Lufthansa: Τι να κάνετε αν ακυρωθεί η πτήση σας;

Η πρώτη απεργία μετά την πανδημία πλήττει τη Lufthansa και τους επιβάτες της εν μέσω διακοπών. Η αεροπορική εταιρεία ακυρώνει πολυάριθμες πτήσεις για σήμερα Τετάρτη και τις επόμενες ημέρες.

Περίοδος αιχμής των ταξιδιών στα γερμανικά αεροδρόμια και το συνδικάτο Verdi ανακοινώνει προειδοποιητική απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa.

Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία. Η Lufthansa αναφέρει ότι ακυρώνει σχεδόν όλες τις πτήσεις της από και προς τους κόμβους της Φρανκφούρτης και του Μονάχου σήμερα Τετάρτη, με περισσότερους από 130.000 επιβάτες να επηρεάζονται.

Από πότε έως πότε διαρκεί η απεργία της Lufthansa στη Γερμανία;

Το συνδικάτο Verdi κάλεσε τους περίπου 20.000 εργαζόμενους εδάφους της Deutsche Lufthansa AG σε προειδοποιητική απεργία από τις 3.45 π.μ. της Τετάρτης έως τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης.

Ποια αεροδρόμια επηρεάζονται στη Βαυαρία;

Ο κόμβος στο Μόναχο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ακυρώσεις πτήσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας, συνολικά 345 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί.

Το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να επηρεαστεί ελάχιστα από την προειδοποιητική απεργία, δήλωσε ο Dennis Dacke από το συνδικάτο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου της Νυρεμβέργης, καμία πτήση της Lufthansa από τη Νυρεμβέργη προς τη Φρανκφούρτη δεν επηρεάζεται από την απεργία.

Εκτός της Βαυαρίας, διάφορες εταιρείες της Lufthansa στον κόμβο της Φρανκφούρτης καθώς και στο Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, το Βερολίνο, τη Βρέμη, το Ανόβερο, τη Στουτγάρδη και την Κολωνία θα απεργήσουν σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με το Verdi.

Στα αποκεντρωμένα αεροδρόμια θα ακυρωθούν μόνο οι πτήσεις της Lufthansa από και προς Μόναχο και Φρανκφούρτη, εξήγησε εκπρόσωπος. Το συνδικάτο Verdi κάλεσε σε συγκεντρώσεις στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Αμβούργου και του Μονάχου.

Ακύρωση πτήσης: Τι μπορούν να κάνουν τώρα οι ταξιδιώτες στη Γερμανία;

Την Τρίτη, η Lufthansa δήλωσε ότι ενημέρωσε αμέσως όλους τους επιβάτες που επλήγησαν σχετικά με την ακύρωση της πτήσης τους και τους έκανε κράτηση σε εναλλακτικές συνδέσεις, εφόσον αυτό ήταν δυνατόν.

Ωστόσο, αυτές ήταν “πολύ περιορισμένες”. Μεταξύ άλλων, πολλά αεροπλάνα είναι ήδη γεμάτα τις επόμενες ημέρες.

Σε περίπτωση βραχυπρόθεσμης ακύρωσης, το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών συνιστά την έγγραφη τεκμηρίωση των πληροφοριών – για παράδειγμα, την ώρα της προγραμματισμένης αναχώρησης, την αντιμετώπιση από πλευράς της αεροπορικής εταιρείας και τις πιθανές ημερομηνίες της προσφερόμενης εναλλακτικής πτήσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γερμανικών Οργανώσεων Καταναλωτών (vzbv), οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν αντικατάσταση μεταφοράς για πτήσεις που ακυρώνονται λόγω απεργίας.

Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι πελάτες μπορούν επίσης να ζητήσουν να τους επιστραφεί η τιμή του εισιτηρίου που έχουν ήδη καταβάλει.

Η αεροπορική εταιρεία έχει προθεσμία επτά ημερών για να το πράξει. Εάν οι ταξιδιώτες επιθυμούν αντικατάσταση, θα πρέπει να πιέσουν ενεργά την αεροπορική εταιρεία.

Πώς πρέπει να είναι η αντικατάσταση;

Οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών επισημαίνουν ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, η μεταφορά με άλλη πτήση μπορεί να σημαίνει ότι η απογείωση θα γίνει πολύ αργότερα από το προγραμματισμένο. Ενδέχεται να μπορεί να οργανωθεί πτήση αντικατάστασης μόνο μία ή περισσότερες ημέρες αργότερα.

