Δευτέρα του Πάσχα (Ostermontag): Σημασία, προέλευση και έθιμα

Έχει μια μακρά παράδοση στο χριστιανικό ημερολόγιο: Η Δευτέρα του Πάσχα (Ostermontag). Σε τελική ανάλυση, η σημασία της έχει να κάνει με τον Ιησού Χριστό.

Εκτός από τις λειτουργικές γιορτές, πολλά περιφερειακά έθιμα έχουν αναπτυχθεί στη Γερμανία που είναι πολύ δημοφιλή.

Δευτέρα του Πάσχα (Ostermontag): Σημασία και προέλευση της αργίας

Όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν αυτήν την ημέρα άδεια. Τη Δευτέρα του Πάσχα συνήθως δεν υπάρχουν καταστήματα ανοιχτά, ούτε αρτοποιεία, ταχυδρομεία ή σούπερ μάρκετ.

Παρά τις πολλές περιφερειακές ιδιαιτερότητες, η Δευτέρα του Πάσχα είναι χριστιανική γιατί είναι η συνέχεια της ημέρας κατά την οποία ο Ιησούς Χριστός νίκησε το θάνατο.

Παρεμπιπτόντως, η γιορτή αναφέρεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο απόσπασμα στη Βίβλο στο οποίο οι μαθητές μιλούν για την ανάσταση του Χριστού.

Έτσι, η Δευτέρα του Πάσχα είναι κατά κύριο λόγο συμπλήρωμα της Κυριακής του Πάσχα: Σε πολλές περιοχές, τα φεστιβάλ γιορτάζονται πολύχρωμα και χαρούμενα, επειδή η Σαρακοστή τελειώνει την Κυριακή πριν από τη Δευτέρα του Πάσχα. Πολλά έθιμα προέκυψαν με την ευκαιρία αυτή.

Στο Traunstein im Chiemgau αυτή η ημέρα γιορτάζεται με ένα ιδιαίτερο έθιμο: Το Georgiritt. Με το Georgiritt, ο κρύος χειμώνας διώχνεται με συμβολικό τρόπο.

Πώς; Στην πόλη της Άνω Βαυαρίας, περίπου 500 άλογα, γιορτινά διακοσμημένα καροτσάκια και μουσικά συγκροτήματα (κανονικά) παρελαύνουν στους δρόμους και γιορτάζουν την αρχή της άνοιξης.

Κάθε χρόνο γίνεται επίσης η γιορτή ξιφασκίας στο Traunstein το πρωί και το απόγευμα στην πλατεία της αγοράς.

Ορισμένες άλλες κοινότητες στην Άνω Βαυαρία διατηρούν επίσης το έθιμο να περπατούν στα χωράφια. Ο αγρότης περπατά στα χωράφια σίκαλης και σιταριού μαζί με όλους τους κατοίκους.

Επίσης λίγο πιο βόρεια υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις τη Δευτέρα του Πάσχα – με σημασία και μακρά παράδοση.

Το Remlingen Eierlauf πραγματοποιείται στην Κάτω Φραγκονία από το 1738 περίπου. Εκείνη την εποχή, η Κόμισσα Dorothea Renata von Castell-Remlingen παραιτήθηκε από το λεγόμενο Hubeier, που ήταν μέρος των αγροτικών φόρων, και τα έδωσε στους νέους του χωριού. Πρέπει να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν – αυτό μετατράπηκε σε ένα πραγματικό λαϊκό φεστιβάλ.

Η εκδήλωση ξεκινά το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, όταν οι νεαροί άνδρες της περιοχής πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και συλλέγουν δωρεές αυγών για τον διαγωνισμό.

Ένας δρομέας και ένας συλλέκτης επιλέγονται από τους παρόντες: Ενώ ο στόχος του δρομέα είναι μια λαξευμένη πέτρα 2,1 χιλιόμετρα μακριά από την οποία πρέπει να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης, ο συλλέκτης έχει χρόνο για την ειδική του εργασία.

Πρέπει να συλλέξει 75 αυγά που παρατάσσονται σε μια σειρά. Στο σημείο εκκίνησης υπάρχει ένα καλάθι στο οποίο όλα τα αυγά θα πρέπει να καταλήξουν άθικτα.

Αυτό το έθιμο είναι ακόμη παλαιότερο στο Schönecken an der Eifel, όπου η λεγόμενη Eierlage

πραγματοποιείται εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια. Οι κανόνες είναι παρόμοιοι: Εδώ υπάρχει επίσης ένας ανταγωνισμός μεταξύ δρομέα και συλλέκτη, μόνο οι συνθήκες είναι διαφορετικές.

Ενώ ο δρομέας πρέπει να καλύψει 7,6 χιλιόμετρα εδώ, ο συλλέκτης πρέπει να συλλέξει 104 αυγά άθικτα.

Συμπέρασμα

Οικογένεια, διασκέδαση, πίστη, έθιμα: Αυτό έχει σημασία τη Δευτέρα του Πάσχα. Η αργία είναι κάτι περισσότερο από μια μέρα με χριστιανικό υπόβαθρο.

Τα περισσότερα από τα έθιμα του Πάσχα, όπως το Eierlauf, έχουν λειτουργική προέλευση, αλλά πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν κυρίως για να διασκεδάσουν.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.