Η ελληνική εμπειρία μετανάστευσης από τα Πανεπιστημία Giessen-ΑΠΘ

Newsroom

Updated on:

Έλληνες της Γερμανίας μετανάστευση

Σπάνια, σημαντική και συγκινητική η πρωτοβουλία των φοιτητών του Justus – Liebig Universitat Giessen της Γερμανίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το τρέχον project με τίτλο ”Συλλέγουμε και Αρχειοθετούμε τις δικές σας ιστορίες μετανάστευσης”, που φιλοξενείται στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, από το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για εργασία φοιτητών του Πανεπιστημίου Giessen της Γερμανίας, με την συνεργασία του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την καθηγήτρια Μαρία Οικονόμου, που ήρθαν για να συλλέξουν προσωπικές μαρτυρίες από το πρώτο κύμα μετανάστευσης, από την δεκαετία δηλαδή του ’60 έως τους ’80, των Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Γερμανία, τους λεγόμενους ‘φιλοξενούμενους μετανάστες’, αλλά και από την επιστροφή και εγκατάστασή τους στον τόπο τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι να συγκεντρωθούν και να μείνουν στην ιστορία οι αναμνήσεις, οι εικόνες και τα βιώματα των Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Γερμανία και η επιστροφή τους, πίσω στην Ελλάδα.

Η πόλη της Κοζάνης είναι μία ειδική περίπτωση και αποτελεί πρώτο σταθμό στην συγκέντρωση των προσωπικών μαρτυριών, ενώ σημειώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η προσέλευση του κόσμου να μοιραστεί και να καταθέσει ένα κομμάτι της εμπειρίας του, που αποτελεί για εκείνον αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ζωής του, ανέφεραν μέλη της ομάδας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνέντευξη προσωπικών μαρτυριών, όπου με την συγκατάθεση του προσώπου – μάρτυρα ηχογραφούνται οι προσωπικές τους αναμνήσεις.

“Μας ενδιαφέρει η οικογενειακή όψη της μετανάστευσης ή πως βίωσε μία μικρή κοινωνία την μετανάστευση και ποια ήταν η εμπειρία και εικόνα της επιστροφής τους, στην Κοζάνη και στα χωριά’, όπως τόνισε η καθηγήτρια Ιστορικός του Πανεπιστήμιου Giessen, Nicole Immig.

“Οι διαφορετικές οπτικές κατάθεσης των προσωπικών ιστοριών και ο τρόπος που έζησαν οι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια μαρτυρούν κάτι διαφορετικό”, αυτό εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή την Άρτεμις Τζουβαλέκη, φοιτήτρια του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου.

‘Έχω ακούσει και θετικά και αρνητικά. Κάποιοι άνθρωποι μετάνιωσαν που έφυγαν κάποιοι το αντίθετο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κάθε ιστορία κρύβει κάτι ξεχωριστό που αξίζει να σημειωθεί’.

Επόμενος σταθμός της ομάδας, είναι η Θάσος, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Δράμα, Σέρρες, Σιδηρόκαστρο και Καβάλα.

Η ομάδα του project απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον θέλει να εξιστορήσει την εμπειρία του και να μοιραστεί την προσωπική του ιστορία από τα χρόνια της μετανάστευσης.

YouTube video

YouTube video

Πηγή: Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης