Tips: 9 πράγματα αν επισκεφθείτε τη Γερμανία τον Δεκέμβριο

Από τις χριστουγεννιάτικες αγορές μέχρι τις τοπικές αργίες, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε αν επισκεφθείτε τη Γερμανία αυτόν τον Δεκέμβριο.

Αν ταξιδεύετε στη Γερμανία (ή γύρω από αυτήν) αυτόν τον Δεκέμβριο, δείτε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου, από τους περιορισμούς για τον Covid – ή την απουσία περιορισμών – μέχρι τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που μπορείτε να “καταβροχθίσετε” χωρίς ενοχές.

1. Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί του Covid για ταξίδια στη Γερμανία

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες εορταστικές περιόδους, δεν απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού ή πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στη Γερμανία με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο ή άλλο χερσαίο μέσο μεταφοράς.

Ενώ η Γερμανία διευκρινίζει ότι όποιος έρχεται από περιοχή με παραλλαγές του ιού αντιμετωπίζει περιορισμούς όπως καραντίνα και απαίτηση εξέτασης, προς το παρόν δεν απαριθμεί χώρες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

2. Εξακολουθούν να ισχύουν μερικοί παγγερμανικοί κανόνες Covid

Μέχρι τις 7 Απριλίου 2023, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει σε ισχύ μερικούς κανόνες COVID. Οι μάσκες FFP2 είναι υποχρεωτικές σε όλες τις δημόσιες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, ενώ τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών επιτρέπεται να φορούν ιατρικές μάσκες OP.

Όσοι εισέρχονται σε νοσοκομείο ή μονάδα περίθαλψης θα χρειάζονται τόσο μάσκα FFP2 όσο και εξέταση COVID. Όποιος εισέρχεται σε ιατρείο ή άλλη ιατρική εγκατάσταση πρέπει επίσης να φορέσει μάσκα FFP2.

Κατά τα άλλα, κάθε ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας έχει τους δικούς του κανόνες.

Ενώ τα περισσότερα εξακολουθούν να απαιτούν μάσκες στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς, μερικά κρατίδια έχουν διατυπώσει την πρόθεση να εγκαταλείψουν σύντομα την απαίτηση αυτή.

3. Τοπικές αργίες στη Γερμανία

Ενώ η Ημέρα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου δεν είναι επίσημη δημόσια αργία στη Γερμανία, γιορτάζεται από όλες σχεδόν τις οικογένειες και για ορισμένους αποτελεί μεγαλύτερη ευκαιρία για ανταλλαγή δώρων ακόμα και από τα ίδια τα Χριστούγεννα.

Η 24η και η 31η Δεκεμβρίου δεν είναι επίσημες αργίες, αλλά στους περισσότερους τοπικούς υπαλλήλους δίνεται τουλάχιστον η μισή ημέρα ρεπό ως χειρονομία καλής θέλησης.

Σημειώστε ότι οι Γερμανοί ανοίγουν τα δώρα την παραμονή των Χριστουγέννων (Heiligabend), συνήθως μετά από ένα ειδικό δείπνο με τα στενά μέλη της οικογένειας.

Στη συνέχεια, στις 25 του μηνός, συγκεντρώνονται για την πρώτη ημέρα εορτασμού (Erster Feiertag) με την ευρύτερη οικογένεια.

Η 26η Δεκεμβρίου, είναι μια δημόσια αργία.

4. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας λειτουργούν και πάλι

Μετά από δύο χειμώνες που ήταν πλήρως ή εν μέρει κλειστές λόγω των περιορισμών του Covid, οι αγαπημένες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας βρίσκονται και πάλι σε πλήρη λειτουργία.

Δείτε επίσης: Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων αγορών της Γερμανίας

Θα τις βρείτε παντού, από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τις πιο μικρές κωμοπόλεις.

Κάθε μία έχει τη δική της περιφερειακή-τοπική εκδοχή, αλλά παντού μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές λιχουδιές όπως το Glühwein, ή ζεστό κρασί, το Lebkuchen και το Stollen.

