Τα γερμανικά νοικοκυριά θα κρυώσουν χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο

Η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας στη Γερμανία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παροχή θερμότητας στα νοικοκυριά αυτόν τον χειμώνα, προειδοποίησε την Τρίτη η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, η RWE, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της.

«Καταλαβαίνω τις εκκλήσεις να εντείνουμε στο μέγιστο τις κυρώσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρκους Κρέμπερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα ετήσια αποτελέσματα.

«Αλλά, δυστυχώς, πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία όσον αφορά στον ενεργειακό εφοδιασμό», πρόσθεσε.

Η RWE συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρικών πελατών της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, με την οποία έχει μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας.

«Ποια επίπτωση θα έχει η κρίση στην Ουκρανία στο συμβόλαιο δεν είναι σαφές», αναφέρει στην ετήσια έκθεση.

Ο Κρέμπερ πρόσθεσε ότι μια άμεση διακοπή των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας θα είχε «αφάνταστες συνέπειες για την προμήθεια θερμότητας των νοικοκυριών» καθώς και για τη γερμανική βιομηχανία.

«Μπορώ να καταλάβω πολύ καθαρά γιατί η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται επί του παρόντος κατά των κυρώσεων στις εισαγωγές ενέργειας», πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς και ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ από το κόμμα των Πρασίνων έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επικαλούμενοι την υψηλή εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές αυτές.

Ο Κρέμπερ ανακοίνωσε ότι η RWE λαμβάνει μέτρα για να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει ποιες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσθετη εφεδρική δυναμικότητα, εάν χρειαστεί, και καταβάλλει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου.

«Η αγορά ενέργειας θα αλλάξει ριζικά από αυτόν τον πόλεμο -το να καταστήσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό αυτόνομο και βιώσιμο το συντομότερο δυνατό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε.

Πηγή: EURACTIV

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Περισσότερα για την Ρωσο-Ουκρανική κρίση: ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.