Εργασία στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια σας

Εργασία στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια σας

Υπάρχουν ελάχιστα πράγματα στη ζωή που είναι καλύτερα από μια μέρα εκτός εργασίας, αλλά πόσες ημέρες διακοπών επιτρέπεται να παίρνετε νόμιμα στη Γερμανία;

Πριν αρχίσετε να κλείνετε τις επόμενες καλοκαιρινές σας διακοπές, δείτε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διεκδίκηση ημερών άδειας σύμφωνα με τη γερμανική εργατική νομοθεσία.

Πόσες ημέρες άδειας δικαιούμαι στη Γερμανία;

Ο ομοσπονδιακός νόμος περί διακοπών χορηγεί στους εργαζομένους στη Γερμανία ελάχιστο δικαίωμα διακοπών 24 εργάσιμων ημερών ετησίως.

Αυτό βασίζεται σε μια εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, οπότε αυτό σημαίνει ότι αν εργάζεστε πέντε ημέρες την εβδομάδα, τότε το ελάχιστο δικαίωμά σας είναι 20 ημέρες, δίνοντάς σας τέσσερις εβδομάδες άδειας ανά έτος.

Αυτό είναι το ελάχιστο νόμιμο δικαίωμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο εργοδότης σας πρέπει να σας χορηγήσει αυτή την άδεια σε κάθε περίπτωση.

Ωστόσο, ενώ αυτό είναι το ελάχιστο όριο, είναι σύνηθες για πολλούς εργοδότες να προσφέρουν επιπλέον ημέρες διακοπών, με το κλασικό πρότυπο να θεωρείται συχνά ότι είναι έξι εβδομάδες ετησίως.

Για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και τους εργαζόμενους με μίνι και μίντι απασχόληση, η άδεια διακοπών που δικαιούστε θα είναι ανάλογη με τον αριθμό των ημερών που εργάζεστε την εβδομάδα.

Γερμανία: Απόφαση για το υπόλοιπο αδείας για εργαζομένους
Πόσες ημέρες άδειας δικαιούμαι στη Γερμανία;

Τι πρέπει να κάνω για να διεκδικήσω την άδειά μου στη Γερμανία;

Για να διεκδικήσετε τις ημέρες άδειάς σας, πρέπει απλώς να τις ζητήσετε από τον εργοδότη σας.

Η διαδικασία ποικίλλει ανάλογα με τον εκάστοτε οργανισμό, αλλά συνήθως υπάρχουν σαφώς καθορισμένες και απλές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Ενδέχεται να χρειάζεται να ζητήσετε την ετήσια άδειά σας εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Ο εργοδότης σας μπορεί να αρνηθεί την άδειά σας μόνο εάν υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικοί επιχειρησιακοί λόγοι που δεν δικαιολογούν την άδειά σας ή εάν άλλοι εργαζόμενοι έχουν ήδη προγραμματίσει άδεια για την περίοδο αυτή.

Χωρίς τη συγκατάθεση του εργοδότη σας, δεν μπορείτε να πάρετε άδεια. Κάτι τέτοιο θεωρείται παράβαση καθήκοντος και ενδέχεται να αντιμετωπίσετε την καταγγελία της απασχόλησής σας.

Ωστόσο, από τη στιγμή που σας έχει χορηγηθεί η άδεια διακοπών σας, τότε συνήθως δεν μπορεί να ανακληθεί, εκτός αν συντρέχουν ακραίες περιστάσεις.

Ομοίως, ο εργοδότης σας γενικά δεν επιτρέπεται να υπαγορεύει τις ημερομηνίες που πρέπει να παίρνετε τις ημέρες άδειάς σας.

Μια συνήθης παρανόηση είναι ότι το δικαίωμα άδειας ισχύει μόνο μετά τη δοκιμαστική σας περίοδο- ωστόσο, ισχύει από τη στιγμή που αρχίζετε να εργάζεστε, και για κάθε μήνα που εργάζεστε, δικαιούστε το ένα δωδέκατο της ετήσιας άδειάς σας.

Μετά τη συμπλήρωση έξι πλήρων μηνών εργασίας, θα δικαιούστε να πάρετε άδεια για ολόκληρο το έτος.

Πόσο θα πληρώνομαι κατά τη διάρκεια της άδειας διακοπών μου;

Θα συνεχίσετε να πληρώνεστε με τον πλήρη μισθό σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, με βάση τον μέσο μισθό σας για τις τελευταίες 13 εβδομάδες.

Θα ληφθούν επίσης υπόψη στοιχεία του μισθού που σχετίζονται με την απόδοση, όπως οι προμήθειες και τα μπόνους.

Γιατί η ρήτρα άδειας στη σύμβαση εργασίας μου στη Γερμανία είναι τόσο περίπλοκα διατυπωμένη;

Το νόμιμο δικαίωμα άδειας υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες από τους οποίους ο εργοδότης σας δεν μπορεί να παρεκκλίνει.

Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν για τις άδειες που σας χορηγεί ο εργοδότης σας πέραν της ελάχιστης, γι’ αυτό και συχνά υπάρχει στη σύμβασή σας μια περίπλοκη διάκριση μεταξύ της νόμιμης ελάχιστης άδειας και της πρόσθετης άδειας.

Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μακροσκελή και δυσνόητα διατυπωμένα αποσπάσματα, στα οποία ο εργοδότης σας αντιμετωπίζει την πρόσθετη άδεια με διαφορετικό τρόπο (συχνά λιγότερο γενναιόδωρα) από τη νόμιμη ελάχιστη άδεια.

Τι θα συμβεί αν αρρωστήσω κατά τη διάρκεια των διακοπών μου;

Ο χρόνος των διακοπών σας είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσετε, να ξεκουραστείτε και να ανακάμψετε από την εργασία σας, και ευτυχώς ο νόμος θεωρεί ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αποτελεσματικά αν είστε άρρωστος ενώ βρίσκεστε σε διακοπές!

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που αρρωστήσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, οι ημέρες αυτές δεν θα προσμετρώνται στις ημέρες των διακοπών σας και θα μπορείτε να πάρετε τις ημέρες αυτές πίσω από τον εργοδότη σας.

Έχετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να αποδείξετε ότι ήσασταν άρρωστος μέσω ιατρικής βεβαίωσης.

Αυτό θα πρέπει να είναι από την πρώτη ημέρα, όχι απλώς από την τέταρτη ημέρα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα παραδοσιακά πιστοποιητικά ανικανότητας προς εργασία.

Οι βεβαιώσεις από ιατρούς του εξωτερικού αναγνωρίζονται επίσης για τον σκοπό αυτό.

Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε
Γερμανία: Τι θα συμβεί αν αρρωστήσω κατά τη διάρκεια των διακοπών μου;

Πρέπει να εργάζομαι κατά τη διάρκεια των διακοπών μου;

Όχι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της ετήσιας άδειας, επομένως ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας ζητήσει να εργαστείτε ενώ βρίσκεστε σε διακοπές.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ελέγχετε τα email σας ή να απαντάτε σε τηλεφωνήματα.

Στην πραγματικότητα, δεν είστε καν υποχρεωμένοι να πείτε στον εργοδότη σας πώς θα σας βρει όσο λείπετε!

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καμία διάταξη του νόμου δεν απαγορεύει στον εργοδότη σας να επικοινωνεί μαζί σας ενώ βρίσκεστε σε διακοπές.

Επιτρέπεται να εργάζομαι ενώ βρίσκομαι σε διακοπές;

Με τον ίδιο τρόπο που ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να εργαστείτε όσο λείπετε, δεν επιτρέπεται επίσης να κάνετε οτιδήποτε που έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό της αναψυχής.

Αυτό σημαίνει να μην αναλαμβάνετε κανενός είδους επικερδή απασχόληση- ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την εγκεκριμένη δευτερεύουσα απασχόληση.

Ο εργοδότης σας δεν μπορεί επίσης να σας απαγορεύσει να αναλαμβάνετε επίπονες δραστηριότητες, όπως π.χ. να ανακαινίζετε το σπίτι σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, και είστε ελεύθεροι να πραγματοποιείτε κουραστικά και ακόμη και επικίνδυνα ταξίδια και δραστηριότητες, ακόμη και αν αυτό μπορεί να μην οδηγήσει στο επιθυμητό από το νόμο αποτέλεσμα αναψυχής.

Bildungsurlaub: Τι είναι οι "εκπαιδευτικές διακοπές" στη Γερμανία;
Γερμανία: Επιτρέπεται να εργάζομαι ενώ βρίσκομαι σε διακοπές;

Μπορώ να μεταφέρω τις διακοπές μου στο επόμενο έτος;

Κατ’ αρχήν, η άδειά σας πρέπει να ληφθεί κατά το τρέχον έτος, αν και υπό ορισμένες συνθήκες, όπως η μακροχρόνια ασθένεια ή αν ειδικές επιχειρησιακές συνθήκες σας εμπόδισαν να λάβετε άδεια, μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να τη μεταφέρετε στο επόμενο έτος.

Ο εργοδότης σας είναι υποχρεωμένος να σας υπενθυμίσει εγκαίρως να πάρετε τις ημέρες άδειάς σας. Εάν παραλείψει να το πράξει, η άδειά σας δεν λήγει και μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο έτος.

Οι περισσότερες συμβάσεις εργασίας προβλέπουν πλέον διαφορετικούς κανόνες μεταφοράς για τη νόμιμη ελάχιστη άδεια και την πρόσθετη άδεια που χορηγείται οικειοθελώς.

Υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι διακοπές μου;

Η γερμανική εργατική νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνετε τις άδειες που δικαιούστε- άλλωστε, οι διακοπές είναι μια ευκαιρία να ξεκουραστείτε και να εξασφαλίσετε τη διατήρηση της ικανότητάς σας να εργάζεστε.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή των ημερών άδειάς σας είναι δυνατή μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Συνήθως, αυτό ισχύει μόνο όταν η σχέση εργασίας σας λήγει προτού να μπορέσετε να λάβετε το σύνολο του δικαιώματός σας, πράγμα που σημαίνει ότι ο εργοδότης σας μπορεί να σας αποζημιώσει για το υπόλοιπο δικαίωμά σας.

Εάν πρέπει να ζητήσετε επιδόματα ανεργίας, δεν θα λάβετε καμία πληρωμή για τις ημέρες διακοπών που σας έχουν καταβληθεί.

Εάν ο εργοδότης σας καταβάλει τις άδειες σας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχέσης εργασίας, δεν θα χάσετε το δικαίωμά σας σε άδειες και θα εξακολουθήσετε να μπορείτε να διεκδικήσετε τις άδειές σας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.