Ποια είναι τα έθιμα της Advent περιόδου στη Γερμανία

Σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2021, ξεκινά το 1ο Advent. Ποια είναι τα έθιμα της Advent περιόδου στη Γερμανία;

Barbarazweig στη Γερμανία
Barbarazweig στη Γερμανία (το κλαδάκι της Βαρβάρας)

Barbarazweig στη Γερμανία (το κλαδάκι της Βαρβάρας)

Στις 4 Δεκεμβρίου είναι η μέρα αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα (Barbaratag). Το πρωί κόβονται κλαδιά από κερασιές και τοποθετούνται σε βάζα στο σπίτι.

Εάν το κλαδί ανθίσει μέχρι την Παραμονή Χριστουγέννων – σημαίνει ευτυχία και υγεία για την οικογένεια. Σε μερικές περιοχές, η άνθιση συμβολίζει και το γάμο ενός μέλους της οικογένειας τον ερχόμενο χρόνο.

Krampus στη Γερμανία
Nikolaus & Krampus στη Γερμανία

Nikolaus & Krampus στη Γερμανία

Ο Άγιος Νικόλαος (Heilige Nikolaus) πηγαίνει στις 6 Δεκεμβρίου από σπίτι σε σπίτι και ανταμείβει τα καλά παιδιά με μικρά δωράκια όπως ξηρούς καρπούς, μανταρίνια ή σοκολατάκια.

Ο Άγιος συνοδεύεται από τον βοηθό (Gehilfe) του τον –Krampus- (τερατώδες πλάσμα), ο οποίος κουβαλάει τη ράβδο (Rute) του για να τιμωρήσει τα άτακτα παιδιά.

Εδώ στην Γερμανία κάνουν το εξής ”βάζουν τα παιδάκια τους να καθαρίσουν τα μποτάκια τους την παραμονή της γιορτής και τα βγάζουν έξω στην πόρτα.

Το βράδυ έρχεται ο Nikolaus και τους αφήνει διάφορα μικροπραγματάκια γλυκάκια σοκολατάκια φρούτα καραμέλες ίσως και κάποιο μικρό παιχνιδάκι. Το πρωί η χαρά των παιδιών στα μάτια τους δεν περιγράφετε!!

Συνήθως βγάζουν και οι γείτονες διάφορα πραγματάκια και τα μοιράζουν στα μποτάκια που βλέπουν έξω!!

Χριστουγεννιάτικο γλυκό Γερμανία
Χριστουγεννιάτικα γλυκά στη Γερμανία

Kekse – Χριστουγεννιάτικα γλυκά στη Γερμανία

Τα σπιτικά γλυκά είναι ιδιαίτερα αγαπητά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ετοιμάζονται κυρίως διάφορα μπισκοτάκια (Kekse).

Από τα πιο γνωστά γλυκά είναι τα εξής: Vanillekipferl, Lebkuchen, Kokusbusserl, Spitzbuben, Linzeraugen, Nussecken.

12 Rauhnächte: Mythologie und Brauchtum (θυμίαμα)
12 Rauhnächte: Mythologie und Brauchtum (θυμίαμα)

12 Rauhnächte: Mythologie und Brauchtum (θυμίαμα)

Οι 12 νύχτες στην αλλαγή του χρόνου (Jahreswende) είναι γνωστές ως Rauhnächte.

Σε αυτές τις νύχτες οι ντόπιοι θυμιατίζουν το σπίτι, διώχνοντας τα κακά πνεύματα. Η απολύμανση γίνεται με ένα μείγμα από κάρβουνα, θυμίαμα, κλαδιά φοίνικα και ειδικά βότανα.

Σημαντικές νύχτες – Rauhnächte είναι οι εξής: 21.12. (Thomasnacht), 24.12. (Christnacht), 31.12. (Silvesternacht) και 5.1. (Dreikönigsnacht)

christkindlmarkt Γερμανία
Christkindlmarkt-Weinachtmarkt (Χριστουγεννιάτικες αγορές)

Christkindlmarkt-Weinachtmarkt στη Γερμανία

Στις χριστουγεννιάτικες αγορές, το 1434 ήταν η πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά που ονομάζεται “Striezelmarkt” είναι η παλαιότερη αγορά των Χριστουγέννων στη Γερμανία, μπορεί κανείς να γευθεί Wurst ,Punsch (ζεστό ρόφημα συνήθως με ρούμι) και τα ψητά κάστανα θα φροντίσουν να ζεσταθείτε γρήγορα.

Glühwein όπως και διάφορα γλυκά. Επίσης σε αυτές βρει κανείς μια ποικιλία από χειροποίητα δώρα. Διακοσμητικά αντικείμενα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στις οποίες δύσκολα θα αντισταθεί κανείς.

Γράφει η Βασιλική Τιρμάκη

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Ποια είναι τα έθιμα της Advent περιόδου στη Γερμανία

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.