Γερμανία: Έρευνα για καρτέλ στις τιμές πετρελαίου και καυσίμων

Έρευνα από τον Μάιο πραγματοποιεί το γερμανικό ομοσπονδιακό γραφείο αντιμετώπισης των καρτέλ σε σχέση με την απόκλιση που παρουσιάζουν μεταξύ τους οι τιμές του αργού πετρελαίου, οι τιμές πώλησης στα διυλιστήρια και οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα κατά πόσον έχει βάση να λάβει μέτρα, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία.

Η Γερμανία εφάρμοσε εκπτώσεις στην τιμή της βενζίνης τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες οχημάτων να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές ως μέρος των μέτρων ανακούφισης που εφαρμόζει για αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, αλλά οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές έχουν οδηγήσει σε αντιδράσεις από τους καταναλωτές για την εκτίναξη των τιμών από τη βιομηχανία πετρελαίου.

Εκπρόσωπος του Γραφείου αντιμετώπισης των καρτέλ είπε ότι έχει εξετάσει τις διαφορές των τιμών, αλλά δεν είχε καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα.

«Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κάνουμε δηλώσεις σχετικά με τα πραγματικά περιθώρια κέρδους ή τη μετακύλιση της έκπτωσης στη βενζίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

«Τα αποτελέσματα (αυτής της τομεακής μελέτης) θα μπορούσαν να μας δώσουν μια βάση για να αντιμετωπίσουμε πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί καρτέλ με στοχευμένο τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αναφέρει, επικαλούμενο επιστολή του γερμανικού Υπουργείου Ενέργειας, ότι η ρυθμιστική αρχή ερευνούσε διαφορές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

«Σε ό,τι αφορά τις αγορές καυσίμων, τα αρχικά συνολικά δεδομένα από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των τιμών πώλησης του αργού πετρελαίου και των τιμών στα διυλιστήρια έχει αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε η επιστολή του υπουργείου προς ένα μέλος του σκληρού αριστερού κόμματος Die Linke, αναφέρει το Der Spiegel.

Ωστόσο, αναφέρει ότι η απόκλιση μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαρθρωτικών προβλημάτων ανταγωνισμού, όχι παραβιάσεων των κανόνων ανταγωνισμού, που οδήγησαν σε αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: διάλογος

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.