Πώς να υπενοικιάσετε το διαμέρισμά σας στη Γερμανία;

Εάν πρόκειται να φύγετε για κάποιο χρονικό διάστημα ή θέλετε να μειώσετε τα έξοδα διαβίωσής σας, η υπεκμίσθωση του διαμερίσματός σας μπορεί να φαντάζει ελκυστική επιλογή. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που πρέπει πρώτα να λάβετε υπόψη σας. Εδώ στο GRland.info, τα αναλύουμε.

Τι είναι η υπεκμίσθωση στη Γερμανία;

Μια συμφωνία υπεκμίσθωσης είναι όταν επιτρέπεται σε έναν υπενοικιαστή να χρησιμοποιεί το διαμέρισμα του κύριου ενοικιαστή, ή μέρος αυτού, με αντάλλαγμα την πληρωμή.

Η φιλοξενία επισκεπτών στο σπίτι σας, ακόμη και για διάστημα έως έξι εβδομάδων, δεν θεωρείται υπεκμίσθωση και δεν χρειάζεται να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη σας.

Αλλά να είστε προσεκτικοί: Εάν ο επισκέπτης αρχίσει να πληρώνει ενοίκιο, αυτό μετατρέπεται σε συμφωνία υπεκμίσθωσης και εάν ο επισκέπτης μείνει περισσότερες από έξι εβδομάδες στη σειρά, έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη σας.

Εάν στενά μέλη της οικογένειας, όπως γονείς, παιδιά, σύντροφοι ή σύζυγοι, μείνουν μαζί σας, αυτό επίσης δεν αποτελεί ρύθμιση υπεκμίσθωσης και θεωρείται μέρος της κανονικής χρήσης του μισθωμένου ακινήτου.

Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώνετε τον ιδιοκτήτη σας για μια τέτοια αλλαγή των συνθηκών, όχι μόνο επειδή κάποια στιγμή το νέο πρόσωπο που θα ζει στο διαμέρισμά σας θα πρέπει κάποια στιγμή να εγγραφεί στις τοπικές αρχές.

Πρέπει να ενημερώσω τον ιδιοκτήτη μου στη Γερμανία;

Ναι. Ανεξάρτητα από το αν υπενοικιάζετε απλώς ένα δωμάτιο ή ολόκληρο το διαμέρισμά σας, πρέπει να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη σας και, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται από τον νόμο να λάβετε την άδεια του ιδιοκτήτη για την υπενοικίαση.

Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλετε να υπενοικιάσετε: είτε πρόκειται για ένα Σαββατοκύριακο είτε για έξι μήνες.

Μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι εάν νοικιάζετε ένα δωμάτιο σε μια κοινόχρηστη κατοικία και όλοι οι ενοικιαστές είναι ισότιμα μέρη της σύμβασης.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατόν να υπενοικιάσετε μεμονωμένα δωμάτια χωρίς να χρειάζεται να λάβετε την άδεια του ιδιοκτήτη, αλλά θα πρέπει και πάλι να τον ενημερώσετε.

Εάν προσπαθήσετε να νοικιάσετε το σπίτι ή ένα δωμάτιο χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη σας και το ανακαλύψει, μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές ενέργειες ή να σας διώξουν από το διαμέρισμά σας πριν από τη συμφωνημένη προθεσμία ειδοποίησης.

Μπορεί ο ιδιοκτήτης να αρνηθεί να με αφήσει να υπενοικιάσω στη Γερμανία;

Εάν ο κύριος ενοικιαστής έχει το λεγόμενο “δικαιολογημένο συμφέρον” να υπενοικιάσει μέρος του διαμερίσματος, μπορεί να απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη να συμφωνήσει με την υπενοικίαση και να προβεί ακόμη και σε νομικές ενέργειες ή να αποκτήσει ειδικό δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης μίσθωσης εάν αυτός αρνηθεί.

Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για την υπεκμίσθωση μέρους του διαμερίσματος και όχι ολόκληρου του χώρου – σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την υπεκμίσθωση.

Κατά την υπεκμίσθωση μέρους ενός διαμερίσματος, το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πρέπει να οφείλεται σε σημαντικό λόγο, όπως η ανάγκη προσωρινής μετακίνησης στο εξωτερικό για λόγους εργασίας ή προσωπικούς λόγους ή η μετακόμιση ενός συντρόφου και η αδυναμία του ενοικιαστή να καλύψει μόνος του τα έξοδα ενοικίασης.

Σε γενικές γραμμές, οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να απορρίπτουν το αίτημά σας για υπεκμίσθωση, εκτός εάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι – για παράδειγμα εάν το διαμέρισμα είναι πολύ μικρό.

Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να απορρίψει την αίτησή σας για υπεκμίσθωση χωρίς σοβαρό λόγο και αν το κάνει, μπορείτε να αποκτήσετε ειδικό δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης μίσθωσης και μπορείτε ακόμη και να ασκήσετε αγωγή για το δικαίωμά σας στην υπεκμίσθωση.

Τι πληροφορίες θα πρέπει να δώσω στον ιδιοκτήτη μου;

Είτε υπενοικιάζετε ένα δωμάτιο είτε ολόκληρο το διαμέρισμα – θα πρέπει να δώσετε στον ιδιοκτήτη σας τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Ποιος μετακομίζει
 • Για πόσο χρονικό διάστημα θα υπενοικιάσετε
 • Για ποιο λόγο σκοπεύετε να υπενοικιάσετε

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια WG (Wohngemeinschaft ή κοινόχρηστο διαμέρισμα) ως κύριος ενοικιαστής, θα πρέπει να το συζητήσετε προηγουμένως με τον ιδιοκτήτη, καθώς μπορεί να αξίζει να αλλάξετε την κατάσταση του διαμερίσματος σε κοινόχρηστο διαμέρισμα στο κύριο μισθωτήριο συμβόλαιο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να στέλνετε νέα αίτηση κάθε φορά που μετακομίζει νέος συγκάτοικος.

Χρειάζομαι ειδική σύμβαση ενοικίασης στη Γερμανία;

Εάν πρόκειται να υπενοικιάσετε το διαμέρισμά σας, αξίζει σίγουρα να έχετε ένα συμβόλαιο.

Μια σύμβαση μεταξύ του κύριου ενοικιαστή και του υπενοικιαστή είναι εντελώς ξεχωριστή από τη σύμβαση μεταξύ του κύριου ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη, οπότε όλες οι ευθύνες που απορρέουν από τη σύμβαση υπενοικίασης θα βαρύνουν εσάς και όχι τον ιδιοκτήτη.

Ταυτόχρονα, ως κύριος ενοικιαστής, θα εξακολουθείτε να ευθύνεστε έναντι του ιδιοκτήτη σας για τυχόν ζημίες που θα προκληθούν από τον υπεκμισθωτή, οπότε είναι καλύτερο να βάλετε μια ρήτρα στη σύμβαση υπεκμίσθωσης που να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί αυτό, και επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο υπεκμισθωτής σας έχει ασφάλεια.

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που προσφέρουν υποδείγματα συμβάσεων υπενοικίασης για να τα χρησιμοποιήσετε και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η σύμβασή σας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Τα προσωπικά στοιχεία του υπεκμισθωτή
 • Το κόστος της υπενοικίασης και τυχόν χρεώσεις υπηρεσιών
 • Πότε πρέπει να γίνονται οι πληρωμές
 • Ποια δωμάτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν
 • Πόσα κλειδιά έχουν παραδοθεί
 • Λεπτομέρειες για πιθανή εγγύηση
 • Την κατάσταση του ενοικιαζόμενου διαμερίσματος
 • Κανόνες του σπιτιού, όπως απαγόρευση του καπνίσματος, των κατοικίδιων ζώων κ.λπ.
 • Ευθύνη για πιθανές ζημιές

Πόσο μπορώ να χρεώσω;

Συνήθως μπορείτε να διαπραγματευτείτε μόνοι σας την τιμή υπενοικίασης, αλλά θα πρέπει να προσέξετε να μην υπερβείτε το όριο ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο για την περιοχή σας.

Εάν χρεώσετε πάνω από αυτό το ποσό και το μάθει ο υπεκμισθωτής σας, έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την τοπική τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο και ίσως χρειαστεί να του επιστρέψετε το συνολικό ποσό του υπερτιμολογημένου ενοικίου.

Εάν υπενοικιάζετε ένα επιπλωμένο διαμέρισμα, μπορείτε να προσθέσετε μια προσαύξηση με βάση το τι θα αφήσετε στο διαμέρισμά σας. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσετε το κόστος ενέργειας και νερού.

Πρέπει να λάβω τη συγκατάθεση των τοπικών αρχών στη Γερμανία;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει επίσης να λάβετε άδεια υπενοικίασης από τις τοπικές αρχές για να υπενοικιάσετε το διαμέρισμά σας.

Εάν υπενοικιάζετε στο Βερολίνο ή τη Φρανκφούρτη, για παράδειγμα, και θέλετε να διαφημίσετε το διαμέρισμά σας για ενοικίαση διακοπών, πρέπει πρώτα να λάβετε έγκριση.

Εάν προχωρήσετε στην ενοικίαση σε έναν ιστότοπο όπως το AirBnB χωρίς έγκριση, μπορείτε να αναμένετε να πληρώσετε ένα βαρύ πρόστιμο.

Αν και το υψηλότερο δυνατό πρόστιμο των 500.000 ευρώ είναι απίθανο, υπάρχουν πολλές αναφορές για ανθρώπους που έχουν λάβει πρόστιμα στη Γερμανία ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, αν έχετε κέρδος άνω των 520 ευρώ ένα έτος από την υπενοικίαση, πρέπει να το συμπεριλάβετε στη φορολογική σας δήλωση.

Μπορεί ο ιδιοκτήτης να απαιτήσει να πληρώσω επιπλέον;

Εάν ένας ιδιοκτήτης επιτρέπει την υπεκμίσθωση, μπορεί επίσης να απαιτήσει από τον κύριο ενοικιαστή μερίδιο του επιπλέον εισοδήματος. Ωστόσο, το ποσό της προσαύξησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25 τοις εκατό της υπεκμίσθωσης.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.