Ποιο είναι το κόστος ζωής στη Γερμανία | GRland.info

Το κόστος ζωής στη Γερμανία

Πολλοί μετανάστες θέλουν να έρθουν στη Γερμανία, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν τα τελευταία χρόνια τα γερμανικά σύνορα σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Όμως το κόστος ζωής στη Γερμανία είναι υψηλό…

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένας εργένης χρειάζεται το μήνα περίπου 1.600 ευρώ, στα οποία συνυπολογίζονται οι δαπάνες για μέσα συγκοινωνίας, ενοίκιο, ρεύμα, διατροφή, ρουχισμό, παπούτσια αλλά και δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο.

Οι τιμές για τρόφιμα, διαμονή και ρουχισμό είναι στη Γερμανία 4,3% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακριβότερη χώρα της ΕΕ ως προς το κόστος ζωής είναι σύμφωνα με την Eurostat η Δανία, η οποία υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχεδόν κατά 38%.

Στη σκανδιναβική χώρα ένας εργένης χρειάζεται περίπου 2.500 ευρώ το μήνα. Η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ είνα η Βουλγαρία, όπου το κόστος ζωής είναι περίπου 50% φθηνότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η γειτονική μας χώρα είναι η φτωχότερη της ΕΕ και ότι η αγοραστική δύναμη των Βουλγάρων είναι περίπου η μισή από εκείνη των υπόλοιπων ευρωπαίων πολιτών.

Στο κόστος ζωής στη Γερμανία η μεγαλύτερη δαπάνη των πολιτών είναι το ενοίκιο. Καθοριστικό είναι ωστόσο αν κάποιος ζει σε πόλη ή επαρχία και αν ζει μόνος ή μαζί με την οικογένεια.

Οι περισσότεροι Γερμανοί ζουν σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, μιας και δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ιδιοκτησία. Έτσι μόλις το 52% διέθεταν το 2015 ιδιόκτητο σπίτι. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρουμανία είναι 96%, στη Κροατία 90,5%, ενώ και στην Ελλάδα ξεπερνά το 75%.

Στα 3.000 ευρώ ο μέσος μισθός

Παράλληλα με το κόστος ενοικίασης τους Γερμανούς επιβαρύνουν και οι δαπάνες για την ενέργεια, όπως για παράδειγμα το ρεύμα. Η κιλοβατώρα στοιχίζει σήμερα περίπου 0.32 ευρώ.

Μια οικογένεια τριών ατόμων με κατανάλωση 4.000 κιλοβατώρες πληρώνει για ρεύμα 88,14 ευρώ το μήνα. Η τιμή εξαρτάται φυσικά και από τους παρόχους, από τους οποίους υπάρχουν στη Γερμανία περισσότεροι από 130.

Ο μέσος μισθός στη Γερμανία αγγίζει, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία τα 2.950 ευρώ μεικτά. Το πόσα χρήματα απομένουν τελικά στο πορτοφόλι των πολιτών εξαρτάται από τη φορολογική κλίμακα, η οποία εξαρτάται με τη σειρά της, από την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου καθώς και την ύπαρξη παιδιών.

Στη Γερμανία θεωρείσαι „φτωχός“ όταν οι μηνιαίες απολαβές σου δεν ξεπερνούν τα 781 ευρώ. Το όριο της φτώχειας για μια οικογένεια με δύο παιδιά στη Γερμανία βρίσκεται στο 2.100 ευρώ.

Οι Γερμανοί δαπανούν περίπου το 65% του μισθού τους σε τρόφιμα και ρουχισμό. Ένα ζευγάρι χρειάζεται για τρόφιμα κατά μέσο όρο 400 ευρώ το μήνα.

Για ένα γεύμα σε εστιατόριο δύο άτομα δαπανούν περίπου 40 ευρώ. Ένας καφές κοστίζει 2,70 ευρώ και μια μπίρα 3,50 ευρώ

Μέχρι 109 ευρώ το μήνα η κάρτα απεριορίστων διαδρομών

Στα σουπερμάρκετ οι τιμές ποικίλουν: Μισό κιλό ψωμί στοιχίζει περίπου 1,24 ευρώ, ένα λίτρο γάλα 70 λεπτά και ένα κιλό πατάτες 1,06 ευρώ. Στα έξοδα για τη διατροφή έρχονται να προστεθούν και οι δαπάνες για ρουχισμό και παπούτσια.

Ένα τζιν, για παράδειγμα, κοστίζει 50 με 100 ευρώ. Στην αγορά υπάρχουν ωστόσο και φθηνότερα. Επώνυμα παπούτσια ξεπερνούν συχνά τα 100 ευρώ. Στις εκπτώσεις οι τιμές αυτές όμως είναι πολύ χαμηλότερες.

Βαθιά στη τσέπη βάζουν οι Γερμανοί το χέρι για να μετακινηθούν με τα μέσα συγκοινωνίας. Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφορές από πόλη σε πόλη. Στο Αμβούργο η μηνιαία κάρτα απεριορίστων στοιχίζει πάνω από 109 ευρώ, ενώ στο Μόναχο γύρω στα 55.

Διόλου ευκαταφρόνητο είναι το κόστος ιδιοκτησίας αυτοκινήτου. Τα καύσιμα (μέσος όρος από βενζίνη – πετρέλαιο) στοιχίζουν περίπου 1,25 ευρώ ανά λίτρο. Σε αυτό έρχονται τα προστεθούν το κόστος ασφάλισης και συντήρησης. Η ασφάλεια ενός μικρού οχήματος κυμαίνεται γύρω στα 200 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τη στατιστική τα γερμανικά νοικοκυριά δαπανούν πάνω από 154 δις ευρώ για τον ελεύθερο χρόνο και τη ψυχαγωγία τους. Μια οικογένεια ξοδεύει κατά μέσο όρο 260 ευρώ το μήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 70 ευρώ το μήνα, δαπανώνται για πακέτα ταξιδιών, ενώ έπονται οι δαπάνες για πολιτιστικά δρώμενα, δηλαδή μουσεία και συναυλίες. Ένα εισιτήριο για το σινεμά κοστίζει στη Γερμανία κατά μέσο όρο 8,50 ευρώ.

Οι Γερμανοί αγαπούν τον αθλητισμό και ιδίως το ποδόσφαιρο. Τα γήπεδα στους αγώνες της Μπουντεσλίγκα είναι συνήθως γεμάτα. Ένα εισιτήριο στοιχίζει από 15 μέχρι 75 ευρώ. Τα διαρκείας κοστίζουν 145 ευρώ για την Μπάγερν Μονάχου ή 179 για την Μάιντς 05.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: 

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.