Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (Barbaratag) στη Γερμανία

Στις 4 Δεκεμβρίου κάθε έτους γιορτάζεται η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, η λεγόμενη Barbaratag. Στη Γερμανία και στην Αυστρία είναι ένα διαδεδομένο έθιμο να κόβουμε και να ποτίζουμε κλαδιά.

Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (Barbaratag) στη Γερμανία: Ιστορία

Η Barbara της Nicomedia, επίσης γνωστή ως Αγία Βαρβάρα, ήταν μάρτυρας τον 3ο αιώνα. Σήμερα, η Αγία Βαρβάρα είναι γνωστή ως πολιούχος των ανθρακωρύχων, αλλά και γεωλόγων, των πεθαμένων, των φυλακισμένων, των αρχιτεκτόνων και των πυροσβεστών και ως εκ τούτου είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους.

Η απεικόνιση της με σπαθί είναι ευρέως γνωστή. Είναι ένα από τα “Τρία Ιερά Κορίτσια” και ήταν Χριστιανή που έζησε στην Τουρκία (στη Νικομήδεια).

Ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα που είχε πολλούς θαυμαστές. Αλλά τους απέρριψε όλους. Επισκέφτηκε κρυφά μια χριστιανική ομάδα που συναντήθηκε παρά τις διώξεις των Χριστιανών.

Εκεί αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει Χριστιανή. Ο πατέρας της Dioscuros, δεν συμφώνησε με αυτό, και έτσι την έκλεισε σε έναν πύργο. Εκεί κόλλησαν κάποια κλαδιά μιας κερασιάς στο φόρεμά της.

Αυτά λοιπόν η Αγία Βαρβάρα τα πότισε και άνθισαν. Προσέθεσε στον πύργο και ένα τρίτο παράθυρο ως σύμβολο της Αγίας Τριάδας και, φωτισμένη από το Άγιο Πνεύμα, βαφτίστηκε εκεί.

Όταν ο πατέρας της το ανακάλυψε, αποφάσισε να σκοτώσει την κόρη του. Η Αγία Βαρβάρα κατάφερε να δραπετεύσει, αλλά προδόθηκε από έναν βοσκό που μετατράπηκε σε πέτρα από τον Θεό.

Η Αγία Βαρβάρα συνελήφθη και έπρεπε να πεθάνει για την πίστη της. Την βασάνισαν τόσο, που πιστεύεται ότι το δέρμα της σχίστηκε από το σώμα της και τα στήθη της κόπηκαν δημόσια. Ήταν ο πατέρας της που έκοψε το κεφάλι της. Όμως, μόλις ο πατέρας της το έκανε αυτό, τον χτύπησε κεραυνός.

Ο θρύλος λέει ότι μετά το θάνατό της, άνθη άνθισαν στον τάφο της γύρω τα Χριστούγεννα. Από αυτό το έθιμο αναπτύχθηκε το να κόβουμε και να ποτίζουμε κλαδιά κερασιάς την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας.

Στις Ρωμαιοκαθολικές και Ορθόδοξες Εκκλησίες, η Βαρβάρα λατρεύεται ως αγία.
Η Αγία Βαρβάρα απεικονίζεται συχνά με τη Μαργαρίτα και την Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας – επίσης δύο μάρτυρες που έπρεπε να πεθάνουν για τη θρησκεία τους.

Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (Barbaratag) στη Γερμανία: Έθιμα

Είναι σύνηθες και μαγικό έθιμο να κόβετε κλαδιά κερασιάς πριν από την ανατολή του ηλίου στις 4 Δεκεμβρίου και να τα τοποθετείτε στην κουζίνα. Αν αυτά ανθίσουν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, θα υπάρξει οικογενειακός γάμος τον επόμενο χρόνο – ή ότι θα υπάρξει ευτυχία και χαρά!

Τα ανθισμένα κλαδιά είναι ένα είδος μαντείου αγάπης: Ανύπαντρα κορίτσια έδιναν σε κάθε κλαδί το δικό του όνομα και το κλαδί που άρχισε να ανθίζει ήταν και ο μελλοντικός σύζυγος.

Δοκιμάστε το!

Άνθη κερασιάς Αγία Βαρβάρα-Barbaratag Γερμανία
Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (Barbaratag) στη Γερμανία

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης