Γερμανία: Συχνές ερωτήσεις αναφορικά με την αναζήτηση κατοικίας

Γερμανία αναζήτηση κατοικίας

Μπορεί ο εκμισθωτής να αυξήσει το μίσθωμα;

Δεν είναι ασυνήθιστο να γίνεται αύξηση του μισθώματος, αλλά ο εκμισθωτής θα πρέπει να τηρήσει ορισμένους κανόνες. Η αύξηση του μισθώματος επιτρέπεται μόνο, εάν το μίσθωμά σας είναι χαμηλότερο από τα μισθώματα αντίστοιχων κατοικιών στην περιοχή σας.

Για πολλές περιοχές το ενοίκιο αντίστοιχων κατοικιών προκύπτει από μια συγκριτική επισκόπηση του ύψους των ενοικίων σε μια περιοχή. Η συγκριτική επισκόπηση του ύψους των ενοικίων σε μια περιοχή περιέχει το συνηθισμένο μηνιαίο μίσθωμα ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και τον εξοπλισμό της κατοικίας. Μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Από την έναρξη της μίσθωσης έως την πρώτη αύξηση του μισθώματος καθώς και μεταξύ επί μέρους αυξήσεων του μισθώματος πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 12 μήνες.

Εάν το μίσθωμα σήμερα είναι σχετικά χαμηλό, δεν επιτρέπεται να αυξηθεί ξαφνικά, ώστε να φτάσει το ύψος των μισθωμάτων αντίστοιχων κατοικιών. Υπάρχει ένα όριο, σύμφωνα με το οποίο το μίσθωμα επιτρέπεται να αυξάνεται το πολύ κατά 20 % εντός τριών ετών. Σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια το όριο αυτό ανέρχεται σε 15%.

Προσοχή: Εάν ξαφνικά πρόκειται να αυξηθεί το ενοίκιό σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, όπως για παράδειγμα να απευθυνθείτε σε ένα σωματείο για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ενοικιαστών.

Σε ορισμένες συμβάσεις μίσθωσης προβλέπεται αυτόματη αύξηση του μισθώματος σε τακτά διαστήματα (κλιμακωτή αύξηση μισθώματος). Έτσι θα ξέρετε εξ αρχής τι σας περιμένει. Σε περίπτωση κλιμακωτής αύξησης του μισθώματος δεν επιτρέπεται επιπλέον αύξηση.

Ποιες πληροφορίες θα βρω σε αγγελίες κατοικιών στο διαδίκτυο ή σε εφημερίδες;

Οι αγγελίες κατοικιών συνήθως περιλαμβάνουν τις εξής πληροφορίες:

 • ύψος μισθώματος (καθαρό μίσθωμα και προκαταβολές για λειτουργικές δαπάνες),
 • μέγεθος σε τετραγωνικά μέτρα (έκταση επιφάνειας),
 • αριθμός υπνοδωματίων,
 • λουτρά (αριθμός και εξοπλισμός),
 • κουζίνα,
 • μπαλκόνι (υπολογίζεται κατά 50 % στην έκταση επιφάνειας),
 • συνολικός αριθμός δωματίων (χωρίς το λουτρό και την κουζίνα),
 • ενεργειακή απόδοση (κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου),
 • έτος κατασκευής του κτιρίου,
 • ενδεχομένως η τελευταία ανακαίνιση ή ανάπλαση.

Στη Γερμανία τα ακίνητα κατά κανόνα ενοικιάζονται χωρίς έπιπλα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πόσο κοστίζει η παροχή συμβουλών από το σωματείο για τη διαφύλαξη δικαιωμάτων ενοικιαστών;

Εκτός από τους δικηγόρους με ειδίκευση στο δίκαιο των μισθώσεων μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές και από τα σωματεία για τη διαφύλαξη δικαιωμάτων ενοικιαστών.

Για να λάβετε δωρεάν συμβουλές για προσωπική υπόθεσή σας από ένα τέτοιο σωματείο, θα πρέπει να είστε μέλος και να πληρώνετε εισφορές. Το ύψος της εισφοράς ορίζεται αυτόνομα από τα σωματεία. Επί του παρόντος κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 50 και 90 ευρώ ανά έτος. Συχνά η εισφορά περιλαμβάνει και ασφάλιση νομικής προστασίας για θέματα μισθώσεων.

Πώς θα βρω κατάλυμα για τις πρώτες εβδομάδες στη Γερμανία;

Τις πρώτες εβδομάδες, μέχρι να βρείτε να μισθώσετε ή να αγοράσετε μια κατοικία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, για να βρείτε κάποιο κατάλυμα:

 • Τα ξενοδοχεία κατά μέσο όρο κοστίζουν περίπου 70 έως 90 ευρώ ανά διανυκτέρευση και άτομο. Οι πανσιόν είναι σαφώς οικονομικότερες.
 • Για μια διανυκτέρευση σε ξενώνα νέων τα έξοδα κατά κανόνα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση και άτομο.
 • Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα δωμάτιο σε κατοικίες ιδιωτών μέσω διαδικτυακών πυλών
 • Μια οικονομική εναλλακτική λύση αποτελεί η συγκατοίκηση με άλλους. Αυτό μπορεί να ενδιαφέρει ιδίως νέους ανθρώπους, διότι τους προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουν γρήγορα νέες γνωριμίες. Μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, για να βρείτε προσφορές σε ολόκληρη τη Γερμανία.
 • Για τη βραχυχρόνια μίσθωση επιπλωμένου διαμερίσματος με 2 έως 3 δωμάτια θα πρέπει να υπολογίσετε, ανάλογα με τη θέση, το κρατίδιο και την περιοχή, περίπου 700 έως 2.000 ευρώ μηνιαίως. Πέρα από ειδικές ιστοσελίδες υπάρχουν και πολλές άλλες εμπορικές διαδικτυακές πύλες, όπου μπορείτε να αναζητήσετε μια κατοικία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Τι θα πρέπει να προσέξω, όταν υποβάλω αίτηση για τη μίσθωση κατοικίας;

Εάν ενδιαφέρεστε για ένα διαμέρισμα και θέλετε να υποβάλετε αίτηση, για να το ενοικιάσετε, είναι σημαντικό να μπορείτε να προσκομίσετε τα ακόλουθα έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία:

 • Ένα έντυπο αίτησης, το οποίο συνήθως παραδίδεται κατά την επίσκεψη ενός διαμερίσματος·
 • αντίγραφα του δελτίου ταυτότητας·
 • απόδειξη εισοδημάτων, κατά κανόνα το εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών των τελευταίων 3 μηνών.

Προσοχή: Εάν μόλις ξεκινήσατε να εργάζεστε στη Γερμανία, μπορείτε να προσκομίσετε μια βεβαίωση του εργοδότη σας, στην οποία θα βεβαιώνεται η θέση εργασίας και ο μισθός σας. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον εργοδότη σας και να τον ρωτήσετε εάν μπορεί να σας βοηθήσει με την αναζήτηση κατοικίας.

 • Συχνά οι εκμισθωτές ζητούν εγγυητική επιστολή, όταν ο υποψήφιος μισθωτής είναι μαθητευόμενος. Πρόκειται για μια άτυπη επιστολή, με την οποία ο εγγυητής αναλαμβάνει το μίσθωμα έως ένα ορισμένο ύψος. Αυτό σημαίνει ότι ένα τρίτο πρόσωπο (συνήθως γονείς ή συγγενείς) αναλαμβάνουν την πληρωμή οφειλόμενων μισθωμάτων και συναφών εξόδων σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους του μισθωτή.
 • Βεβαίωση περί μη οφειλόμενων μισθωμάτων: Πρόκειται για μια βεβαίωση του προηγούμενου εκμισθωτή, σύμφωνα με την οποία βεβαιώνεται ότι τα μισθώματα πληρώνονταν πάντα εμπρόθεσμα. Μια τέτοια απόδειξη είναι κρίσιμη και αποδεικνύει την αξιοπιστία σας. Ωστόσο, δεν έχετε απαίτηση δια νόμου για μια τέτοια βεβαίωση.
 • Σε περίπτωση που στην πατρίδα σας έχετε στην κυριότητά σας δικό σας ακίνητο, καλό θα είναι να το αναφέρετε.
 • Απόδειξη πιστοληπτικής ικανότητας, π.χ. για το ότι δεν έχετε χρέη (π.χ. καταναλωτική ενημερότητα της Schufa ή άλλη αντίστοιχη απόδειξη από τη χώρα προέλευσης).

Εάν δεν διαθέτετε όλα τα έγγραφα, επειδή για παράδειγμα μόλις φτάσατε στη Γερμανία, καλό θα είναι να αναφέρετε τους λόγους στην αίτησή σας.

Τι σημαίνει καθαρό μίσθωμα και μίσθωμα συμπεριλαμβανομένων των συναφών δαπανών;

Προς αποφυγή εκπλήξεων θα πρέπει να εξακριβώσετε εάν το μίσθωμα που ορίζεται στη σύμβαση μίσθωσης είναι το καθαρό μίσθωμα ή εάν συμπεριλαμβάνονται και οι συναφείς δαπάνες.

Το καθαρό μίσθωμα είναι το βασικό μίσθωμα του μισθίου. Σε αυτό όμως προστίθενται πολλές συναφείς ή λειτουργικές δαπάνες που ενδέχεται να αυξάνουν το μίσθωμα σημαντικά. Οι συναφείς δαπάνες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις δαπάνες για ζεστό νερό, θέρμανση, τέλη συλλογής απορριμμάτων, δαπάνες συντήρησης κήπου και δαπάνες θυρωρού.

Το μίσθωμα συμπεριλαμβανομένων των συναφών δαπανών περιέχει όλες τις συναφείς δαπάνες και έτσι είναι το κρίσιμο τίμημα που οφείλετε να πληρώσετε. Τα έξοδα ηλεκτρικής ενέργειας συνήθως δεν περιλαμβάνονται στο μίσθωμα. Πρέπει να συνάψετε μια χωριστή σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με έναν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι σημαίνει τακτική και έκτακτη (άμεση) καταγγελία της μίσθωσης;

Για τον εκμισθωτή είναι πολύ δύσκολο να καταγγείλει τη μίσθωση. Το δίκαιο των μισθώσεων προστατεύει κατά κανόνα τον μισθωτή, προβλέποντας πολλά τυπικά εμπόδια για τον εκμισθωτή. Σύμφωνα με το δίκαιο των μισθώσεων ο εκμισθωτής οφείλει να αιτιολογήσει την καταγγελία του, ενώ γίνονται αποδεκτοί μόνο ορισμένοι λόγοι καταγγελίας.

Ο νόμος κατ’ αρχήν διακρίνει μεταξύ τακτικής και έκτακτης (άμεσης) καταγγελίας της μίσθωσης.

 1. Ο μοναδικός λόγος, τον οποίο μπορεί ουσιαστικά να προβάλλει ο εκμισθωτής για την τακτική καταγγελία, είναι ότι χρειάζεται το μίσθιο για δική του χρήση. Αυτό σημαίνει ότι ο εκμισθωτής δικαιούται να καταγγείλει τη μίσθωση για παράδειγμα για δική του χρήση, για χρήση στενών συγγενών ή μελών του νοικοκυριού του, όπως για χρήση από νοσηλευτικό προσωπικό.
 2. Λόγοι έκτακτης και συνεπώς άμεσης καταγγελίας της μίσθωσης εκ μέρους του εκμισθωτή είναι:
 • η επανειλημμένη εκπρόθεσμη ή ελλιπής πληρωμή του μισθώματος από τον μισθωτή,
 • η χρήση του μισθίου αντίθετα με τη σύμβαση μίσθωσης, όπως π.χ. όταν στο μίσθιο μένουν περισσότερα άτομα απ’ ότι επιτρέπεται, όταν γίνεται υπεκμίσθωση παρ’ ότι απαγορεύεται, όταν στο μίσθιο μένουν ζώα κλπ.
 • η διατάραξη της ησυχίας των λοιπών ενοίκων του κτιρίου.

Η απαρίθμηση δεν πρέπει να θεωρηθεί πλήρης.

Συμβουλή:

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το

 • εάν η καταγγελία είναι σύννομη ή
 • εάν οι λόγοι που προβάλλονται δικαιολογούν την καταγγελία,

ζητήστε συμβουλές ή απευθυνθείτε σε ένα δικηγόρο.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.