Βερολίνο: Αντισυνταγματικό το ανώτατο όριο στα ενοίκια της πόλης

Αντισυνταγματική κρίθηκε η εισαγωγή ανώτατου ορίου στο ύψος του ενοικίου που είχε επιβληθεί το 2019 από την κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου περιγράφεται από τον Τύπο είτε ως «αποτυχία του συνασπισμού SPD -Πρασίνων – Αριστεράς είτε ως “μαύρη μέρα για τους ενοικιαστές”».

Πριν από δύο χρόνια η τοπική κυβέρνηση στο Βερολίνο είχε επιβάλει το «πάγωμα» στα ενοίκια στα 9,80 ευρώ/τ.μ – με κάποιες εξαιρέσεις για κτίρια μεταγενέστερα του 2013 ή ανακαινισμένα – , με στόχο την προστασία 1,5 εκατομμυρίου ενοικιαστών του Βερολίνου, όπου οι τιμές έχουν τα τελευταία δέκα χρόνια υπερδιπλασιαστεί.

Η απόφαση για την εισαγωγή του ιδιότυπου «ενοικιοστασίου» είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα γερμανικά μεσιτικά γραφεία και από οργανώσεις του κλάδου των ακινήτων, κυρίως με το επιχείρημα ότι η μείωση των αποθεματικών των κτιρίων θα οδηγούσε και σε πλημμελή συντήρησή τους.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, η κυβέρνηση του Βερολίνου υπερέβη, με αυτή τη ρύθμιση, τη νομοθετική της αρμοδιότητα.

Η ουσία της ρύθμισης δεν έχει εξεταστεί, διευκρινίζεται από τους Δικαστές, αλλά μόνο η τυπική διαδικασία.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η σημερινή απόφαση αφορά το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες στο Βερολίνο, όχι μόνο να επαναφέρουν τα ενοίκια στο προηγούμενο ύψος, αλλά και να ζητήσουν από τους ενοικιαστές να επιστρέψουν τα χρήματα που τους έχουν πιστωθεί μέχρι τώρα, εφόσον το ύψος του ενοικίου υπερέβαινε το όριο που είχε τεθεί.

Ήδη πάντως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών ακινήτων της Γερμανίας, η εταιρία Vonovia, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να απαιτήσει επιστροφή αυτού του ποσού από τους ενοικιαστές της.

«Δεν υπάρχουν πολλοί ενοικιαστές που θα έχουν βάλει στην άκρη αυτό το ποσό, όπως είχαν συστήσει αρχικά κάποιοι πολιτικοί.

Ειδικά όχι φέτος, όταν όλοι φοβόμαστε και ανησυχούμε έτσι κι αλλιώς για την πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής της Vonovia Ρολφ Μπουχ στο περιοδικό Der Spiegel.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.