Είσοδος μόνο με ηλεκτρονική ETA στη Μεγάλη Βρετανία

Βρετανία: Μόνο με διαβατήριο πλέον Brexit

Οι ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να χρειάζονται από το τέλος του 2024 εκτός από διαβατήριο και μια επί πληρωμή ηλεκτρονική άδεια εισόδου (ETA).

  • Έναρξη του νέου συστήματος τον Νοέμβριο του 2023
  • Οι ταξιδιώτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα επηρεαστούν πιθανώς μέχρι το τέλος του 2024
  • Το ύψος του τέλους παραμένει ασαφές

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς πρωτοστάτησαν και τώρα η Μεγάλη Βρετανία ακολουθεί το παράδειγμα: Στο μέλλον, η ηλεκτρονική εγγραφή (ETA) θα απαιτείται για τα ταξίδια προς την Μεγάλη Βρετανία.

Ηλεκτρονική άδεια εισόδου (ETA) για Αγγλία – Σκωτία – Ουαλία

Οι ταξιδιώτες από χώρες για τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση στη Μεγάλη Βρετανία – συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ – θα χρειάζονται στο μέλλον ηλεκτρονική άδεια εισόδου (ETA) εκτός από έγκυρο διαβατήριο. Αυτό θα εισαχθεί σταδιακά από το φθινόπωρο του 2023.

Από τις 15 Νοεμβρίου 2023, θα επηρεαστούν πρώτα οι ταξιδιώτες από το Κατάρ, ενώ από τις 22 Φεβρουαρίου 2024 θα ακολουθήσουν οι πολίτες από έξι άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Οι ταξιδιώτες από κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ελλάδας, δεν θα χρειαστούν πιθανώς την ηλεκτρονική άδεια εισόδου μέχρι το τέλος του 2024.

Η αίτηση για την ETA πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού ιστότοπου. Πρέπει να εισαχθούν τα προσωπικά δεδομένα και να απαντηθούν ερωτήσεις σχετικά με το ταξίδι.

Επιπλέον, θα χρεωθεί ένα τέλος διεκπεραίωσης πιθανώς 10 λιρών (περίπου 11,70 ευρώ), το οποίο πρέπει να καταβληθεί με πιστωτική κάρτα.

Η επεξεργασία της αίτησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, η έγκριση θα αποσταλεί στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ETA ισχύει γενικά για δύο χρόνια και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλά ταξίδια στην Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία. Το κατά πόσον θα απαιτείται ETA και για τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ακόμη ανοικτό.

Παρόμοια σχέδια για την είσοδο στην ΕΕ

Όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η ΕΕ σχεδιάζει μια ηλεκτρονική άδεια εισόδου (ETIAS). Η εισαγωγή της έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2024.

Διαβάστε σχετικά: EES-ETIAS: Μεγάλες αλλαγές για τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2023

Η άδεια θα ισχύει για ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ και θα είναι υποχρεωτική για όλους τους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που επιτρέπεται να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς θεώρηση.

Οι Γερμανοί και οι Έλληνες δεν επηρεάζονται φυσικά από αυτό, αλλά εκτός από πολλούς μη Ευρωπαίους, επηρεάζονται μεταξύ άλλων και οι Βρετανοί.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης