Υπάρχει κρυφό κόστος ενοικίασης διαμερισμάτων στη Γερμανία;

Το κρυφό κόστος ενοικίασης διαμερισμάτων στη Γερμανία: Η υπογραφή ενός συμβολαίου ενοικίασης είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για πολλούς ξένους στη Γερμανία, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης της στέγασης στις πόλεις.

Όμως πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται μια ενοικίαση. Ακολουθεί μια ματιά στο τι να περιμένετε.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το ενοίκιο στη Γερμανία;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι στη Γερμανία θα δείτε ένα “κρύο” και ένα “ζεστό” ενοίκιο στο συμβόλαιό σας. Το Kaltmiete είναι το μίσθωμα για το ίδιο το ακίνητο και το Warmmiete είναι το μίσθωμα συν τα Nebenkosten – τα παρεπόμενα έξοδα/κοινόχρηστα.

Αυτά τα έξοδα μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας, το ζεστό νερό, η καθαριότητα και το ηλεκτρικό ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους, η συντήρηση του κήπου, ο χώρος στάθμευσης, η συντήρηση των ανελκυστήρων και των κλιμακοστασίων, τα έξοδα καλωδιακής τηλεόρασης/σύνδεσης, το νερό, η αποχέτευση και τα έξοδα του επιστάτη.

Υπάρχει κρυφό κόστος ενοικίασης διαμερισμάτων στη Γερμανία;
Υπάρχει κρυφό κόστος ενοικίασης διαμερισμάτων στη Γερμανία;

Σε ορισμένα διαμερίσματα, τα Nebenkosten περιλαμβάνουν τα έξοδα θέρμανσης, ωστόσο ορισμένοι ενοικιαστές πρέπει να πληρώνουν τα έξοδα θέρμανσης ξεχωριστά σε μια εταιρεία κοινής ωφέλειας. Αυτό αναφέρεται στο συμβόλαιό σας.

Στα παρεπόμενα έξοδα δεν περιλαμβάνονται συνήθως πράγματα όπως το ίντερνετ, το ηλεκτρικό ρεύμα και ο φόρος για τη χρήση τηλεόρασης και ραδιοφώνου, οπότε θα πρέπει να τα συνυπολογίσετε στον προϋπολογισμό σας. Ορισμένες φορές η καλωδιακή σύνδεση θα αναγράφεται ως ξεχωριστό κόστος.

Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση από αυτό είναι εάν υπενοικιάζετε από έναν Hauptmieter (κύριο ενοικιαστή) ή πρόκειται για φοιτητικό διαμέρισμα – σε αυτή την περίπτωση όλα τα επιπλέον έξοδα συνήθως συνδυάζονται με το τελικό ποσό του ενοικίου που πληρώνετε μηνιαίως.

Δαπάνες για κουζίνα στη Γερμανία

Μια έκπληξη που συχνά αντιμετωπίζουν οι ξένοι όταν νοικιάζουν στη Γερμανία είναι ότι η κουζίνα μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο διαμέρισμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσετε μια νέα κουζίνα όταν μετακομίσετε ή μπορείτε να κανονίσετε να την αγοράσετε από τον ενοικιαστή που μετακομίζει.

Εάν η κουζίνα περιλαμβάνεται, τα γράμματα EBK (που σημαίνει Einbauküche) βρίσκονται συνήθως στην αγγελία του διαμερίσματος.

Μερικές φορές ένα διαμέρισμα θα αναφέρει ότι διαθέτει κουζίνα και νεροχύτη – και αυτό είναι κυριολεκτικά το μόνο που θα υπάρχει στο δωμάτιο της κουζίνας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε για κάποιους πάγκους και ντουλάπια ή ράφια, τα οποία μπορεί να καταλήξουν να κοστίζουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

Η Γερμανία είναι γνωστή για τα ισχυρά δικαιώματα των ενοικιαστών που καθιστούν πολύ δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να διώξουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Επιπλέον, εάν υπάρχουν χαμηλά ενοίκια, οι άνθρωποι τείνουν να μένουν στα διαμερίσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι η επένδυση σε μια κουζίνα μπορεί να μην είναι κακή ιδέα.

Ωστόσο, επειδή τα ενοίκια αυξάνονται γρήγορα στη Γερμανία, και οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι έχουν το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή, αφού το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε το νόμο για το φρένο των ενοικίων το 2021, αυτή η παράδοση μπορεί πλέον να επιβαρύνει τους ενοικιαστές, ιδίως εκείνους που συνάπτουν νέα συμβόλαια.

Αλλαγές συμβολαίων στη Γερμανία

Οι ενοικιαστές ενδέχεται επίσης να πρέπει να αναλάβουν το κόστος κάποιων άλλων δομικών αλλαγών που έγιναν από τον προηγούμενο ενοικιαστή, όπως το δάπεδο, το οποίο μπορεί και πάλι να κοστίσει εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ. Τα σοβατεπί θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν στον λογαριασμό σας.

Οι συμφωνίες για την ανάληψη του κόστους υπογράφονται από τον προηγούμενο ενοικιαστή (Vormieter) και τον νέο ενοικιαστή (Nachmieter) και αρχειοθετούνται.

Φωτιστικά στη Γερμανία

Όταν εισέλθετε στο νέο διαμέρισμά σας θα δείτε πιθανώς ένα σωρό ηλεκτρικά καλώδια στην οροφή. Εκεί πρέπει να εγκαταστήσετε τα φωτιστικά. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να το κάνετε αυτό, τότε καλέστε έναν ηλεκτρολόγο πριν πειράξετε μόνοι σας τα καλώδια.

Συσκευές στη Γερμανία

Επιπλέον, οι συσκευές συνήθως δεν περιλαμβάνονται στα νέα διαμερίσματα στη Γερμανία, οπότε θα πρέπει να πληρώσετε για πράγματα όπως πλυντήρια ρούχων, ψυγεία και καταψύκτες.

Εγγύηση στη Γερμανία

Ένα άλλο κόστος που πρέπει να προϋπολογίσετε είναι η εγγύηση ή η προκαταβολή. Αυτή συνήθως ανέρχεται σε δύο ή τρεις μήνες του “κρύου ενοικίου”. Έτσι, αν το Kaltmiete σας είναι 500 ευρώ, τότε η προκαταβολή σας θα φτάσει τα 1.500 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης ή ο επιστάτης του ακινήτου δεν μπορεί να ζητήσει πάνω από τρεις μήνες ενοίκιο για ένα διαμέρισμα/ακίνητο.

Η πληρωμή αυτή έχει σκοπό να λειτουργήσει ως ασφάλεια του ιδιοκτήτη έναντι απώλειας ενοικίου ή ζημιών στο ακίνητο. Πρόκειται για χρήματα που θα πρέπει να πάρετε πίσω, εκτός εάν ο ιδιοκτήτης ισχυριστεί ότι προκαλέσατε ζημιές στο διαμέρισμα μετά την αποχώρησή σας.

Μπορείτε επίσης να την πληρώσετε σε τρεις δόσεις. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ή πάροχοι στέγασης θα σας πιέσουν να πληρώσετε ολόκληρη την προκαταβολή σε μία δόση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αν θέλετε, αλλά είναι δικαίωμα του ενοικιαστή να πληρώσει σε τρεις μηνιαίες δόσεις.

Τι άλλο μπορεί να πρέπει να πληρώσω στη Γερμανία;

Ορισμένοι ιδιοκτήτες ή εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα σας χρεώσουν ένα ποσό για να προστεθεί το όνομά σας στο κουδούνι του διαμερίσματός σας (το Namenschild).

Ναι, ακόμη και αν πρόκειται για την περίπτωση να σύρετε ένα κομμάτι χαρτί με το όνομά σας πάνω στο κουδούνι του διαμερίσματός σας.
Αυτό μπορεί να κοστίσει από 10 έως 50 ευρώ (ή και περισσότερο αν πρόκειται για απατεώνες).

Ωστόσο, ο νόμος σχετικά με αυτό είναι αμφίβολος. Σύμφωνα με μια υπόθεση που ανέφερε η εφημερίδα Welt το 2012, οι ιδιοκτήτες ή οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων δεν μπορούν να μεταφέρουν όλα τα έξοδα στους ενοικιαστές τους.

Για παράδειγμα, τα έξοδα για νέες πινακίδες (ή για τον καθαρισμό σωλήνων) δεν αποτελούν αυτόματα λειτουργικά έξοδα, αποφάνθηκε το περιφερειακό δικαστήριο του Άουγκσμπουργκ. Μόνο οι τρέχουσες δαπάνες θεωρούνται λειτουργικές δαπάνες.

Υπάρχει τρόπος να παρακαμφθούν αυτά τα έξοδα στη Γερμανία;

Όχι ακριβώς. Όταν πρόκειται για την επίπλωση του διαμερίσματός σας, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να αγοράσετε αντικείμενα όπως συσκευές – ή ολόκληρη την κουζίνα – από τον προηγούμενο ενοικιαστή και να λάβετε μια μικρή έκπτωση.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μεταχειρισμένα αντικείμενα από μέρη όπως το Ebay Kleinanzeigen.

Μια άλλη επιλογή είναι να επιλέξετε ένα επιπλωμένο διαμέρισμα. Αυτά συνήθως διαφημίζονται σε νεόδμητα διαμερίσματα, πράγμα που σημαίνει ότι το ενοίκιο θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι σε ένα Altbau (κτίριο παλαιού τύπου).

Μπορώ να δω τι κόστος λειτουργίας υπάρχει στη Γερμανία;

Ναι. Πληρώνετε τα έξοδα σε σταθερά μηνιαία ποσά και σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία ο ιδιοκτήτης ή η στεγαστική εταιρεία είναι υποχρεωμένος να εκκαθαρίζει τα έξοδα συντήρησης ετησίως.

Η εκκαθάριση των λειτουργικών δαπανών (Betriebskostenabrechnung) πρέπει να δείχνει π.χ. λεπτομέρειες για το συνολικό κόστος, τον τρόπο κατανομής του κόστους μεταξύ των ενοίκων και τον υπολογισμό του μεριδίου του ενοίκου.

Τι μπορώ να κάνω αν ανησυχώ για υπερβολικές χρεώσεις στη Γερμανία;

Δεδομένου ότι θέλετε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε καλές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη ή τη διαχείριση, μπορείτε να τους ζητήσετε διευκρινίσεις σχετικά με το κόστος προτού προβείτε σε οποιαδήποτε απαίτηση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε κάποια συμβουλή από μια ένωση ενοικιαστών (Mieterverein), η οποία μπορεί να σας παράσχει συμβουλές και να σας ενημερώσει εάν κάτι δεν είναι σωστό και πρέπει να το αμφισβητήσετε.

Ωστόσο, η συμμετοχή σε μια ένωση ενοικιαστών συνεπάγεται κάποιο κόστος, οπότε λάβετέ το υπόψη σας.

Υπάρχει κρυφό κόστος ενοικίασης διαμερισμάτων στη Γερμανία;

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.