Γερμανία: Έντονες οι διαμάχες Kαγκελαρίου και πρωθυπουργών κρατιδίων

Θα παραταθεί το lockdown μόνο έως τα τέλη Ιανουαρίου; Θα ενισχυθούν περισσότερο τα μέτρα που ισχύουν;

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Bodo Ramelow εκπροσώπησε όσους επιθυμούν ακόμη πιο δραστικούς περιορισμούς το πρωί της Τρίτης. “Θα τεθώ σήμερα στην πλευρά εκείνων που λένε: Θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση”, είπε στο Deutschlandfunk.

Η διαμάχη σχετικά με την πιθανότητα σύσφιξης μέτρων εξασφάλισε ότι η σύνοδος κορυφής με τους 16 ηγέτες χωρών μέσω βίντεο, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα τις 11 π.μ., έπρεπε να αναβληθεί για την 1 μ.μ.

ΔΕΙΤΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: LIVE η Συνέντευξη τύπου των πολιτικών εκπροσώπων

Μετακίνηση μόνο σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας BILD, είναι ένα ζήτημα του επιπέδου μόλυνσης, σύμφωνα με την οποία “οι πολίτες θα πρέπει να περιορίζουν την ακτίνα μετακίνησής τους”, δηλαδή έναν κύκλο με ακτίνα 15 χιλιομέτρων γύρω από τον τόπο κατοικίας τους, τον οποίο δεν πρέπει πλέον να εγκαταλείπουν.

Τέτοιες de facto ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ισχύουν ήδη στη Σαξονία – και συζητούνται στη Θουριγγία. Και τα δύο κρατίδια είναι τα σημερινά hotspot της πανδημίας.

Η καγκελάριος Angela Merkel (66, CDU) λέγεται ότι είναι ανοιχτή σε τέτοια σκληρά μέτρα έπειτα από ακρόαση εμπειρογνώμονα τη Δευτέρα το απόγευμα, ορισμένες χώρες υπό την ηγεσία της Ένωσης είναι δύσπιστες, σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ειδικά επειδή θα έθιγαν την πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών.

Επιπλέον: Κανείς δεν θέλει οδοφράγματα (ακόμη), και δεν είναι επίσης σαφές πώς θα μπορούσε να ελεγχθεί η συμμόρφωση με το εύρος κίνησης.

Το πρωί κατέστη σαφές ότι η Βαυαρία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Θουριγγία και η Σαξονία είναι υπέρ της τήρησης αυτού του μέτρου με τον περιορισμό εντός μίας συγκεκριμένης ακτίνας χιλιομέτρων, ενώ η Έσση, η Κάτω Σαξονία και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θέλουν να επεκτείνουν το lockdown, αλλά δεν θέλουν να συσφίξουν σημαντικά τα μέτρα.

Εξετάζει περιορισμούς εξόδου

Σύμφωνα με πληροφορίες από το “Business Insider”, η Καγκελαρία εξετάζει τους περιορισμούς εξόδου σε ένα όριο με τιμή επίπτωσης 100 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, μια τιμή που υπερβαίνεται αυτήν τη στιγμή σε μεγάλα μέρη της Γερμανίας.

Ένας ανώτερος κυβερνητικός σύμβουλος πρότεινε ακόμη και ακτίνα 5 χιλιομέτρων και περαιτέρω σύσφιξη, όπως το κλείσιμο καντινών.

Το θέμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών/νηπιαγωγείων συνεχίζει να προκαλεί έντονες διαμάχες. Το σχέδιο της Καγκελαρίας ήταν ότι μια προκαταρκτική συνάντηση των υπουργών Παιδείας και μια βραδινή ακρόαση εμπειρογνωμόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ομοιόμορφη γραμμή.

Αντίθετα, οι ρήξεις έγιναν εντονότερες κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης εμπειρογνωμόνων: Ενώ γνωστοί ιολόγοι υποστήριξαν το περαιτέρω κλείσιμο των σχολείων, ο Reinhard Berner, επικεφαλής της παιδικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης, αιτήθηκε άνοιγμά τους.

Οι υπουργοί παιδείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων παρουσίασαν ένα βήμα προς βήμα σχέδιο τη Δευτέρα. Προορίζεται να επιτρέψει σε μεμονωμένα κρατίδια να επιτρέψουν εκ νέου τη διδασκαλία στην τάξη για τις τάξεις 1 έως 6, εάν το επιτρέπει η κατάσταση μόλυνσης.

Όλες οι άλλες σχολικές τάξεις πρέπει σίγουρα να διδάσκονται από το σπίτι. Προς το παρόν, ωστόσο, τα κρατίδια έχουν την τελευταία λέξη στα σχολεία.

Έλλειψη εμβολίων

Η σύνοδος κορυφής επισκιάζεται επίσης από το ερώτημα του ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση των εμβολίων. Υπάρχει έλλειψη εμβολίων στην ΕΕ μετά την διαφωνία επί της προμήθειας εμβολίων.

Ωστόσο, το υπάρχον εμβόλιο δεν βρίσκει το δρόμο του σε όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν, η εγγραφή για εμβολιασμούς μέσω ανοιχτών γραμμών και (εν μέρει) μέσω του διαδικτύου δεν λειτουργεί ακόμη σε πολλά κρατίδια.

ΔΕΙΤΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: LIVE η Συνέντευξη τύπου των πολιτικών εκπροσώπων

Ο γενικός γραμματέας της SPD, Lars Klingbeil, μίλησε ακόμη και για “χαοτικές συνθήκες” και ζήτησε “εθνικές προσπάθειες” υπό την ηγεσία της Μέρκελ.

Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz (SPD) παρουσίασε στον κ. Spahn εξ ονόματος των ομοσπονδιακών κρατιδίων έναν κατάλογο τεσσάρων σελίδων σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού. Όπως αποκάλυψε η BILD.

Ο Scholz ήθελε να μάθει γιατί η ΕΕ διέταξε τόσο λίγες δόσεις εμβολίων. Και γιατί απέρριψε υψηλότερες παρτίδες παράδοσης από την Biontech και τη Moderna.

Ο κατάλογος των ερωτήσεων που έθεσε ο κορυφαίος υποψήφιος του SPD θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή για την εξάλειψη του χάους εμβολίων στη Γερμανία, λέει ο νομικός εμπειρογνώμονας της SPD, Florian Post: “Η κα Merkel και ο κ. Spahn ορκίστηκαν τον όρκο της θητείας τους να αποτρέψουν ζημία στον γερμανικό λαό. Αλλά και οι δύο εμπιστεύτηκαν την προμήθεια εμβολίων στους άσχετους γύρω από την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, von der Leyen. Η ευρωπαϊκή ιδέα και εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι και φροντιστές στη Γερμανία που περιμένουν το εμβόλιο, υποφέρουν τώρα από την αποτυχία τους”.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στη Γερμανία! Πώς; Κάνοντας Like στη σελίδα μας, ενημερώνεστε για όλα τα νέα στην Ελληνική γλώσσα.

Όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν συνοπτικά ΕΔΩ!

Όλα τα νέα για τα μέτρα στη Γερμανία και για τον Covid-19 ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.