Ποιες είναι οι 10 φθηνότερες πόλεις για ενοικίαση στη Γερμανία;

Newsroom

Τα κρυφά κόστη της ενοικίασης στη Γερμανία

Το κόστος ενοικίασης αυξάνεται στη Γερμανία, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικές πόλεις όπου μπορείτε να βρείτε ένα λογικό ενοίκιο. Εδώ είναι οι 10 φθηνότερες – και πώς να βρείτε ένα διαμέρισμα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Στέγασης της Γερμανίας, περίπου το 54% των νοικοκυριών σε όλη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία νοικιάζουν αντί να αγοράσουν.

Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αν αναλογιστεί κανείς ότι λιγότερο από το 30 τοις εκατό των νοικοκυριών στην ΕΕ νοικιάζουν τα σπίτια τους.

Εντός της Γερμανίας, το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες είναι ιδιαίτερα υψηλό στις πόλεις, ενώ το ποσοστό των ιδιοκτητών είναι υψηλότερο στις αγροτικές περιοχές.

Ποιο είναι το μέσο κόστος ενοικίασης στη Γερμανία;

Το 2022, το μέσο ακαθάριστο ψυχρό ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν 8,70 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Destatis, της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας.

Στις μικρές πόλεις, οι ενοικιαστές μπορούν να περιμένουν να πληρώσουν 7,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το κόστος στις μεγάλες πόλεις ήταν κατά μέσο όρο 9,60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες πόλεις στην περιοχή του Ρουρ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, καθώς και στην ανατολική Γερμανία, όπου μπορείτε ακόμα να πετύχετε μια συμφέρουσα τιμή.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε σύγκριση με πόλεις όπως το Μόναχο, όπου το μέσο ενοίκιο ξεπερνά πλέον τα 18 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ποιες είναι λοιπόν οι φθηνότερες γερμανικές πόλεις για ενοικίαση, με βάση το τελευταίο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο;

  • Κέμνιτς (Σαξονία): 5,63 ευρώ
  • Gelsenkirchen (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία): 6,46 ευρώ
  • Hagen (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία): 6,66 €
  • Μαγδεμβούργο (Σαξονία-Άνχαλτ): 6,71 ευρώ
  • Bremerhaven (Βρέμη): €6.86
  • Salzgitter (Κάτω Σαξονία): 6,88 €
  • Remscheid (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία): 7,00 €
  • Herne (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία): 7,06 €
  • Recklinghausen (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία): €7.11
  • Halle (Salle) (Σαξονία-Άνχαλτ): €7.11
Οι γερμανικές πόλεις όπου τα ενοίκια αυξάνονται ταχύτερα
Ποιες είναι οι φθηνότερες πόλεις για ενοικίαση διαμερίσματος στη Γερμανία;

Πώς μπορώ να βρω ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα;

Ακόμα και σε αυτές τις πιο προσιτές πόλεις μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, είτε πρόκειται για δικό σας διαμέρισμα είτε για δωμάτιο σε WG.

Ακολουθούν μερικές δοκιμασμένες και αληθινές συμβουλές που μπορεί να κάνουν την αναζήτηση λιγότερο επίπονη.

Δοκιμάστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τοπικές ομάδες: Μπείτε σε ομάδες του Facebook ή σε άλλες διαδικτυακές κοινότητες που ειδικεύονται στο κυνήγι διαμερισμάτων ή στην αγορά ακινήτων στην περιοχή σας. Συχνά προσφέρουν φθηνά διαμερίσματα ή μοιράζονται συστάσεις.

Χρησιμοποιήστε προσωπικές επαφές: Πείτε σε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και γνωστούς ότι ψάχνετε για διαμέρισμα. Μερικές φορές μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση, ενημερώνοντάς σας για διαθέσιμα διαμερίσματα στην περιοχή τους – ή ίσως και οι ίδιοι να μετακομίσουν σύντομα.

Κάντε συμβιβασμούς: Να είστε ανοιχτοί σε διαφορετικά μεγέθη διαμερισμάτων ή σε εναλλακτικές ρυθμίσεις διαμονής. Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας και διευρύνετε τις επιλογές σας.

Νοικιάστε απευθείας: Προσπαθήστε να βρείτε διαμερίσματα απευθείας από ιδιώτες ιδιοκτήτες ή μικρές εταιρείες ενοικίασης, αντί να απευθυνθείτε σε μεγάλα γραφεία, τα οποία τείνουν να προσφέρουν πιο νεόκτιστα, άρα και πιο ακριβά, διαμερίσματα. Συχνά τα ενοίκια είναι φθηνότερα με τις ιδιωτικές ενοικιάσεις.

Γίνετε μέλος ενός στεγαστικού συνεταιρισμού: Ενημερωθείτε για στεγαστικούς συνεταιρισμούς ή μη κερδοσκοπικές ενώσεις κατοικιών στην περιοχή που θέλετε να ζήσετε. Συχνά προσφέρουν κατοικίες με χαμηλό κόστος, ιδίως για άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο, οι χρόνοι αναμονής τείνουν να είναι πολύ μεγάλοι.

Διαπραγματευτείτε: Μη φοβηθείτε να διαπραγματευτείτε το ενοίκιο με τον ιδιοκτήτη, καθώς μπορεί να είναι πρόθυμος να μειώσει την τιμή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν θέλετε να νοικιάσετε το διαμέρισμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να κάνετε ορισμένες επισκευές μόνοι σας ή να αγοράσετε όλα τα έπιπλα και τις συσκευές από έναν προηγούμενο ενοικιαστή.

Απομακρυνθείτε από το κέντρο της πόλης: Εξετάστε το ενδεχόμενο να μετακομίσετε στα περίχωρα της πόλης. Εκεί οι τιμές ενοικίασης είναι χαμηλότερες και συνήθως υπάρχουν και καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.