Αυξάνονται τα τσιμπούρια στη Γερμανία: Τι συμβουλεύει ειδικός

Newsroom

Γερμανία: Νέες περιοχές στον χάρτη κινδύνου για τσιμπούρια

Το Μόναχο θεωρείται περιοχή κινδύνου για FSME για πρώτη φορά φέτος. Γιατί ένας γιατρός συμβουλεύει να εμβολιαστείτε και γιατί έχει νόημα να απομακρύνετε γρήγορα ένα τσιμπούρι…

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των τσιμπουριών. Είναι ενοχλητικό – και μπορεί να είναι επικίνδυνο. Τα τσιμπούρια μεταδίδουν διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της FSME .

Ο Dr. Markus Frühwein εξηγεί τι σημαίνει αυτό και πώς μπορείτε να προστατευτείτε. Ο Frühwein είναι 42 ετών και διευθύνει από το 2016 ιατρικό ιατρείο στην Brienner Straße στο Μόναχο.

Κύριε Frühwein, το Ινστιτούτο Robert Koch κήρυξε το Μόναχο περιοχή κινδύνου για τη FSME για πρώτη φορά φέτος. Τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο FSME;

DR. MARKUS FRÜHWEIN: Η FSME είναι μια σοβαρή ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μια φυσιολογική FSME έχει πορεία σε δύο φάσεις: αρχικά μοιάζει με γρίπη.

Στη συνέχεια δεν αισθάνεται τίποτα για μερικές ημέρες και όλα φαίνονται πάλι καλά. Και αν είσαι άτυχος, μετατρέπεται σε μηνιγγίτιδα στη συνέχεια.

Πρόκειται για μια πραγματικά ασθένεια που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.

Ένα τσίμπημα από τσιμπούρι μπορεί να αποβεί μοιραίο – αλλά υπάρχει εμβόλιο

Εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι κατά της FSME στο ιατρείο σας από τότε που το Μόναχο έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή κινδύνου;

Ναι, σίγουρα. Είναι μόλις μεσημέρι και έχω ήδη εμβολιάσει οκτώ άτομα κατά της FSME σήμερα.

Οπότε συμβουλεύετε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν;

Απολύτως. Οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από FSME δεν είναι τόσο μικρές. Τα τσιμπήματα των κροτώνων είναι συνηθισμένα και πρόσφατα μέχρι και 700 άτομα έχουν μολυνθεί κάθε χρόνο μόνο στη νότια Γερμανία.

Και σε αυτό δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των μη δηλωθέντων κρουσμάτων.

Δαγκώθηκε κάποιος από τσιμπούρι: Μόλις μολυνθεί, η FSME είναι ανίατη

Τι συμβουλές δίνετε στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της FSME και τους έχει τσιμπήσει τσιμπούρι;

Όσον αφορά τη FSME, αν δεν έχει εμβολιαστεί κάποιος και δεχθεί τσίμπημα από τσιμπούρι, τότε, ένας άμεσος αναμνηστικός εμβολιασμός δεν θα βοηθήσει.

Από τη στιγμή που το τσιμπούρι τον έχει μολύνει, σαν γιατρός δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

Η FSME είναι μια μη θεραπεύσιμη ασθένεια, μπορείτε μόνο να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Είναι διαφορετικό με τη νόσο του Lyme, όπου έχει σημασία πόσο γρήγορα θα αφαιρέσεις το τσιμπούρι.

Τι είναι η νόσος του Lyme;

Πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται επίσης από τα τσιμπούρια. Η νόσος του Lyme είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να αφαιρείτε αμέσως τα τσιμπούρια, αν βρείτε κάποιο στο σώμα σας.

Ο κίνδυνος να προσβληθείτε από τη νόσο του Lyme αυξάνεται με τη διάρκεια της πράξης αναρρόφησης.

Να απομακρύνετε πάντα τα τσιμπούρια αμέσως, συμβουλεύει ο ειδικός

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε μολυνθεί;

Η νόσος του Lyme υποδηλώνεται συνήθως από έναν κόκκινο δακτύλιο γύρω από το σημείο του τσιμπήματος και επομένως μπορεί συχνά να εντοπιστεί με μια απλή οπτική διάγνωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει επίσης να κάνετε μια εξέταση αντισωμάτων.

Ωστόσο, κυκλοφορούν πολλές εξετάσεις που δεν είναι κατάλληλες για διάγνωση. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μερικές φορές υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιβιοτικά για μήνες, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν έχουν τη νόσο του Lyme.

Τι είδους εξετάσεις εννοείτε;

Υπάρχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις. Είτε πρόκειται για μικροσκοπία σκοτεινού πεδίου είτε για τεστ μετασχηματισμού λεμφοκυττάρων: τίποτα από αυτά δεν είναι απαραίτητο.

Βασικά, οι εξετάσεις που πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι απολύτως επαρκείς – οτιδήποτε κοστίζει επιπλέον χρήματα μπορεί να εξοικονομηθεί.

Πόσο επικίνδυνα είναι πλέον τα τσιμπήματα από τσιμπούρια;

Εάν έχετε εμβολιαστεί κατά της FSME, στην πραγματικότητα δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Η νόσος του Lyme είναι πιο συχνή από τη FSME, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ καλά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης