Γερμανικό Ίδρυμα για το Κλίμα θέλει να μεταφέρει €12 εκ. στην Gazprom

Το αμφιλεγόμενο Ίδρυμα Προστασίας του Κλίματος και του Περιβάλλοντος MV θέλει να μεταφέρει δώδεκα εκατομμύρια ευρώ στη θυγατρική της Gazprom Nord Stream 2 AG στην Ελβετία, σύμφωνα με τη Welt am Sonntag. Η σχεδιαζόμενη οικονομική μεταβίβαση είναι πολιτικά και νομικά ευαίσθητη.

Το Ίδρυμα για την Προστασία του Κλίματος και του Περιβάλλοντος MV θέλει να ρυθμίσει τα χρέη του προς τη θυγατρική της Gazprom Nord Stream 2 AG.

Η προβληματική εταιρεία με έδρα την Ελβετία θα λάβει πίσω 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό γνωστοποίησε σε συντάκτη της Welt am Sonntag, ο επικεφαλής του ιδρύματος και πρώην πρόεδρος του υπουργείου Erwin Sellering, αφού το ίδρυμά του διατάχθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο του Schwerin να παράσχει αντίστοιχες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 10 εκατομμύρια ευρώ από το ποσό αυτό αντιστοιχούν σε έσοδα από την “πώληση μηχανημάτων, εξοπλισμού και υλικών”, η αγορά των οποίων χρηματοδοτήθηκε κάποτε από τον Nord Stream 2.

Το ίδρυμα θέλει να επαναπατρίσει άλλα 2 εκατομμύρια επειδή σταμάτησε τις εργασίες για τον αγωγό της Βαλτικής Θάλασσας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τις οποίες είχε προηγουμένως δεχθεί προκαταβολές.

Η οικονομική μεταφορά που σχεδιάζει ο Sellering είναι πολιτικά και νομικά ευαίσθητη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα κατά του Nord Stream 2 μία ημέρα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Εξακολουθούν να στρέφονται κατά ιδιωτικών εταιρειών που συνεχίζουν να διατηρούν επιχειρηματικές σχέσεις με την ελβετική θυγατρική της Gazprom.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα για το Κλίμα μπορεί να δυσκολευτεί να βρει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να μεταφέρει ένα ποσό δεκάδων εκατομμυρίων σε λογαριασμούς που συνδέονται με την εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Αν όμως ο Sellering δεν καταφέρει να επιστρέψει το ποσό, τότε θα ακολουθήσει μια δικαστική διαμάχη που θα διαρκέσει χρόνια.

Μετά τη διακοπή του έργου του αγωγού, ο Nord Stream 2 διατρέχει οξύ κίνδυνο αφερεγγυότητας. Μια περίοδος χάριτος διαρκεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας διαχειριστής θα εξετάσει κατά πόσον είναι δυνατή η διάσωση.

Ο Ελβετός δικηγόρος δήλωσε στη WELT AM SONNTAG ότι δεν μπορεί να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις αξιώσεις κατά του ιδρύματος για το κλίμα.

Ο Sellering, από την πλευρά του, λέει ότι διεξάγονται συνομιλίες με τον Nord Stream 2 για τη διακοπή όλων των δεσμών. Ο στόχος είναι μια “συμφωνία ενεργοποίησης”. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, “δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί” αν το ίδρυμα “εμποδίζεται από το νόμο περί κυρώσεων” να μεταφέρει τα χρήματα. Το ίδρυμα θα “συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία”.

Τα γεγονότα που ήρθαν τώρα στο φως της δημοσιότητας δείχνουν πόσο στενά διαπλέκονται το ίδρυμα για το κλίμα που έχει συσταθεί από το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και ο Nord Stream 2, ο οποίος τελικά ελέγχεται από το Κρεμλίνο.

Αυτό ισχύει κυρίως για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ιδρύματος, οι οποίες θα πρέπει να εκκαθαριστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Συστάθηκε στις αρχές του 2021 για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού, ο οποίος απειλείται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Sellering είχε απορρίψει τις ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία του ιδρύματος.

Στις αρχές του έτους, ο πρώην πολιτικός του SPD δήλωσε στην ειδησεογραφική πύλη “T-Online” ότι πρόκειται να αντιμετωπιστούν “οι προσπάθειες εκφοβισμού από την Ουάσινγκτον που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”. Αυτό “δεν θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης”.

Εν τω μεταξύ, ο Sellering χρειάστηκε να παράσχει σε αυτή τη συντακτική υπηρεσία αρκετές φορές λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση, έχει συνάψει 119 συμβάσεις με 80 παρόχους υπηρεσιών και προμηθευτές, για παράδειγμα για “μεταφορές πληρωμάτων ελικοπτέρων” ή “υπηρεσίες για τον προ-εξοπλισμό στη Ρωσία”.

Παράλληλα, αγοράστηκαν οκτώ μηχανήματα, μεταξύ των οποίων το “Blue Ship”, ένα μεγάλο ειδικό πλοίο για την πλήρωση βράχων.

Η Sellering ανεβάζει τον όγκο των παραγγελιών στα 165 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή που χρηματοδοτείται από τον Nord Stream 2 εντάχθηκε στις 30 εταιρείες με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Η Sellering δεν θέλει να αποκαλύψει με ποιες εταιρείες έχουν συναφθεί συμβάσεις.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων έχει διαταχθεί από το δικαστήριο. Το ίδρυμα υπερασπίζεται τώρα τον εαυτό του με την αιτιολογία ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να φοβούνται “σημαντικά μειονεκτήματα που θα έβλαπταν τις επιχειρήσεις τους και θα απειλούσαν ακόμη και την ύπαρξή τους”.

Σε ένα δεκασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, αναφέρει ότι όποιος έχει επαφή με το ίδρυμα θα πρέπει επί του παρόντος να περιμένει να “διαπομπευθεί”.

Ο Sellering κατηγορεί τη διάδοχό του Manuela Schwesig, από όλους τους ανθρώπους, η οποία κάποτε είχε πιέσει για τη δημιουργία του ιδρύματος για το κλίμα ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες.

Τώρα το ίδρυμα διαμαρτύρεται ότι η κυβέρνηση του Schwesig το θεωρεί “δηλητηριώδες αγκάθι στη σάρκα της χώρας”.

Ως αποτέλεσμα, οι εταίροι του Ιδρύματος “στιγματίζονται με το στίγμα της βλάβης του κοινού καλού”. Αυτό αποτελεί μέρος της “δημόσιας αντιρωσικής στάσης”.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.