Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Ποιος το παίρνει και πόσο είναι;

Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Ποιος το παίρνει και πόσο είναι;

Πολλοί άνθρωποι που πραγματικά δικαιούνται επίδομα στέγασης στη Γερμανία δεν το χρησιμοποιούν – ή δεν το γνωρίζουν. Ωστόσο, μπορεί να ελαφρύνει την επιβάρυνση των προϋπολογισμών των νοικοκυριών. Ωστόσο, οι ενώσεις απαιτούν να γίνουν βελτιώσεις λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.

Δεν λαμβάνουν όλοι επίδομα στέγασης, δηλαδή επιδότηση ενοικίου από το κράτος. Ισχύουν εισοδηματικά όρια, τα οποία δεν είναι ομοιόμορφα. Εξαρτώνται από τον τόπο διαμονής σας. Δηλαδή, είτε ζείτε σε αστικά κέντρα με σφιχτή αγορά κατοικίας είτε στην ύπαιθρο.

Ποιος δικαιούται το επίδομα στέγασης;

Ο νόμος προβλέπει επτά λεγόμενα επίπεδα ενοικίου. Για ένα νοικοκυριό δύο ατόμων, αυτό σημαίνει ότι το όριο εισοδήματος κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 1.900 και 2.300 ευρώ μεικτά, ανάλογα με το επίπεδο. Ωστόσο, ορισμένα ποσά αφαιρούνται από αυτό.

Το επίδομα στέγασης καταβάλλεται μόνο σε όσους δεν λαμβάνουν άλλες κοινωνικές παροχές, όπως βασική εισοδηματική ενίσχυση, δηλαδή Hartz IV, βασική σύνταξη ή, ως φοιτητές, Bafög.

Όσοι είναι ιδιοκτήτες διαμερίσματος ή κατοικίας δικαιούνται επίσης επίδομα στέγασης, εφόσον πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Πώς μπορώ να λάβω το επίδομα στέγασης;

Η επιδότηση ενοικίου από το κράτος δεν χορηγείται αυτόματα. Πρέπει να κάνετε αίτηση. Αρμόδια είναι η αρχή στεγαστικού επιδόματος του δήμου. Ωστόσο, δεν αρκεί να συμπληρώσετε μερικές λεπτομέρειες.

Η συμπλήρωση του εντύπου αίτησης είναι περίπλοκη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών, αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει.

Κάθε μέλος ενός νοικοκυριού μπορεί να υποβάλει αίτηση. Στη συνέχεια, θα λάβει τουλάχιστον ένα μερικό επίδομα στέγασης, ακόμη και αν οι υπόλοιποι μείνουν με άδεια χέρια.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία – αλλά όχι οι πλούσιοι. Το όριο απαλλαγής είναι συνήθως 60.000 ευρώ για ένα άτομο.

Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Ποιος το παίρνει και πόσο είναι;
Πώς μπορώ να λάβω το επίδομα στέγασης στη Γερμανία; | By malerapaso

Πόσο είναι το επίδομα στέγασης;

Το ποσό που δικαιούται ένα άτομο ως μηνιαία επιδότηση ενοικίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος του καταβαλλόμενου ενοικίου. Το επίδομα στέγασης δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί.

Ωστόσο, υπάρχει βοήθεια στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στις σελίδες του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικοδομών ή του Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο επίδομα στέγασης ήταν περίπου 177 ευρώ το μήνα στα τέλη του 2020. Στις αρχές του 2022, το κρατικό επίδομα προσαρμόστηκε με νόμο στην εξέλιξη των ενοικίων και των εισοδημάτων.

Εφαρμόζεται το ακαθάριστο κρύο ενοίκιο

Ωστόσο, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ακαθάριστο κρύο ενοίκιο. Επομένως, το αυξημένο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης έλαβαν ένα εφάπαξ ποσό στο πλαίσιο του κυβερνητικού πακέτου ελάφρυνσης.

Η επιδότηση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 135 και 175 ευρώ, θα καταβληθεί φέτος. Όμως, το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αυξάνεται.

Τι πρέπει να αλλάξει;

Οι ενώσεις και τα συνδικάτα ζητούν εδώ και καιρό τη μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης. Η Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών, για παράδειγμα, τάσσεται υπέρ της σημαντικής αύξησης των εισοδηματικών ορίων.

Εν τω μεταξύ, πολλά νοικοκυριά πρέπει να δαπανήσουν πάνω από το 30% για να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, ενώ στα αστικά κέντρα μπορεί να φτάσει και το 50%.

Αυτό αφήνει όλο και λιγότερο εισόδημα για να ζήσουν.

Επίσης, δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνεται υπόψη το κρύο αλλά το ζεστό ενοίκιο. Οι κοινωνικές ενώσεις το βλέπουν με παρόμοιο τρόπο.

Και η DGB απαιτεί να καταβάλλεται αυτομάτως το επίδομα θέρμανσης. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα φτάσει σε όλα τα νοικοκυριά που δικαιούνται παροχές.

Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Ποιος το παίρνει και πόσο είναι;
Ποιος δικαιούται το επίδομα στέγασης στη Γερμανία; | By Michal Collection

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες;

Το διαδίκτυο προσφέρει πλήθος συμβουλών και διευθύνσεων σχετικά με τα επιδόματα στέγασης. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στις ιστοσελίδες των αρμόδιων υπουργείων.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τις τοπικές αρχές χορήγησης επιδόματος στέγασης. Η Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών (Deutscher Mieterbund) μπορεί να σας βοηθήσει – αλλά πρέπει να είστε μέλος για να λάβετε προσωπικές συμβουλές.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.