Γερμανία: Τι προβλέπεται για το βασικό επίδομα τέκνων;

Βασικό επίδομα τέκνων αντί του Kindergeld: Ποιος παίρνει πόσο;

Υπήρχε μια μακρά διαμάχη σχετικά με τη χρηματοδότηση του βασικού επιδόματος τέκνων. Τώρα η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία. Πώς φαίνεται ο συμβιβασμός και τι σημαίνει για τις οικογένειες; Μια επισκόπηση…

Η αρχική κατάσταση του γερμανικού επιδόματος τέκνων

Το βασικό επίδομα τέκνων θεωρείται το σημαντικότερο έργο κοινωνικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση συνασπισμού κάνει λόγο για μια “νέα αρχή στη στήριξη της οικογένειας” και για μια “σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας”.

Το ότι η κυβέρνηση συνασπισμού ήθελε να κάνει κάτι για την παιδική φτώχεια ήταν αδιαμφισβήτητο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχεδόν κάθε τέταρτο παιδί πλήττεται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πριν από την έναρξη του υψηλού πληθωρισμού, ήταν ακόμη περίπου ένα στα πέντε παιδιά.

Τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών πλήττονται ιδιαίτερα. Ωστόσο, το πώς ακριβώς θα πρέπει να μοιάζει το βασικό επίδομα τέκνων ήταν επί μακρόν αμφιλεγόμενο.

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνων της Γερμανίας
Το νέο επίδομα τέκνων της Γερμανίας

Πώς θα πρέπει να μοιάζει η βασική ασφάλεια οικογενειών στη Γερμανία;

Επίδομα τέκνου, συμπλήρωμα τέκνου, παροχές από το επίδομα του πολίτη και το κοινωνικό βοήθημα: Στη Γερμανία, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών παροχών από το κράτος για τις οικογένειες.

Αυτό συχνά προκαλεί σύγχυση στους ενδιαφερόμενους. Το βασικό επίδομα τέκνων προορίζεται να συνδυάσει τις υπάρχουσες παροχές από το 2025.

Το βασικό επίδομα τέκνων πρόκειται να αποτελείται από δύο συνιστώσες: ένα εγγυημένο ποσό που είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα και ένα συμπληρωματικό ποσό που διαβαθμίζεται ανάλογα με την ηλικία και εξαρτάται από το εισόδημα των γονέων.

Το εγγυημένο ποσό θα καταβάλλεται αντί του επιδόματος τέκνων. Επιπλέον, πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετες εισφορές που κλιμακώνονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το εισόδημα των γονέων, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις αντίστοιχες ανάγκες.

Στόχος είναι “όλα τα παιδιά και οι νέοι να επωφελούνται και να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια”, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Θα υπάρξουν περισσότερα χρήματα για τις οικογένειες στη Γερμανία;

Όσον αφορά το κόστος του βασικού επιδόματος τέκνων, αναφέρεται: 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προβλεφθεί για την ενοποίηση των παροχών και το διοικητικό κόστος.

Δεν υπάρχουν δηλώσεις σχετικά με πιθανές αυξήσεις στις παροχές σε σχέση με την εισαγωγή του βασικού επιδόματος τέκνων, αλλά ένας επανυπολογισμός του κοινωνικο-πολιτιστικού ελάχιστου διαβίωσης θα αυξήσει τις τυπικές ανάγκες στον δεύτερο πυλώνα του βασικού επιδόματος τέκνων – το λεγόμενο συμπληρωματικό ποσό.

Συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό θα είναι διαθέσιμα μόνο μετά από υπολογισμούς της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για μια βελτίωση, δήλωσε η υπουργός Οικογένειας Lisa Paus, αλλά δεν θα υπάρξει γενική αύξηση των παροχών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner.

Ο πολιτικός του FDP δήλωσε ότι επιθυμεί να δοθούν κίνητρα για την ανάληψη κερδοφόρας εργασίας.

Επίδομα οικογένεια στη Γερμανία 2022
Θα υπάρξουν περισσότερα χρήματα για τις οικογένειες στη Γερμανία;

Πώς μπορεί να υποβληθεί αίτηση για το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;

Θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για το βασικό επίδομα τέκνων μέσω διαδικτύου. Υπεύθυνη θα είναι η “Οικογενειακή Υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης”.

Οι υπηρεσίες οικογενειακών επιδομάτων είναι ήδη αρμόδιες για την καταβολή των επιδομάτων τέκνων.

“Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, ανεξάρτητα από την εργασιακή κατάσταση των γονέων τους, και θα αποτραπεί ο στιγματισμός”, σύμφωνα με το έγγραφο συμφωνίας του συνασπισμού των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, χρειάζονται ακόμη λεπτομερείς διευκρινίσεις σχετικά με τις συγκεκριμένες διαδικασίες για τις αιτήσεις.

Επιπλέον, οι ενώσεις και τα ομόσπονδα κρατίδια θα συμμετάσχουν στο επόμενο βήμα, προτού ο συνασπισμός προτίθεται να παρουσιάσει ένα κοινό νομοσχέδιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, το οποίο στη συνέχεια θα συζητηθεί στη Bundestag.

“Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι ακόμη δυνατόν να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις”, δήλωσε ο Lindner.

Η δυνατότητα επανεξέτασης μέσω αξιολόγησης μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα είναι επίσης νοητή, πρόσθεσε η Paus.

Γιατί άργησε τόσο πολύ;

Οι διαφωνίες στον συνασπισμό σέρνονταν επί μήνες. Ορισμένες από τις διαπραγματεύσεις ήταν “πραγματικά πολύ σκληρές”, δήλωσε η υπουργός Οικογένειας Paus στη συνέντευξη Τύπου για τη συμφωνία. Το κύριο ζήτημα ήταν το κόστος.

Η πολιτικός των Πρασίνων είχε αρχικά υπολογίσει δώδεκα δισεκατομμύρια, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ είχε προβλέψει μόνο δύο δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό.

Η Πάους παραδέχθηκε τώρα ότι θεωρούσε απαραίτητο ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν δυνατό προς το παρόν για οικονομικούς λόγους.

Ο Λίντνερ υποθέτει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει άλλη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση για αρκετά χρόνια μετά το βασικό επίδομα τέκνων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.