Αριθμός ρεκόρ Καθολικών εγκαταλείπουν τη Γερμανική Εκκλησία

κατάργησης του εκκλησιαστικού φόρου

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία εγκατέλειψαν την Καθολική Εκκλησία πέρυσι, ανακοίνωσε την Τετάρτη η διάσκεψη των επισκόπων της χώρας, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2021 εν μέσω εκτεταμένων σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης.

Σε μια εξέλιξη που περιγράφεται από μια ομάδα μελών των Καθολικών ως “σοβαρή κρίση”, 522.821 άνθρωποι γύρισαν την πλάτη στην Εκκλησία το 2022, με την ταλαιπωρημένη από τις διαμάχες επισκοπή της Κολωνίας – τη μεγαλύτερη της Γερμανίας – να έχει πληγεί περισσότερο.

Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που εγκατέλειψε την Εκκλησία μέσα σε ένα μόνο έτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 359.338 που σημειώθηκε το 2021.

Μέχρι το τέλος του 2022, το 24,8% του μεγαλύτερου έθνους της ΕΕ ήταν εγγεγραμμένο ως καθολικό, με περίπου 20,9 εκατομμύρια μέλη.

Η Irme Stetter-Karp, πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής των Γερμανών Καθολικών, χαρακτήρισε τα στοιχεία “λυπηρά, αν και όχι πολύ απρόσμενα”.

Σημειώνοντας ότι η Εκκλησία είχε σπαταλήσει πολλή “εμπιστοσύνη” με την ανεξέλεγκτη κακοποίηση παιδιών από ιερείς, είπε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να επιστρέψει τους πιστούς στο ποίμνιο.

Η Εκκλησία “δεν είναι αρκετά αποφασιστική στην εφαρμογή των οραμάτων για ένα μέλλον που θα είναι χριστιανικό”, επέκρινε η Stetter-Karp σε δήλωσή της.

“Η αποχώρηση των ανθρώπων από την Εκκλησία είναι σημάδι σοβαρής κρίσης και ώθηση για αλλαγή”.

Ο Georg Bätzing, επικεφαλής της Διάσκεψης των Γερμανών Επισκόπων, δήλωσε ότι η Εκκλησία βρίσκεται σε πορεία μεταρρύθμισης και προέτρεψε τα μέλη “να μην αποθαρρύνονται”.

Η Προτεσταντική Εκκλησία στη Γερμανία αριθμούσε περίπου 19,1 εκατομμύρια μέλη στα τέλη του 2022, ενώ περίπου 380.000 άνθρωποι αποχώρησαν πέρυσι.

Η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας έχει συγκλονιστεί από μια μακρά σειρά καταγγελιών για επιθετικούς ιερείς που κακοποιούσαν παιδιά και νέους στις κοινότητές τους.

Μελέτη που ανέθεσε η Διάσκεψη των Γερμανών Επισκόπων το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 1.670 κληρικοί είχαν διαπράξει κάποιας μορφής σεξουαλική επίθεση εναντίον 3.677 ανηλίκων μεταξύ 1946 και 2014.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Την Τρίτη, Γερμανοί ερευνητές πραγματοποίησαν έφοδο στην αρχιεπισκοπή της Κολωνίας στο πλαίσιο έρευνας για ψευδορκία κατά του καρδινάλιου της Ράινερ Μαρία Βόλκι, η οποία συνδέεται με την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης της Εκκλησίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης