Γερμανία: Το βιβλίο στους κερδισμένους της πανδημίας

O Nτάβιντ Μέσε δεν έχει λόγο να παραπονιέται για την έλλειψη πελατών. Από το ξέσπασμα της πανδημίας το βιβλιοπωλείο «Buchbox» στο κέντρο του Βερολίνου, είναι πάντα γεμάτο. Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν τα παιδικά βιβλία.

«Στην αρχή της πανδημίας ήταν εμφανές ότι ο κόσμος άρχισε και πάλι να διαβάζει, αναζητούσαν συχνότερα βιβλία για την οικογένεια, για τα παιδιά.

Ήταν όλοι μαζεμένοι στο σπίτι κι έτσι έπρεπε κάπως να απασχολούνται.

Για πολλούς γονείς ήταν επίσης σημαντικό τα παιδιά να μην κοιτούν συνέχεια στο κινητό ή το ipad αλλά να διαβάζουν και βιβλία» αναφέρει ο Βερολινέζος βιβλιοπώλης.

Διάλεκτοι της Γερμανικής γλώσσας: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Μαζί με τα παιδιά που βρέθηκαν στο σπίτι κάνοντας για πολλούς μήνες τηλεκπαίδευση στο βιβλίο επέστρεψαν και πολλοί γονείς.

Για τη Βανέσα Κονστάτσο, λάτρη του βιβλίου, η βόλτα στο βιβλιοπωλείο του Ντάβιντ Μέσε έγινε ξανά μια αγαπημένη συνήθεια.

«Από τότε που άνοιξαν ξανά τα βιβλιοπωλεία μου αρέσει να τριγυρίζω εκεί, ξεφυλλίζοντας βιβλία.

Και, ναι, αγοράζω περισσότερα βιβλία!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιστροφή στο βιβλίο στις χώρες με αναγνωστική κουλτούρα

Στη Γερμανία πράγματι ο χώρος του βιβλίου πέρασε με επιτυχία τη μεγάλη δοκιμασία του κορωνοϊού.

Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Λατινική Αμερική ή η Αφρική.

Σύμφωνα με την Μποντούρ Αλ Κασίμι, πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών, το βιβλίο γνώρισε πράγματι ανάκαμψη την περίοδο της πανδημίας σε χώρες με παλιά κουλτούρα ανάγνωσης και καλές ψηφιακές υποδομές.

Σε άλλες γωνιές του πλανήτη, σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Αργεντινή ή η Κένυα δεν παρατηρήθηκε η ίδια τάση. Αντίθετα, ο χώρος του βιβλίου υπέφερε πραγματικά.

Μεγαλώνοντας δίγλωσσα παιδιά – Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε

Πίσω στο Βερολίνο και στο «Buchbox».

Ο Ντάβιντ Μέσε εκτιμά ότι η απότομη αύξηση της ζήτησης κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας έχει πλέον υποχωρήσει, ωστόσο νέοι πελάτες συνεχίζουν να μπαίνουν από περιέργεια στο βιβλιοπωλείο του.

«Ως ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο κάνουμε και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις – διοργανώνουμε φεστιβάλ δρόμου ή στηρίζουμε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Νομίζω αυτή είναι η επιτυχία μας.

Ο κόσμος μας εμπιστεύεται και μας στηρίζουν συνειδητά σε σχέση με τα μεγάλα καταστήματα».

Ο Μέσε παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον.Συνολικά διαθέτει τέσσερα καταστήματα στο Βερολίνο με 35 εργαζομένους, οι οποίοι δεν φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.