Γερμανία: Τα σημάδια στον δρόμο που σώζουν ζωές μοτοσυκλετιστών

Newsroom

Updated on:

Βαυαρία Δίπλωμα

Μία πρωτοβουλία οδικής ασφάλειας που εφαρμόζεται ήδη, στην Γερμανία, την Αυστρία και αλλού και, ίσως, το χρειάζεται και η Ελλάδα.

Οι δρόμοι με στροφές μπορεί να αποτελούν πόλο έλξης για τους μοτοσυκλετιστές πανευρωπαϊκά, όμως ταυτόχρονα είναι και Hotspot ατυχημάτων – σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bosch, το 46% των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτες γίνονται στις στροφές.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη, είναι η τακτική του «κοψίματος» των αριστερών στροφών, με τον μοτοσυκλετιστή να πλησιάζει επικίνδυνα ή να μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα, με προφανείς κινδύνους.

Χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία και άλλες, στην Ευρώπη, έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν μια λύση πολύ φθηνή, αλλά και πολύ αποδοτική, όπως όλα δείχνουν, ώστε να «κρατούν» τους μοτοσυκλετιστές στο ασφαλές περιθώριο εντός της λωρίδας κυκλοφορίας τους.

Σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, οι αρχές έβαψαν σημάδια σαν αυτά που βλέπετε στην φωτογραφία, παραπάνω, σε συγκεκριμένες αριστερές στροφές του επαρχιακού δικτύου.

Τα λευκά κυκλικά-ελλειψοειδή σημάδια είναι βαμμένα επί του οδοστρώματος, ωθώντας τον μοτοσυκλετιστή να παραμείνει στο εσωτερικό τους και να μην πλησιάζει επικίνδυνα την διαχωριστική.

Οι δημιουργοί του «συστήματος» αναφέρουν ότι οι μοτοσυκλετιστές αποφεύγουν τα βαμμένα σημάδια, ακριβώς όπως αποφεύγουν τις διαχωριστικές γραμμές – αξίζει να σημειώσουμε εδώ, βέβαια, ότι τα σημάδια είναι βαμμένα με ειδική αντιολισθητική μπογιά δρόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από όσα σημεία έχει εφαρμοστεί αυτή η λύση, τα αποτελέσματα στην βελτίωση της ασφάλειας και της αποφυγής ατυχημάτων είναι θεαματικά:

Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα σοβαρά ατυχήματα μειώθηκαν από 80 έως και 100% (!!!), ενώ η επιλογή ανασφαλούς γραμμής από τους μοτοσυκλετιστές μειώθηκε επίσης σημαντικά.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε συγκεκριμένα σημεία των δρόμων, ήταν ταυτόχρονα και πολύ φθηνή, πέρα από πολύ αποτελεσματική:

Το κόστος εφαρμογής τους, σύμφωνα με αυστριακές πηγές, ανέρχεται μόλις στα… 1.000 ευρώ, αν και δεν διευκρινίζεται επαρκώς εάν αυτό είναι το κόστος ανά στροφή που σημαδεύτηκε, ή συνολικά του έργου (39 στροφές).

Πηγή: BIKEIT

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης