Η Γερμανία σχεδιάζει μεταρρύθμιση του νόμου περί διατροφής…

Newsroom

Γερμανία: Σημαντική αύξηση της διατροφής τέκνων το 2023

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν επιθυμεί να μεταρρυθμίσει τον νόμο περί διατροφής, προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος των γονέων που φροντίζουν και τα παιδιά τους…

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν θέλει να κατανείμει δικαιότερα το βάρος της διατροφής και να αλλάξει προς τούτο τον νόμο περί διατροφής.

Τα βασικά σημεία θα δημοσιευθούν “σε λίγες ημέρες” και το σχέδιο νόμου θα ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό, ανακοίνωσε ο πολιτικός του FDP στις εφημερίδες της Funke Mediengruppe.

Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να επηρεάσει ιδιαίτερα τις οικογένειες που χωρίζουν και στις οποίες ο ένας γονέας είναι ο κύριος φροντιστής, αλλά και ο άλλος γονέας συμβάλλει κατά 30 ή 40 τοις εκατό στην ανατροφή.

“Ο νόμος περί διατροφής έχει παλιώσει”

“Πρέπει να υπάρχει διαφορά αν κάποιος ασχολείται ελάχιστα με τη φροντίδα των παιδιών ή αν ασχολείται σε σημαντικό βαθμό”, εξήγησε ο Buschmann.

“Όσοι συμβάλλουν σημαντικά θα επωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση”.

Η ελάφρυνση θα μπορούσε να είναι 100 ευρώ το μήνα.

“Ο γερμανικός νόμος περί διατροφής είναι ξεπερασμένος και αγνοεί το γεγονός ότι πολλοί γονείς μεγαλώνουν και φροντίζουν τα παιδιά τους μαζί, ακόμη και μετά από χωρισμό”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, δικαιολογώντας την κίνηση.

“Το αν ένας πατέρας φροντίζει το παιδί μία ή τρεις ημέρες την εβδομάδα δεν έχει σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν καμία επίδραση στη διατροφή που καταβάλλει”.

Από την άποψη των θιγόμενων, αυτό είναι άδικο και “ιδιαίτερα δυσμενές όσον αφορά την ευημερία του παιδιού”, τόνισε ο Buschmann.

Μεταρρύθμιση εις βάρος των μητέρων που είναι οι κύριοι φροντιστές;

Είναι συνήθως καλό για τα παιδιά να έχουν μια ισχυρή σχέση και με τους δύο γονείς.

Όταν πρόκειται για την κατανομή του βάρους της διατροφής, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο κερδίζουν και οι δύο γονείς. Και πρέπει να διασφαλιστεί ότι “κανένας από τους δύο γονείς δεν επιβαρύνεται υπερβολικά οικονομικά.”

Ο Buschmann δεν πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των γυναικών που αναλαμβάνουν κυρίως τη γονική μέριμνα και οι οποίες ούτως ή άλλως δυσκολεύονται οικονομικά.

“Αν παρακινήσουμε τους πατέρες να συμμετέχουν περισσότερο στη φροντίδα των παιδιών, αυτό θα βοηθήσει και τις μητέρες”, δήλωσε: “Μπορούν τότε να εργαστούν περισσότερο, για παράδειγμα”.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε: “Θα διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση του κύριου φροντιστή γονέα δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ευημερία του παιδιού.”

Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν ήδη συμφωνήσει για αλλαγές στο νόμο περί διατροφής στη συμφωνία συνασπισμού τους.

“Θέλουμε να λαμβάνουμε καλύτερα υπόψη τα μερίδια φροντίδας πριν και μετά το διαζύγιο στο νόμο περί διατροφής, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το επίπεδο διαβίωσης του παιδιού”, αναφέρεται στην ενότητα για το οικογενειακό δίκαιο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης