Γνωρίστε το έθιμο: Πρώτη Κοινωνία και Λευκή Κυριακή στη Γερμανία

Παραδοσιακά, τα καθολικά παιδιά της τρίτης δημοτικού κοινωνούν την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, τη Λευκή Κυριακή. Εν τω μεταξύ, ορισμένες ενορίες έχουν υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση. Οι σημαντικότερες ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το εκκλησιαστικό γεγονός της Πρώτης Κοινωνίας…

Τις εβδομάδες μετά το Πάσχα, πολλά καθολικά παιδιά γιορτάζουν την Πρώτη τους Κοινωνία – με γιορτινά ρούχα, μουσική, δώρα και τη συγκεντρωμένη οικογένεια.

Συγκεντρώσαμε για εσάς τις πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την Πρώτη Κοινωνία.

Πότε είναι η Πρώτη Κοινωνία στη Βαυαρία;

Δεν υπάρχει σταθερή ημερομηνία για την Πρώτη Κοινωνία στη Βαυαρία. Κατά κανόνα, πραγματοποιείται τις πρώτες εβδομάδες μετά το Πάσχα, δηλαδή τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Γιατί δεν γιορτάζεται πλέον μόνο τη “Λευκή Κυριακή”;

Παραδοσιακά, η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα ονομάζεται “Λευκή Κυριακή” στην Καθολική Εκκλησία – με βάση το γεγονός ότι οι νεοβαπτισθέντες στην πρώιμη χριστιανική θρησκεία φορούσαν λευκά ρούχα.

Η Λευκή Κυριακή αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα ως κλασική ημερομηνία για την πανηγυρική Πρώτη Κοινωνία.

Ως ορατό σημάδι του μυστηρίου του βαπτίσματος που ελήφθη, τα ενδύματα προορίζονταν να συμβολίζουν τον πνευματικό καθαρισμό μέσω του βαπτιστικού νερού και να αποτελούν σημάδι του προσώπου που γεννιέται εκ νέου εν Χριστώ.

Από τον έβδομο αιώνα και μετά, οι ενήλικες υποψήφιοι για βάπτιση φορούσαν τα λευκά ενδύματα για οκτώ ημέρες από το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα – τις συνήθεις ημερομηνίες για τη βάπτιση – τη λεγόμενη “Λευκή Εβδομάδα”.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, υπήρχαν επισκοπικές οδηγίες για την τέλεση της Πρώτης Κοινωνίας τη Λευκή Κυριακή.

Η επιλογή αυτής της ημερομηνίας συστήθηκε επειδή η τέλεση της Πρώτης Κοινωνίας θεωρήθηκε ως ανανέωση του βαπτίσματος και συνειδητή ένταξη στη χριστιανική κοινότητα.

Σήμερα, πολλές καθολικές ενορίες δεν γιορτάζουν πλέον την Πρώτη Κοινωνία αποκλειστικά τη Λευκή Κυριακή.

Συχνά προβάλλονται οργανωτικοί λόγοι γι’ αυτό, ιδίως σε μεγάλες ενορίες με πολλές τελετές Πρώτης Κοινωνίας στις επιμέρους εκκλησίες.

Σε ποια ηλικία γίνεται η Πρώτη Κοινωνία;

Τα παιδιά συνήθως κάνουν την Πρώτη Κοινωνία τους στην ηλικία του δημοτικού σχολείου, συνήθως στην τρίτη τάξη.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, υπήρξαν αναβολές- ορισμένες οικογένειες ήθελαν να γιορτάσουν με συγγενείς και γι’ αυτό περίμεναν μέχρι αυτό να γίνει και πάλι εφικτό.

Η Πρώτη Κοινωνία είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε ένα άτομο να συμμετάσχει στην Θεία Κοινωνία.

Εάν κάποιος αποφασίσει να ενταχθεί στην Καθολική Εκκλησία μόνο στην ενήλικη ζωή του, τα δύο μυστήρια του Χρίσματος και της Πρώτης Κοινωνίας προστίθενται στο βάπτισμα των ενηλίκων την ημέρα της βάπτισης.

Είναι υποχρεωτική η Πρώτη Κοινωνία;

Όσοι βαφτίζουν τα παιδιά τους καθολικά, συνήθως τα στέλνουν αργότερα στην Πρώτη Κοινωνία. Αυτό υπογραμμίζει η Γερμανική Διάσκεψη Επισκόπων (DBK):

“Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα παιδιά που βαφτίζονται καθολικά πηγαίνουν στην Πρώτη Κοινωνία χωρίς εξαίρεση”, αναφέρει στα στοιχεία που δημοσιεύονται ετησίως για την κατάσταση της εκκλησίας στη Γερμανία. Ωστόσο, το μυστήριο δεν είναι υποχρεωτικό.

Ο απόλυτος αριθμός των παιδιών που παίρνουν την Πρώτη Κοινωνία μειώνεται εδώ και χρόνια. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Διάσκεψης των Γερμανών Επισκόπων.

Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν την Πρώτη Κοινωνία μειώθηκε κατά 37% μεταξύ 2002 και 2015 σε κάτι λιγότερο από 180.000 σε όλη τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη Βαυαρία.

Πώς γίνεται η Πρώτη Κοινωνία;

Η Πρώτη Κοινωνία είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο όρος Πρώτη Κοινωνία, που ονομάζεται επίσης Πρώτη Θεία Κοινωνία, σημαίνει ότι τα παιδιά επιτρέπεται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην εορτή – σύμφωνα με την καθολική πίστη, λαμβάνουν το σώμα του Χριστού και επιτρέπεται να “πιούν” για πρώτη φορά το αίμα του Χριστού με τη μορφή κρασιού (ή χυμού σταφυλιών).

Συνήθως, τα παιδιά προετοιμάζονται σε μικρές ομάδες -συχνά καθοδηγούμενα από εθελοντές μητέρες ή πατέρες της Θείας Κοινωνίας- για αρκετές εβδομάδες γι’ αυτή τη γιορτή, στην οποία συμμετέχει ολόκληρη η ενοριακή κοινότητα.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Διάσκεψη των Επισκόπων, η Πρώτη Κοινωνία είναι ένα από τα μυστήρια της μύησης, “τα μυστήρια του να γίνεις χριστιανός”.

Αυτό δεν υπάρχει στην προτεσταντική εκκλησία. Παραδοσιακά, οι νέοι επιτρέπεται να συμμετάσχουν στο προτεσταντικό δείπνο του Κυρίου μόνο με την επιβεβαίωση.

Στην πράξη, οι προτεσταντικές κοινότητες σήμερα συχνά αποφασίζουν ατομικά σε ποιες ειδικές περιπτώσεις επιτρέπεται στα παιδιά να μετέχουν του Δείπνου του Κυρίου ακόμη και πριν από αυτό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.