Γερμανία: Πληροφορίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Γερμανία.

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και τα άτομα που έχουν αναρρώσει αποκτούν και πάλι περισσότερες ελευθερίες – και θα πρέπει επίσης να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα.

Αλλά ποιος θα πρέπει να το ελέγχει αυτό, πότε και πώς; Μια επισκόπηση των πιο σημαντικών ερωτήσεων σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πώς μπορώ να αποδείξω ότι έχω εμβολιαστεί;

Σύμφωνα με το αντίστοιχο γερμανικό διάταγμα, όταν ένα άτομο διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μέχρι να έρθει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα υπάρχει το κλασικό κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομιστεί μια φόρμα που συμπληρώνεται από τα κέντρα εμβολιασμού.

Πότε θα έρθει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας Jens Spahn, η ψηφιακή κάρτα εμβολιασμού θα πρέπει να εισαχθεί ως νέα λειτουργία στην υπάρχουσα εφαρμογή προειδοποίησης Corona-App έως το τέλος του Ιουνίου το αργότερο.

Όλα τα κέντρα εμβολιασμού και όλα τα ιατρεία που εμβολιάζουν κατά του κορωνοϊού θα λειτουργήσουν με ένα νέο πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας κωδικός QR για κάθε εμβολιασμένο άτομο, ο οποίος θα αποθηκεύεται με μια δωρεάν εφαρμογή στο smartphone.

Για παράδειγμα, για να βγει για φαγητό σε εστιατόρια, το εμβολιασμένο άτομο θα εμφανίζει τον κωδικό QR στην εφαρμογή του.

Μια δοκιμαστική εφαρμογή υποδεικνύει με πράσινο ή κόκκινο σήμα αν η προστασία εμβολιασμού και το πιστοποιητικό έγκυρα.

Εάν δεν διαθέτει κάποιος smartphone, μπορεί επίσης να παρουσιάζει τον κωδικό QR σε έντυπη μορφή.

Επιπλέον, το κλασικό κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως απόδειξη.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί η κατάχρηση;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να εκδίδεται μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα σε κέντρα εμβολιασμού, ιατρεία και νοσοκομεία.

Κατά τον έλεγχο των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού – όπως στον αναλογικό κόσμο – πρέπει να προσκομίζεται ένα έγγραφο ταυτοποίησης με μια φωτογραφία, π.χ. ταυτότητα ή διαβατήριο.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού προστατεύεται κρυπτογραφικά από τροποποιήσεις και ταυτόχρονα συνδέεται με ένα smartphone, έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη προστασία.

Ποιος θα ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Το σε ποιο βαθμό θα ελέγχονται στο μέλλον οι κάρτες εμβολιασμού είναι ασαφές. Οι δήμοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι για αυτό.

Όσοι δεν θέλουν να εμπίπτουν σε περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Αυτό θα είναι ευκολότερο με την εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού: Στη συνέχεια, για παράδειγμα, οι πάροχοι υπηρεσιών ή οι ιδιοκτήτες εστιατορίων θα λάβουν μια αντίστοιχη δοκιμαστική εφαρμογή.

Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση εμβολιασμού μπορεί να σαρωθεί σαν γραμμωτός κώδικας όπως ένα εισιτήριο πτήσης ή τρένου.

Τι γίνεται με την προστασία των δεδομένων;

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, το δελτίο ψηφιακού εμβολιασμού θα πρέπει να περιέχει μόνο λίγα προσωπικά στοιχεία: Δηλαδή το εάν ο εμβολιασμός είναι έγκυρος, πιθανώς ο αριθμός παρτίδας και το όνομα του εμβολιασμένου ατόμου καθώς και η ημερομηνία γέννησης.

Τι πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν ταξιδεύει κανείς στο εξωτερικό; Το Συμβούλιο της ΕΕ είχε ήδη αποφασίσει στα τέλη Ιανουαρίου να εισαγάγει τυποποιημένα αρχεία εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό γίνεται για να μην δημιουργηθεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εγγράφων. Ωστόσο, τα αντίστοιχα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή.

Και στη Γερμανία, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού συντάχθηκε σύμφωνα με τους πανευρωπαϊκούς κανόνες και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο το αργότερο στα τέλη Ιουνίου. Ο κύριος σκοπός είναι να διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

Οι αρχές των κρατών μελών θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να παραιτηθούν από τις υπάρχουσες υποχρεώσεις τεστ ή καραντίνας κατά την είσοδο στην εκάστοτε χώρα.

Τι γίνεται με τα εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί στην ΕΕ;

Το Συμβούλιο της ΕΕ θέλει να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό μόνο εμβόλια που είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον ΠΟΥ.

Αυτά είναι επί του παρόντος τα εμβόλια από την BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, εμβολιάζει επίσης το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και εμβόλια που κατασκευάζονται στην Κίνα. Τα άλλα κράτη μέλη πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους εάν εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με αυτά τα εμβόλια.

Γιατί δεν πρέπει να δημοσιεύσω το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου;

Ίσως θα θέλατε να μοιραστείτε μια φωτογραφία του πιστοποιητικού εμβολιασμού σας με την πολυπόθητη σφραγίδα στο Facebook, το Twitter ή το Instagram.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να δώσει σε αγνώστους πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, την ημερομηνία και το εμβόλιο.

Αυτό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να συμπεράνουν ότι ανήκετε σε μια συγκεκριμένη ομάδα κινδύνου.

Επίσης, θα μπορούσαν να φανερωθούν στοιχεία όπως η ηλικία και τυχόν ταξίδια ή αθλητικές δραστηριότητες εάν και άλλοι εμβολιασμοί είναι ευανάγνωστοι εκτός από αυτόν κατά του κορωνοϊού.

Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα: Αυτό δίνει στους απατεώνες πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, τους αριθμούς παρτίδας και, συνεπώς, τη δυνατότητα παραγωγής πλαστών αρχείων εμβολιασμού.

Ποιες κυρώσεις αντιμετωπίζουν οι παραχαράκτες;

Η ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης Christine Lambrecht προειδοποιεί να μην πλαστογραφούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού ή να χρησιμοποιούνται πλαστά έγγραφα ενόψει της χαλάρωσης για εμβολιασμένα ή αναρρωμένα άτομα. “Όποιος το κάνει αυτό εκθέτει τους άλλους σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και αποτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας“, δήλωσε η πολιτικός του SPD.

Αυτό δεν είναι ασήμαντο αδίκημα, αλλά αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με βαρύ πρόστιμο ή φυλάκιση“.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους πλαστογράφους, αλλά και για εκείνους που χρησιμοποιούν τα πλαστά έγγραφα.

Όποιος χρησιμοποιεί το πραγματικό έγγραφο κάποιου άλλου ως δικό του είναι επίσης υπόλογος“, προειδοποιεί ο ομοσπονδιακός Υπουργός Δικαιοσύνης.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.