Γενικά, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μεταφέρουν τους επιβάτες τους στον προορισμό τους δωρεάν με εναλλακτικά μέσα υπό συγκρίσιμες συνθήκες, παρά τις ακυρώσεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

Το αν και πότε μια αεροπορική εταιρεία μπορεί να οργανώσει αντικατάσταση, ιδίως σε περίπτωση ακυρώσεων μεγάλης κλίμακας λόγω απεργίας, είναι ένα άλλο ζήτημα. Ανάλογα με τις περιστάσεις και την απόσταση, μπορεί επίσης να παρέχεται εναλλακτική μεταφορά με τρένο ή ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Υπάρχουν περαιτέρω διαθέσιμες υπηρεσίες;

Εάν μια αεροπορική εταιρεία είναι σε θέση να οργανώσει την επιθυμητή μεταφορά αντικατάστασης μόνο με μεγαλύτερη ή μικρότερη καθυστέρηση, οι ταξιδιώτες έχουν επίσης το δικαίωμα σε περαιτέρω υπηρεσίες.

Αυτές είναι κλιμακωτές ανάλογα με το χρονικό διάστημα και κυμαίνονται από γεύματα έως πιθανή διαμονή σε ξενοδοχείο. Εάν μια αεροπορική εταιρεία δεν είναι διαθέσιμη ή αρνείται να συνεργαστεί, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το φροντίσουν μόνοι τους και να διεκδικήσουν τα έξοδά τους αργότερα.

Τι γίνεται με τα οργανωμένα ταξίδια;

Η κατάσταση είναι διαφορετική για τις πτήσεις ως μέρος ενός οργανωμένου ταξιδιού: Σε αυτή την περίπτωση, υπεύθυνος επικοινωνίας για τους ταξιδιώτες είναι ο ταξιδιωτικός πράκτορας και όχι η αεροπορική εταιρεία που απεργεί.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα και να ζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Υπάρχει κατ’ αποκοπή αποζημίωση;

Στο παρελθόν, οι απεργίες χαρακτηρίζονταν συνήθως νομικά ως περίπτωση ανωτέρας βίας, κατά την οποία οι αεροπορικές εταιρείες δεν ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν αποζημίωση στους θιγόμενους επιβάτες. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η νομική κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η απεργία των πιλότων της αεροπορικής εταιρείας SAS δεν αποτελούσε έκτακτη περίσταση που θα απάλλασσε μια εταιρεία από την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

Ωστόσο, το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών και άλλοι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι πρέπει πάντα να εξετάζεται η συγκεκριμένη περίπτωση. Έτσι, μια εταιρεία μπορεί να απαλλαγεί από την ευθύνη μέσω έγκαιρης πληροφόρησης ή ειδικών περιστάσεων.

Αξίζει να πάτε στο αεροδρόμιο;

Η Lufthansa συνέστησε στους επιβάτες που δεν έλαβαν προσφορά επανακράτησης να μην προσέλθουν στα αεροδρόμια.

Εκεί υπάρχουν “ελάχιστα ή καθόλου” ανοιχτά γκισέ εξυπηρέτησης λόγω της απεργίας. Οι επιβάτες μετεπιβίβασης χωρίς πτήσεις ανταπόκρισης δεν θα πρέπει να πετάξουν προς τους γερμανικούς κόμβους. Υπάρχει ο κίνδυνος οι επιβάτες να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους για αρκετές ώρες ή ημέρες.

Τι γίνεται με τις θυγατρικές και άλλες αεροπορικές εταιρείες;

Εκτός από τις περισσότερες από 1.000 ακυρωμένες πτήσεις, ενδέχεται να υπάρχουν περαιτέρω συνδέσεις από εταιρείες του ομίλου, όπως η Swiss, η Austrian ή η Air Dolomiti, καθώς η εξυπηρέτησή τους στους κόμβους γίνεται από το προσωπικό εδάφους της Lufthansa.

Η θυγατρική εταιρεία Eurowings, η οποία δεν απεργεί, αναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό κανονικές πτήσεις σε όλο το δίκτυο. Σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, η αεροπορική εταιρεία Condor δεν χρειάστηκε ακόμη να ακυρώσει καμία πτήση.

Σε γενικές γραμμές, η δικτύωση στον κλάδο είναι στενή και οι θυγατρικές της Lufthansa προσφέρουν επίσης πολλές υπηρεσίες με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Δεν είναι σαφές ποιος θα επηρεαστεί και σε ποιο βαθμό – αυτό μπορεί επίσης να καταστεί σαφές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιβάτες άλλων αεροπορικών εταιρειών θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν εκ των προτέρων για το αν επηρεάζεται η πτήση τους.

Τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες;

Η Lufthansa φοβάται ότι οι επιπτώσεις της απεργίας – δηλαδή μεμονωμένες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων – θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή, την τελευταία σχολική ημέρα πριν από τις θερινές διακοπές στη Βαυαρία.

Η Lufthansa και το συνδικάτο Verdi έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής δύο γύρους συνομιλιών για τους μελλοντικούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού εδάφους. Μια τρίτη συνάντηση έχει κανονιστεί για τις 3 και 4 Αυγούστου στη Φρανκφούρτη.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.