Όλες οι πληροφορίες για το επίδομα των 300€ στη Γερμανία

Τον Σεπτέμβριο, εκατομμύρια εργαζόμενοι θα λάβουν ένα ενεργειακό επίδομα από τη γερμανική κυβερνητική: 300 ευρώ για να αντισταθμίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος. Όμως, δεν θα λάβουν όλοι το πλήρες ποσό.

Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις

Όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μόλις ενός μηνός, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ ποσό ύψους 300 ευρώ για την τιμή της ενέργειας, προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Στις 27 Απριλίου, το μέτρο εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο.

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα λάβουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Πόσο όμως πραγματικά περισσεύει από το κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα των 300 ευρώ;

Μπορεί έστω και λίγο να αντισταθμίσει τις αυξήσεις των τιμών; Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: τι γίνεται με τα πολλά εκατομμύρια των Γερμανών πολιτών που δεν εργάζονται;

Το ενεργειακό επίδομα θα πρέπει να είναι για όλους στη Γερμανία

Κύκλοι της κυβέρνησης λένε ότι θα ήθελαν να καταβάλουν τα χρήματα σε όλους τους πολίτες. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, διότι δεν πληρώνουν όλοι φόρους ή δεν μπορούν να προσεγγιστούν από το κράτος με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Έτσι, βρέθηκε ένας συμβιβασμός: οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα χρήματα μαζί με τον μισθό τους.

Εξηγείται ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για την “ανακούφιση των ομάδων του πληθυσμού που συνήθως επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης σε σχέση με τη δημιουργία εισοδήματος” – δηλαδή που μετακινούνται στην εργασία τους με αυτοκίνητο ή τρένο και έχουν αντίστοιχα έξοδα.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα στη Γερμανία;

Έτσι, όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στη Γερμανία ή είναι διασυνοριακοί μετακινούμενοι δικαιούνται τα 300 ευρώ: Μισθωτοί, εκπαιδευόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιώτες, μέλη διοικητικών συμβουλίων, εργαζόμενοι σε μίνι απασχόληση ή προσωρινά απασχολούμενοι.

Οι εργαζόμενοι σε μερική συνταξιοδότηση θα λάβουν επίσης χρήματα. Το εφάπαξ ποσό θα καταβληθεί με το μισθό του Σεπτεμβρίου – αυτόματα, χωρίς ειδική αίτηση μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν επίσης το εφάπαξ ποσό, αλλά η προκαταβολή φόρου τους μειώνεται από τις 10 Σεπτεμβρίου. Οι άνεργοι θα λάβουν το εφάπαξ ποσό εάν εργάζονταν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2022.

Όλες οι πληροφορίες για το επίδομα των 300€ στη Γερμανία
Ενεργειακό επίδομα στη Γερμανία | By Bilder von Yum

Γιατί πρέπει να πληρώσω φόρο για το εφάπαξ ποσό στη Γερμανία;

Τα 300 ευρώ καταβάλλονται μεικτά. Παρακρατείται ο φόρος μισθών και εισοδήματος, αλλά όχι οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει μια κοινωνική διαβάθμιση: Περισσότερα χρήματα περισσεύουν για τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα απ’ ό,τι για τους υψηλά αμειβόμενους.

Πόσα χρήματα περισσεύουν για ποιον;

Κατά μέσο όρο 193 ευρώ, λέει το Υπουργείο Οικονομικών. Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων το φορολογητέο εισόδημα είναι κάτω από το ετήσιο βασικό αφορολόγητο ποσό των περίπου 10.000 ευρώ θα λάβουν το πλήρες ποσό των 300 ευρώ.

Για τους υψηλόμισθους, από την άλλη πλευρά, απομένουν μόνο περίπου 180 ευρώ, σύμφωνα με τον υπολογισμό της Ένωσης Φορολογουμένων – για παράδειγμα, για τους άγαμους με φορολογική κλίμακα 1 και ετήσιο μισθό 72.000 ευρώ.

Εκείνοι που πληρώνουν τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για τους πλούσιους λόγω του υψηλού εισοδήματός τους κερδίζουν ακόμη λιγότερα.

Ένας έγγαμος εργαζόμενος με ένα παιδί, φορολογική κλίμακα 4 και ετήσιο μισθό 45.000 ευρώ λαμβάνει 216,33 ευρώ από το εφάπαξ.

Με ετήσιο μισθό 15.000 ευρώ, θα ήταν 248,83 ευρώ. Εάν ο εργαζόμενος ανήκει στη φορολογική κλίμακα 3, θα παρέμενε κάτω από το βασικό επίδομα και θα λάμβανε το σύνολο των 300 ευρώ.

Τι γίνεται με τους συνταξιούχους και τους φοιτητές στη Γερμανία;

Όλοι όσοι δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα από εργασία μένουν με άδεια χέρια. Ιδιαίτερα πολλοί συνταξιούχοι, αλλά και φοιτητές – αν δεν κάνουν τουλάχιστον μια Minijob.

Οι συνταξιούχοι και οι σπουδαστές με Minijob πρέπει να έχουν έγκυρη σύμβαση εργασίας για να λάβουν το εφάπαξ ποσό και ο εργοδότης πρέπει να τους εγγράψει στο Minijob-Zentrale.

Προσοχή πρέπει να δίνεται εάν, για παράδειγμα, τα παιδιά σας απασχολούνται ως μπέιμπι σίτερ σε pro forma βάση. Επισήμως, αναφέρεται ότι προϋπόθεση για την κατ’ αποκοπήν αμοιβή είναι ότι η σχέση εργασίας “έχει συμφωνηθεί σοβαρά και εκτελείται πραγματικά σύμφωνα με τη συμφωνία”.

Η Ομοσπονδιακή Ομάδα Εργασίας για τη Συμβουλευτική Χρέους φοβάται ότι το εφάπαξ ποσό θα αφαιρεθεί από τους υπερχρεωμένους σε περίπτωση κατάσχεσης μισθού ή λογαριασμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει: το εφάπαξ ποσό δεν επηρεάζεται από την κατάσχεση μισθού, καθώς δεν αποτελεί νομικά μισθό. Αρχικά δεν υπήρχαν πληροφορίες για κατασχέσεις λογαριασμών.

Υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να εισπράξουν δύο φορές;

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε άτομα που εργάζονται ως μισθωτοί και παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες – αλλά δεν επιτρέπεται να κρατήσουν το διπλό εφάπαξ ποσό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φορολογική αρχή οφείλει να παρέμβει και να διορθώσει την κατάσταση. Στην περίπτωση των πολιτών με Minijob, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει τα 300 ευρώ μόνο εάν πρόκειται για την πρώτη σχέση εργασίας του εργαζομένου, προκειμένου να αποφευχθούν οι πολλαπλές πληρωμές.

Πόσο κοστίζει το κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ίδιος ο κατ’ αποκοπή συντελεστής κοστίζει 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, το κράτος ανακτά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ επειδή οι εργαζόμενοι πληρώνουν φόρο μισθωτών υπηρεσιών και φόρο εισοδήματος με τον ενιαίο συντελεστή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την προσαύξηση αλληλεγγύης.

Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό αφήνει κόστος 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όλες οι πληροφορίες για το επίδομα των 300€ στη Γερμανία
Επίδομα των 300€ στη Γερμανία | By Adam88xx

Είναι αυτά τα χρήματα αρκετά για να αντισταθμίσουν την αύξηση των τιμών;

Όχι, αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον. Οι τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων έχουν εκραγεί τους τελευταίους μήνες.

Μόνο στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, η πύλη σύγκρισης Verivox μέτρησε 123 αυξήσεις τιμών από τους βασικούς προμηθευτές για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι οποίες σημαίνουν ετήσιο πρόσθετο κόστος άνω των 300 ευρώ για ένα μέσο 3μελές νοικοκυριό.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, οι αυξήσεις είναι ακόμη πιο ισχυρές, συν την κρατική εισφορά για το φυσικό αέριο.

Ποια πρόσθετη ανακούφιση προβλέπεται;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα άλλο πακέτο ανακούφισης, το οποίο, σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θα ωφελήσει επίσης τους συνταξιούχους.

Στους κυβερνητικούς κύκλους, ωστόσο, αναμένεται ότι αυτό το πακέτο δεν θα είναι τόσο πλούσιο όσο το προηγούμενο με τις εφάπαξ πληρωμές, το εισιτήριο των 9 ευρώ και τις μειώσεις φόρων.

Είναι πιθανό να ανακουφιστούν στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού με λίγα χρήματα. Για το επόμενο έτος, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σχεδιάζει μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα ωφελήσει όλους τους φορολογούμενους.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.