Γερμανία: Συστάσεις για self test εν μέσω νέας παραλλαγής Covid

Η σύντμηση του καθεστώτος ανάρρωσης δεν είναι επιτρεπτή

Μετά την αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του κοροναϊού EG.5, οι γιατροί παροτρύνουν περισσότερους ανθρώπους να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Ακόμα και για όσους θέλουν να αφήσουν πίσω τους την πανδημία του κορονοϊού, οι Γερμανοί γιατροί προτρέπουν να λάβουν μερικά προληπτικά μέτρα εν μέσω μιας νέας παραλλαγής, της λεγόμενης EG.5, η οποία φέρεται να εξαπλώνεται σε όλη τη Γερμανία.

Ο επιδημιολόγος Hajo Zeeb από το Ινστιτούτο Έρευνας Πρόληψης και Επιδημιολογίας Leibniz κάλεσε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τεστ αυτοελέγχου -που διατίθενται σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες- μόλις εμφανίσουν συμπτώματα.

“Όποιος έχει συμπτώματα κρυολογήματος θα πρέπει τώρα να ελέγξει ξανά τον εαυτό του για να ανιχνεύσει μια λοίμωξη από Covid και, αν είναι δυνατόν, να μην μολύνει κανέναν άλλον”, δήλωσε ο Zeeb στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Τα τεστ εξακολουθούν να είναι αξιόπιστα, ακόμη και με τη νέα παραλλαγή, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

“Πρέπει να υποθέσουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί με Covid και νομίζουν ότι είναι απλώς άρρωστοι με κρυολόγημα”, δήλωσε ο Zeeb.

“Ο αριθμός των μη αναφερόμενων κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός, απλά δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των περιπτώσεων”.

Η ένωση γενικών γιατρών της Γερμανίας (Hausärzteverband) τόνισε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ιός Covid-19, ο οποίος ανιχνεύθηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 2020 για πρώτη φορά στη Γερμανία, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να μεταλλάσσεται.

“Επί του παρόντος, όλο και περισσότερα ιατρεία παρατηρούν και πάλι κρούσματα Covid.

Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε τους ασθενείς να σκέφτονται μια πιθανή μόλυνση από το Covid-19 όταν έχουν κρυολόγημα”, δήλωσε στο RND η Nicola Buhlinger-Göpfarth, αναπληρώτρια επικεφαλής της ένωσης.

‘Μην αμελείτε τους εμβολιασμούς’

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) συνιστά έναν αναμνηστικό εμβολιασμό για άτομα άνω των 60 ετών και για κάθε άτομο άνω των έξι μηνών με ορισμένες προϋπάρχουσες ασθένειες – αν και η Buhlinger-Göpfarth δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση εμβολιασμού έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα στις αρχές του 2021.

“Οι γενικοί γιατροί θα απευθυνθούν και πάλι στους ασθενείς υψηλού κινδύνου πιο εντατικά για τον εμβολιασμό, ιδίως προς το φθινόπωρο, για παράδειγμα μαζί με τη σύσταση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης”, λέει η Buhlinger-Göpfarth.

Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid στη Γερμανία αυξάνεται και πάλι, αν και σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, ανέφερε το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI)

Η εξέλιξη αυτή συνεχίζεται εδώ και περίπου ένα μήνα, έγραψε η Ομάδα Εργασίας για τη γρίπη στο Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) του RKI στην τρέχουσα έκθεσή της για τις οξείες αναπνευστικές νόσους.

Σύμφωνα με την έκθεση, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν περίπου 2.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε εθνικό επίπεδο.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό της εβδομάδας που έληξε στις 9 Ιουλίου, όταν υπήρχαν περίπου 1.000.

Το RKI δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής στη σοβαρότητα της νόσου, παρόλο που οι πιο πρόσφατες παραλλαγές έχουν αναφερθεί ότι είναι συνολικά ηπιότερες μεταξύ των ατόμων χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις.

“Συνολικά, ωστόσο, τα επίπεδα εμφάνισης του Covid-19 παραμένουν πολύ χαμηλά”, έγραψε το RKI.

Η Γερμανία κατήργησε τον Απρίλιο το τελευταίο από τα μέτρα προστασίας από το Covid, όταν δεν απαιτούνταν πλέον μάσκες προσώπου σε ιατρεία και γηροκομεία.

Μέχρι τις 22 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 38,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη Γερμανία και 175.418 θάνατοι από ή με τον ιό, σύμφωνα με το RKI.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πόσο επίμονος μπορεί προφανώς να είναι ο κοροναϊός, με τα προβλήματα υγείας να αυξάνονται δύο χρόνια μετά από μια μόλυνση.

Ακόμη και μετά από ηπιότερη πορεία της νόσου, ορισμένα συμπτώματα εμφανίζονταν συχνότερα, ανέφερε ομάδα ερευνητών στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Nature Medicine.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης