Τα δικαιώματά σας εάν οι πτήσεις καθυστερήσουν ή ακυρωθούν

Τα δικαιώματά σας εάν οι πτήσεις καθυστερήσουν ή ακυρωθούν: Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει, ο τουρισμός ανακάμπτει από τα χρόνια της πανδημίας και οι άνθρωποι έχουν κολλήσει στα χαοτικά αεροδρόμια. Σας παρουσιάζουμε τα δικαιώματά σας αν κάτι πάει στραβά.

Η έλλειψη προσωπικού και η υπερπληθώρα ταξιδιωτών μετά την πανδημία είναι μόνο δύο από τα συστατικά που προκαλούν το χάος σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.

Την ώρα που οι άνθρωποι άρχισαν να ταξιδεύουν ξανά, να επισκέπτονται φίλους και συγγενείς και να κάνουν τις διακοπές που είχαν αναβληθεί αρκετές φορές, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες ουρές, καθυστερήσεις, ακόμη και ακυρώσεις πτήσεων.

Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυστηρούς κανονισμούς που προστατεύουν τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια.

Αν αντιμετωπίσατε προβλήματα με την πτήση σας, δείτε εδώ τα δικαιώματά σας και πώς μπορείτε να λάβετε αποζημίωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Πρώτα απ’ όλα: καλύπτεται το ταξίδι μου από τη νομοθεσία της ΕΕ;

Τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών της ΕΕ ισχύουν για εσάς εάν η πτήση σας πραγματοποιείται εντός της ΕΕ ή της ζώνης Σένγκεν, εάν φθάνει στη ζώνη ΕΕ/Σένγκεν από χώρα εκτός του μπλοκ και εκτελείται από αεροπορική εταιρεία με έδρα την ΕΕ ή εάν αναχωρεί από τη ζώνη ΕΕ/Σένγκεν.

Επιπλέον, τα δικαιώματα της ΕΕ ισχύουν μόνο εάν δεν έχετε ήδη λάβει παροχές (συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης, της αλλαγής διαδρομής και της βοήθειας από την αεροπορική εταιρεία) για το ταξίδι αυτό βάσει της νομοθεσίας χώρας εκτός ΕΕ.

Τι γίνεται αν η πτήση μου είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο προς χώρα της ΕΕ;

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι κανόνες και τα δικαιώματα δεν ισχύουν για ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ ή για τους επιβάτες που τους αρνήθηκαν την επιβίβαση σε αυτές τις πτήσεις, εάν η πτήση εκτελέστηκε από αερομεταφορέα εκτός ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες, εάν η πτήση σας φτάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτελείται από αεροπορική εταιρεία της ΕΕ ή εάν πετάτε προς το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρα της ΕΕ, τότε δικαιούστε τα ίδια δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει τις 27 χώρες της ΕΕ καθώς και τα γαλλικά εδάφη Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϋνιόν, Μαγιότ, Σαιν Μαρτέν, καθώς και τις Αζόρες, τη Μαδέρα και τα Κανάρια Νησιά (αλλά όχι τα νησιά Φερόε).

Οι κανόνες ισχύουν επίσης για πτήσεις από και προς την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Τι γίνεται με τις πτήσεις μετ’ επιστροφής;

Η ΕΕ αναφέρει: “Η πτήση αναχώρησης και η πτήση επιστροφής θεωρούνται πάντα ως δύο ξεχωριστές πτήσεις, ακόμη και αν έχουν γίνει κρατήσεις ως μέρος μιας κράτησης”.

Δεν είναι ασυνήθιστο να κάνετε κράτηση σε μια αεροπορική εταιρεία και στη συνέχεια η πτήση να εκτελείται από διαφορετικό αερομεταφορέα, μερικές φορές από συνεργαζόμενη γραμμή.

Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα αιτήματα αποζημίωσης πρέπει να απευθύνονται στον φορέα εκμετάλλευσης και όχι στην εταιρεία στην οποία κάνατε κράτηση.

Η ΕΕ αναφέρει: “Σε περίπτωση οποιασδήποτε δυσκολίας μόνο η αεροπορική εταιρεία που εκτελεί την πτήση μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη”.

Αυτό θα επηρεάσει το κατά πόσον δικαιούστε αποζημίωση εάν κάνατε κράτηση σε αερομεταφορέα με έδρα την ΕΕ, αλλά η πτήση εκτελέστηκε στην πραγματικότητα από αερομεταφορέα εκτός ΕΕ.

Τι συμβαίνει αν η πτήση μου ακυρωθεί;

Σε περίπτωση ακύρωσης, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε μεταξύ της επιστροφής των χρημάτων σας, της επόμενης διαθέσιμης πτήσης ή της πλήρους αλλαγής της κράτησης για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Δικαιούστε επίσης δωρεάν βοήθεια, όπως αναψυκτικά, φαγητό, διαμονή (αν σας γίνει κράτηση για να ταξιδέψετε την επόμενη ημέρα), μεταφορά και επικοινωνία (για παράδειγμα δύο τηλεφωνήματα). Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τους λόγους ακύρωσης.

Εάν ενημερωθήκατε για την ακύρωση λιγότερο από 14 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, έχετε επίσης δικαίωμα αποζημίωσης, εκτός εάν η ακύρωση οφειλόταν σε “έκτακτες περιστάσεις” (βλέπε παρακάτω).

Τι γίνεται αν η πτήση μου είχε καθυστέρηση;

Τα δικαιώματά σας και η αποζημίωσή σας εξαρτώνται από τη διάρκεια της καθυστέρησης και την απόσταση της πτήσης.

Εάν μια αεροπορική εταιρεία αναμένει ότι η πτήση σας θα καθυστερήσει πέραν της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης, δικαιούστε γεύματα και αναψυκτικά ανάλογα με το χρόνο αναμονής.

Ξεκινά από δύο ώρες για μικρότερες πτήσεις (απόσταση 1.500 χλμ. ή λιγότερο), τρεις ώρες ή περισσότερο για μεγαλύτερες πτήσεις και καθυστέρηση τεσσάρων ωρών για όλες τις άλλες πτήσεις.

Θα πρέπει να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρεία, ώστε να σας παράσχει τα απαραίτητα κουπόνια και πληροφορίες.

Εάν φτάσατε στον τελικό σας προορισμό με καθυστέρηση άνω των τριών ωρών, δικαιούστε αποζημίωση, εκτός εάν η καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις.

Η αποζημίωση ανέρχεται σε 250 ευρώ για σύντομες πτήσεις, 400 ευρώ για μεγαλύτερες πτήσεις και έως 600 ευρώ για πτήσεις που καλύπτουν περισσότερα από 3.500 χιλιόμετρα.

Τα δικαιώματά σας εάν οι πτήσεις καθυστερήσουν ή ακυρωθούν
Τα δικαιώματά σας εάν οι πτήσεις καθυστερήσουν ή ακυρωθούν

Τι είναι οι “έκτακτες περιστάσεις”;

Μπορεί να γίνει δύσκολο να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας όταν τα περισσότερα από αυτά που δικαιούστε εξαρτώνται από το αν οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις οφείλονται σε έκτακτες περιστάσεις.

Σύμφωνα με την ΕΕ, παραδείγματα γεγονότων που ορίζονται ως έκτακτες περιστάσεις είναι “αποφάσεις διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, πολιτική αστάθεια, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κίνδυνοι ασφαλείας”.

Ωστόσο, τα περισσότερα τεχνικά προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της συντήρησης δεν θεωρούνται έκτακτες περιστάσεις, και οι ελλείψεις προσωπικού συνήθως επίσης δεν χαρακτηρίζονται ως έκτακτες περιστάσεις – αλλά μένει να δούμε αν οι εκτεταμένες ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα επιτύχουν αυτή την ταξινόμηση.

Οι απεργίες των εργαζομένων – ένα αρκετά τακτικό φαινόμενο σε ορισμένες χώρες – μπορεί να θεωρηθούν έκτακτες περιστάσεις.

Παρόλα αυτά, η αεροπορική εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι η περίσταση προκάλεσε την καθυστέρηση ή την ακύρωση και ότι οι καθυστερήσεις ή οι ακυρώσεις δεν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί “ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα”.

Οι αποσκευές μου χάθηκαν, καταστράφηκαν ή καθυστέρησαν

Εκτός εάν η ζημία προκλήθηκε από εγγενές ελάττωμα της ίδιας της αποσκευής, ευθύνεται η αεροπορική εταιρεία. Έχετε δικαίωμα αποζημίωσης μέχρι περίπου 1.300 ευρώ.

“Εάν θέλετε να υποβάλετε αίτηση αποζημίωσης για απολεσθείσες ή κατεστραμμένες αποσκευές, θα πρέπει να το κάνετε εγγράφως στην αεροπορική εταιρεία εντός 7 ημερών ή εντός 21 ημερών από την παραλαβή των αποσκευών σας, εάν αυτές καθυστέρησαν. Δεν υπάρχει τυποποιημένο έντυπο για όλη την ΕΕ”, προσθέτει ο ιστότοπος της ΕΕ.

Ποια άλλα δικαιώματα έχω;

Εάν σας αρνήθηκαν την επιβίβαση επειδή η πτήση σας ήταν υπερπλήρης, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε μεταξύ επιστροφής χρημάτων, επιβίβασης στην επόμενη πτήση ή επανακράτησης του ταξιδιού σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Δικαιούστε επίσης αποζημίωση και βοήθεια από την αεροπορική εταιρεία.

Σε περίπτωση που υποβαθμιστείτε, δικαιούστε επιστροφή ενός ποσοστού της τιμής του εισιτηρίου σας, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης, που φτάνει το 75%.

Πού πρέπει να υποβάλω καταγγελία;

Το πρώτο σημείο επαφής σας θα πρέπει να είναι η ίδια η αεροπορική εταιρεία. Ωστόσο, εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την απάντησή τους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της χώρας σας για διασυνοριακές πτήσεις ή με ένα εθνικό κέντρο καταναλωτών για ταξίδια εσωτερικού.

Εάν πιστεύετε ότι δικαιούστε αποζημίωση από την αεροπορική σας εταιρεία, μπορείτε να υποβάλετε επίσημο έντυπο καταγγελίας αεροπορικής εταιρείας της ΕΕ.

Άλλοι τρόποι διεκδίκησης αποζημίωσης

Ακόμη και αν δεν δικαιούστε αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία, μπορεί να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να λάβετε επιστροφή χρημάτων και αποζημίωση σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης και καθυστέρησης.

Εκτός από τη χρήση ιδιωτικής ταξιδιωτικής ασφάλισης, πολλές εταιρείες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και τράπεζες προσφέρουν αυτόματη ταξιδιωτική ασφάλιση, εάν έχετε αγοράσει εισιτήριο με αυτές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να λάβετε χρηματική πληρωμή για καθυστερήσεις και ακυρώσεις, ακόμη και όταν αυτές οφείλονται σε “εξαιρετικές περιστάσεις”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.