Γερμανία: 8 γεγονότα που δεν πρέπει να χάσετε τον Δεκέμβριο
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας λειτουργούν και πάλι

5. Όλα είναι πιο ακριβά στη Γερμανία

Αν και έχει υποχωρήσει ελαφρώς, ο πληθωρισμός στη Γερμανία εξακολουθεί να ανέρχεται στο 10%, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών για τα πάντα, από τα καθημερινά ψώνια μέχρι τους λογαριασμούς ενέργειας και το φαγητό έξω.

Ακόμη και οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι πιο ακριβές φέτος λόγω των υψηλότερων τιμών για τις κούπες Glühwein.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες αγορές στο Βερολίνο χρεώνουν σχεδόν 5 ευρώ για το Pfand για το πρώτο ποτήρι ζεστό κρασί, ενώ στο Μόναχο η τιμή έχει εκτοξευθεί στα 10 ευρώ με το Pfand.

Το ίδιο ισχύει και για τα χιονοδρομικά κέντρα με τα ξενοδοχεία, τα εισιτήρια των αναβατήρων και τα εστιατόρια να κοστίζουν περισσότερο φέτος.

6. Χιονοδρομικά κέντρα στη Γερμανία και γύρω από αυτήν

Ενώ η Αυστρία και η Ελβετία είναι οι πιο φημισμένες χώρες στον γερμανόφωνο κόσμο για τα χιονοδρομικά τους κέντρα, υπάρχουν ωστόσο πολλές επιλογές και στη Γερμανία από τις αρχές Δεκεμβρίου, ιδίως στα νότια της χώρας.

Όπως σχεδόν σε όλα τα άλλα, όμως, να περιμένετε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές.

Τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα στη Γερμανία περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά) τα Arber, Alpsee-Grünten, Garmish-Partenkirchen, Winklmoosalm-Steinplatte, Oberstdorf, Winterberg και Oberjoch.

7. Αντίστροφη μέτρηση Advent

Ξεκινώντας από την 1η Δεκεμβρίου, οι Γερμανοί μετρούν αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα είτε με ένα αυτοσχέδιο είτε με ένα αγορασμένο από το κατάστημα ημερολόγιο Advent.

Δείτε επίσης: Η πολιτιστική ιστορία του Adventskalender στη Γερμανία

Παραδοσιακά, τα παιδιά ανοίγουν κάθε μέρα μια μικρή πόρτα για να λάβουν ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι δυνατόν να βρει κανείς ημερολόγια που προσφέρουν κάθε είδους μικρά καλούδια, από μια καθημερινά νέα γεύση τσαγιού μέχρι διαφορετικές λιχουδιές για σκύλους.

8. Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές

Τα γερμανικά εστιατόρια έχουν ειδικά μενού για όλες τις εποχές και τις περιστάσεις, και η περίοδος των γιορτών δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αναζητήστε το ειδικό “Weihnachtskarte” (χριστουγεννιάτικο μενού), με το Gänsebraten (ψητή χήνα) να αποτελεί συνήθως την κύρια σπεσιαλιτέ.

Δείτε επίσης: Lebkuchenkekse: Φτιάξτε τα εύκολα μόνοι σας…. Μμμμμ!

Και όπου κι αν πάτε μπορείτε να δοκιμάσετε Weihnachtskekse (χριστουγεννιάτικα μπισκότα), σε όλα τα σχήματα και μεγέθη.

Πολλά ψήνονται από τοπικά σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, οπότε μπορείτε να απαλλαγείτε από κάποιες ενοχές καταβροχθίζοντας Zimtsterne ή Vanillekipferln.

Tips: 9 πράγματα αν επισκεφθείτε τη Γερμανία τον Δεκέμβριο
Απολαύστε τις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές της Γερμανίας

9. Θορυβώδεις εορτασμοί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς (ή Silvester) είναι διαβόητη στη Γερμανία για το χάος των πυροτεχνημάτων.

Ενώ τα πυροτεχνήματα είχαν απαγορευτεί για δύο χρόνια λόγω των περιορισμών για τον κοροναϊό, επιστρέφουν σε πλήρη δραστηριότητα φέτος – ειδικά στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.

Προσέξτε λοιπόν πού πατάτε, ή αν είστε τυχεροί, κοιτάξτε έξω από το παράθυρό σας με ένα ποτήρι σαμπάνια και απολαύστε την αντίστροφη μέτρηση μέχρι το 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.