Γερμανία: Τραγική αύξηση κλοπών σε σιδηροδρομικούς σταθμούς

Newsroom

Βάδη-Βυρτεμβέργη: Η Στουτγάρδη έχει τον πιο επικίνδυνο Σ.Σ

Μόλις αποκοιμηθείτε στο τρένο – και πουφ, η βαλίτσα σας έχει εξαφανιστεί. Οι σταθμοί και τα τρένα αποτελούσαν ανέκαθεν ένα δημοφιλές μέρος για κλοπές. Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος;

“Μην αφήνετε τις αποσκευές σας αφύλακτες”, ακούγεται από το σύστημα δημόσιων ανακοινώσεων στον κεντρικό σταθμό της Λειψίας. Για τους περισσότερους ταξιδιώτες, αυτό είναι αυτονόητο.

“Έτσι κι αλλιώς πάντα προσέχω”, αναφέρει ένας επιβάτης. “Αν το κάνω, φοράω αυτομάτως ένα από αυτά τα παντελόνια cargo που μπορώ να κλείσω με φερμουάρ”.

Αυτή θα ήταν και η πιο σημαντική συμβουλή από τον Marcel Pretzsch, εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Pirna.

“Θα συνιστούσα να έχετε πάντα πράγματα κοντά στο σώμα. Να προσέχετε πάντα τα τιμαλφή και τις αποσκευές που έχουν μείνει πίσω.

Σε καμία περίπτωση μην μεταφέρετε τιμαλφή, πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα σε εξωτερικές τσέπες.

Οι τσάντες ώμου και οι χειραποσκευές πρέπει να είναι πάντα κλειδωμένες και να μεταφέρονται μπροστά από το σώμα”.

Περισσότερα εγκλήματα στους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας

Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας στους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν πέντε τοις εκατό από το 2019 έως το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Ωστόσο, αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τους κλασικούς πορτοφολάδες.

Η κλοπή σε κατάστημα του σταθμού και κλεμμένα καλώδια χαλκού από τους χώρους του σταθμού εμφανίζονται επίσης στις στατιστικές. Η κατάσταση στους σταθμούς είναι εξαιρετικά ποικίλη.

“Για παράδειγμα, έχουμε αύξηση των αδικημάτων κατά ένα τέταρτο στον κεντρικό σταθμό της Λειψίας ή του Μαγδεμβούργου”, λέει ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας Pretzsch.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, οι εγκληματίες συνήθως βασίζονται στον αντιπερισπασμό όταν διαπράττουν τα εγκλήματά τους:

“Για παράδειγμα, υπάρχει το άτομο που πέφτει πάνω σου. Τη στιγμή που τρομάζετε ή αποσπάται η προσοχή σας, βάζει το χέρι του στην τσέπη κάποιου.

Ή έχουμε το χτύπημα του παραθύρου. Είστε ήδη καθισμένοι στο τρένο και κάποιος χτυπάει το παράθυρο έξω, κοιτάζετε προς τα εκεί και υπάρχει κάποιος στο τρένο, ο οποίος στη συνέχεια κλέβει κάτι από την τσάντα σας ή απλά παίρνει μια τσάντα που έχετε αφήσει”.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο “ντελιβεράς” που “κατά λάθος” χύνει κάτι στους επιβάτες.

Η ένωση επιβατών Pro Bahn ζητά περισσότερο προσωπικό

Η ένωση επιβατών Pro Bahn παρατηρεί επίσης τις κλοπές στα τρένα και στους σταθμούς με προβληματισμό. Ο επικεφαλής της ένωσης, Detlef Neuß, θα ήθελε να δει περισσότερο προσωπικό.

“Χρειαζόμαστε περισσότερους ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στους σταθμούς που θα μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα”. Χρειάζεται περισσότερο σιδηροδρομικό προσωπικό, προσθέτει ο Neuß.

Αλλά όσο αραιό κι αν είναι το προσωπικό: “Οι επιβάτες είναι υπεύθυνοι για τις αποσκευές τους”.

Το να κρατήσουμε τους σταθμούς εντελώς απαλλαγμένους από πορτοφολάδες ή άλλους εγκληματίες – αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ εκατό τοις εκατό.

Και επειδή μια τουρίστρια από το Cuxhaven το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, κρύβει μερικές φορές τα χρήματά της με έναν ιδιαίτερα περίτεχνο τρόπο: “Μερικές φορές βάζω τα μετρητά μου στο σουτιέν μου. Δεν νομίζω ότι θα με αγγίξουν τόσο εύκολα”, γελάει.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης