Έκθεση στη Γλυποθήκη Μονάχου: Beyond Hellas – Santiago Calatrava

Από, χθες, 22 Ιουνίου έως τις 23 Οκτωβρίου 2022, η Γλυπτοθήκη Μονάχου παρουσιάζει την πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στο γλυπτικό και εικαστικό έργο του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.

Το επίκεντρο είναι μια νέα σειρά γλυπτών πάνω στην οποία ο καλλιτέχνης εργάζεται εδώ και 20 χρόνια. Αποτελείται από δεκατέσσερα γλυπτά από σφυρήλατο σίδηρο πάνω σε βάση από παλαιωμένο ξύλο δρυός, τα οποία εμφανίζονται ως σύγχρονες, σχεδόν αφηρημένες παραλλαγές των αρχαίων πολεμιστών του ναού της Αφαίας.

Τα γλυπτά αυτά συμπληρώνονται από μια επιλογή 30 σχεδίων, υδατογραφιών και προπαρασκευαστικών μελετών, καθώς και γλυπτών από προηγούμενες σειρές που απεικονίζουν τη μελέτη του Calatrava για το ανθρώπινο σώμα και τη φύση, η οποία εμπνέει συνεχώς το αρχιτεκτονικό του ύφος.

Με αυτόν τον τρόπο, συνδέεται ταυτόχρονα με το μεγάλο θέμα της ελληνικής τέχνης, η οποία ασχολείται διαρκώς με την αναπαράσταση του ανθρώπινου σώματος.

Η έκθεση προσφέρει έναν εξαιρετικό διάλογο μεταξύ της μόνιμης συλλογής γλυπτών της Γλυπτοθήκης και του καλλιτεχνικού έργου του Santiago Calatrava.

Πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, σε μια επίσκεψή του στη Γλυπτοθήκη, ο Calatrava εντυπωσιάστηκε από τα μαρμάρινα έργα από τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα.

Αυτές οι δυναμικές γλυπτικές ομάδες (η Αθηνά με ομάδες μαχητών, πεσόντες πολεμιστές και όπλα), που βρίσκονται στα ανατολικά και δυτικά αετώματα του ναού, απεικονίζουν σκηνές από τους επικούς πολέμους στην Τροία.

Αυτή η συνάντηση ώθησε τον Calatrava να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο έργο με τίτλο “Οι Αιγινήτες” – στο πνεύμα των δυναμικών συνθέσεων μορφών των αετωμάτων των ναών, αλλά σε μια πιο σύγχρονη μορφή.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.