Σολτς: Αύξηση του κατώτατου μισθού στην Γερμανία στα 12 ευρώ την ώρα

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την Τετάρτη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα, εξέλιξη που αποτελεί προεκλογική δέσμευση των Σοσιαλδημοκρατών του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

«Πολλοί πολίτες της χώρας μας εργάζονται πολύ, αλλά κερδίζουν λίγα – αυτό πρέπει να αλλάξει», αναφέρει ο κ. Σολτς, ανακοινώνοντας την απόφαση μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter.

«Για μένα, αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς νόμους και ένα ζήτημα σεβασμού», πρόσθεσε.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί την 1η Ιουλίου του 2022 στα 10,45 ευρώ την ώρα, από 9,82 ευρώ, και στη συνέχεια στα 12 ευρώ, την 1η Οκτωβρίου.

Η αύξηση θα επηρεάσει τους μισθούς περίπου 6,2 εκατομμυρίων εργαζομένων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ, η αλλαγή θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο της εστίασης, στα επαγγέλματα υπηρεσιών, στα λογιστικά αλλά και τους καθαριστές.

«Αναφερόμαστε σε ανθρώπους που κράτησαν σε λειτουργία τα καταστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπεριλήφθηκε στο συμβόλαιο συνασπισμού που συμφωνήθηκε μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) ανακοίνωσε ότι η αλλαγή θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατά περίπου 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

Ωστόσο, οι επικριτές αναφέρουν ότι αυτή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος είχε ήδη εκτοξευθεί σχεδόν στο 5% στη Γερμανία στο τέλος του 2021.

Ο Joachim Rukwied, Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών (DBV), δήλωσε την Τετάρτη στην εφημερίδα “Rheinische Post” ότι η αύξηση θα έχει «πιθανώς σημαντική επίδραση στις τιμές των τροφίμων».

Η γερμανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η αύξηση των μισθών θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους εργαζόμενους στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Η αλλαγή στην μισθοδοσία θα πρέπει να ψηφιστεί από την Κάτω και Άνω Βουλή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου πριν γίνει νόμος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης