Γερμανία: Η αντιπολίτευση επικρίνει την παράταση του lockdown

Newsroom

Updated on:

Γερμανία Πολιτική-Μέρκελ-Ζέντερ, Merkel, Söder σύσκεψη

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε το πρωί στη βουλή την αναγκαιότητα της παράτασης του lockdown ως τις 7 Μαρτίου και χαρακτήρισε της αποφάσεις που πήρε χθες το βραδύ μαζί με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων «κατάλληλες και απαραίτητες».

Είναι «σωστό», είπε, που καθιερώθηκε το όριο των 35 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας ως προϋπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση του lockdown.

Το μέτρο αυτό επέβαλε η αυξανόμενη διάδοση των μεταλλαγμένων, πολύ περισσότερο επικίνδυνων στελεχών του κορωνοϊού, τόνισε.

Παράλληλα επεσήμανε, ότι η ίδια επιθυμούσε, τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν σε ολόκληρη τη Γερμανία αργότερα. Πολλά κρατίδια επέμεναν όμως να ανοίξουν τα δημοτικά ήδη στις 22 Φεβρουαρίου.

Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Φιλελεύθεροι και το κόμμα Η Αριστερά διαφώνησαν έντονα με τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα. Δηλαδή, από την καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Η μη συμμετοχή της βουλής στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων συνιστά «παραβίαση του συντάγματος». Και αγνόηση της βούλησης των πολιτών, δήλωσε η συμπρόεδρος της Κ.Ο. του εθνικιστικού AfD, Αλίς Βάιντελ.

Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε, πως δεν θα πρέπει να καθιερωθεί αυτή η πρακτική και ο συμπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Η Αριστερά, Ντίντμαρ Μπαρτς, επέκρινε, ότι η ενημέρωση της βουλής γίνεται κάθε φορά μετά τη λήψη των αποφάσεων.

Όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η συμπρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από το lockdown.

Εκτός αυτού απέτυχε να διαθέσει έγκαιρα οικονομικές βοήθειες για βιοτεχνίες και λιανεμπόριο που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.

Κριτική στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, και Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, είχε ασκηθεί και σε κλειστη συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών την Τρίτη.

Σήμερα η καγκελάριος υποσχέθηκε, ότι από τα μέσα του μηνός οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις. Και ότι από το Μάρτιο θα εκταμιεύονται οι βοήθειες.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: