5 Συμβουλές για ταξίδια με τρένο στη Γερμανία τα Χριστούγεννα

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

5 Συμβουλές για ταξίδια με τρένο στη Γερμανία τα Χριστούγεννα

Παρά την τοποθέτηση περισσότερων αμαξοστοιχιών, η παγγερμανική σιδηροδρομική εταιρεία της Γερμανίας (Deutsche Bahn) εξακολουθεί να αναμένει καθυστερήσεις και γεμάτα βαγόνια κατά την περίοδο των εορτών.

Δείτε τι συμβαίνει και πώς μπορείτε να γλιτώσετε χρήματα και άγχος στα ταξίδια σας.

Πώς θα είναι η κατάσταση με τα σιδηροδρομικά ταξίδια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων;

Στα μέσα Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα δρομολογίων της Deutsche Bahn, που σημαίνει ότι 40.000 επιπλέον θέσεις θα είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Περίπου 800 νέοι υπάλληλοι θα ενταχθούν επίσης στην ομάδα εξυπηρέτησης μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bahn για τις υπεραστικές μεταφορές δήλωσε στη Bild am Sonntag ότι τα μέτρα αυτά σημαίνουν ότι η Deutsche Bahn “είναι καλά προετοιμασμένη για τα Χριστούγεννα”.

Πώς να κερδίσω χρήματα για ταξίδι με τρένο στη Γερμανία;

Ο Karl-Peter Naumann, πρόεδρος της ένωσης επιβατών Pro Bahn, συμβουλεύει επίσης τους ταξιδιώτες να πάρουν το τρένο αντί για το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των εορτών: “Πιθανόν να υπάρχει ακόμη περισσότερος συνωστισμός στους δρόμους”, δήλωσε.

Ωστόσο, ο Δεκέμβριος είναι πάντα μια πολύ φορτωμένη περίοδος στα τρένα και τόσο η Deutsche Bahn όσο και η Pro Bahn συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να είναι προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις και γεμάτα τρένα.

Ακολουθούν πέντε χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να έχουν κατά νου οι ταξιδιώτες στη Γερμανία.

1. Κάντε κράτηση εκ των προτέρων στα γερμανικά τρένα

Τα σιδηροδρομικά ταξίδια κατά τη διάρκεια των εορτών στη Γερμανία είναι δημοφιλή, πράγμα που σημαίνει ότι τα εισιτήρια εξαντλούνται γρήγορα ή ακριβαίνουν πολύ γρήγορα.

Οι τιμές των εισιτηρίων πρόκειται επίσης να αυξηθούν, καθώς οι λεγόμενοι ευέλικτοι ναύλοι θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά σχεδόν 7% από τις 11 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι τιμές για το εισιτήριο εξοικονόμησης και το εισιτήριο σούπερ εξοικονόμησης θα παραμείνουν αμετάβλητες, οπότε αν κάνετε κράτηση αρκετά νωρίς, μπορεί να πετύχετε ακόμη και ένα εισιτήριο σε μια μεγάλη διαδρομή με 17,90 ευρώ.

2. Κάντε κράτηση θέσης

Αν δεν θέλετε να στέκεστε τρεις ώρες όρθιοι ή να σας ζητούν να μετακινηθείτε στα μισά του ταξιδιού σας από έναν άλλο επιβάτη που σας λέει “αυτή είναι η θέση μου” – κλείστε τη θέση σας εκ των προτέρων.

Στα περισσότερα τρένα της Deutsche Bahn, το ίδιο το εισιτήριο δεν περιλαμβάνει κάθισμα και πρέπει να το προσθέσετε ως έξτρα.

Οι τιμές για τις θέσεις ξεκινούν από 4,50 € και συνήθως μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο του βαγονιού στο οποίο θέλετε να καθίσετε και αν θα έχετε θέση στο παράθυρο, στο διάδρομο ή με τραπέζι.

Οι οικογένειες με μικρά παιδιά μπορούν επίσης να κάνουν κράτηση σε ένα “Familienbereich” με 9 €, το οποίο είναι ένα κλειστό τμήμα που περιλαμβάνει αρκετό χώρο για ένα καροτσάκι και παιχνίδια.

5 Συμβουλές για ταξίδια με τρένο στη Γερμανία τα Χριστούγεννα
Ταξίδια με τρένο τα Χριστουγέννων στη Γερμανία

3. Αποφύγετε τα ταξίδια στις ώρες αιχμής

Αν θέλετε να κλείσετε εισιτήριο από το Βερολίνο προς την Κολωνία το απόγευμα της Παρασκευής πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων, θα πρέπει να δώσετε τουλάχιστον 100 ευρώ, ακόμη και στην τιμή super saver.

Τέτοιες δημοφιλείς ώρες είναι ακριβές και έχουν ήδη γίνει κρατήσεις πολύ νωρίτερα – οπότε αξίζει να σκεφτείτε να ταξιδέψετε σε λιγότερο δημοφιλείς ώρες.

Αν μπορείτε, προσπαθήστε να αποφύγετε την Παρασκευή και το Σάββατο πριν από τις γιορτές και πάρτε μια μέρα νωρίτερα, όταν τα εισιτήρια είναι φθηνότερα και τα τρένα δεν είναι τόσο γεμάτα.

Αξίζει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ταξιδέψετε σε ώρες εκτός αιχμής. “Μπορείτε επίσης να φύγετε στις πέντε το πρωί και να συνεχίσετε να κοιμάστε στο τρένο”, λέει ο Karl-Peter Naumann από την Pro Bahn.

4. Προγραμματίστε τις καθυστερήσεις

Προγραμματίστε μεγαλύτερες ώρες ανταπόκρισης ή κλείστε απευθείας συνδέσεις αν είναι δυνατόν, καθώς κάθε αλλαγή τρένου ενέχει κίνδυνο.

Όταν κάνετε κράτηση για το τρένο σας online, μπορείτε να δείτε πόσες συνδέσεις περιλαμβάνονται στο ταξίδι και επίσης πόσο καιρό θα χρειαστεί να αλλάξετε τρένο.

Εάν ο χρόνος αλλαγής είναι μικρότερος από δέκα λεπτά, μπορεί να αξίζει να κλείσετε νωρίτερα ένα τρένο ανταπόκρισης, καθώς οι καθυστερήσεις μπορεί να σας οδηγήσουν στο να χάσετε το επόμενο τρένο.

5. Μείνετε ενήμεροι

Το γεγονός ότι έχετε πλέον μια θέση και βρίσκεστε στο τρένο που έχετε κλείσει δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες εκπλήξεις.

Μείνετε ενήμεροι, ενεργοποιώντας τις “ειδοποιήσεις ταξιδιού” στην εφαρμογή DB Navigator και ελέγξτε τον ιστότοπο της τοπικής αρχής μεταφορών την ημέρα πριν από το ταξίδι σας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.