Ποιος πληρώνει όταν οχήματα παράδοσης προκαλούν ζημιές;

Ο αριθμός των παραγγελιών δεμάτων αυξάνεται από έτος σε έτος στη Γερμανία. Τα τελευταία μέτρα μέχρι την εξώπορτα καλύπτονται συνήθως από σπρίντερ ή μικρά φορτηγάκια διανομής.

Πολίτες στη Γερμανία παρατηρούν συχνά τέτοια οχήματα στη γειτονιά τους- συχνά με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Ποια ασφάλιση ισχύει στη Γερμανία εάν ένα από τα οχήματα αυτά προκαλέσει ζημία;

Εάν ένα φορτηγάκι με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας σπάσει το πορτμπαγκάζ σας, μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτό θα απαιτούσε περίπλοκες διαπραγματεύσεις με υπηρεσίες στο εξωτερικό.

Στην πραγματικότητα, όμως, συνήθως μπορεί να λυθεί εκπληκτικά εύκολα, όπως εξηγεί ο δικηγόρος για θέματα κυκλοφορίας Matthias Pfitzenmaier:

“Ευτυχώς, υπάρχουν σχετικά ικανοποιητικοί κανονισμοί. Έτσι, εάν το ατύχημα συμβεί στη Γερμανία, η επαφή είναι το λεγόμενο γερμανικό γραφείο “Πράσινης Κάρτας” στο Αμβούργο”.

Η “Πράσινη Κάρτα” ενεργεί ως ασφαλιστής ευθύνης στη Γερμανία

Το σύστημα Πράσινης Κάρτας περιλαμβάνει 48 κράτη. Εάν ένα φορτηγάκι που έχει ταξινομηθεί σε ένα από αυτά τα κράτη μέλη προκαλέσει ατύχημα στη Γερμανία, το γερμανικό γραφείο ενεργεί ως ασφαλιστής ευθύνης.

Εδώ μπορείτε επίσης να βρείτε πάντα έναν λεγόμενο ανταποκριτή ασφαλιστή, δηλαδή έναν υπεύθυνο επικοινωνίας με τον οποίο μπορείτε να διευθετήσετε την υπόθεσή σας.

Λόγω της ξένης εμπλοκής, αυτό διαρκεί λίγο περισσότερο

Ο δικηγόρος Pfitzenmaier αναφέρει: “Όσον αφορά τον διακανονισμό, ένα ατύχημα που λαμβάνει χώρα στη Γερμανία με ξένο όχημα διαφέρει ελάχιστα από ένα ατύχημα όπου και τα δύο οχήματα έχουν γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας”.

Εάν ένα τέτοιο ατύχημα συμβεί στη Γαλλία, για παράδειγμα, υπάρχει και εκεί ένας γερμανικός ασφαλιστής correnspondenz – αλλά ο διακανονισμός διέπεται από το εκεί δίκαιο, εξηγεί ο Pfitzenmaier.

Ποιος πληρώνει όταν οχήματα παράδοσης προκαλούν ζημιές;
Φορτηγό παράδοσης παραγγελιών στη Γερμανία | By useche70

Η γερμανική ένωση παρατηρεί πολλά ξένα φορτηγά

Μπορεί επίσης να συμβεί ένα όχημα διανομής να μην είναι καθόλου ασφαλισμένο. Υπάρχει επίσης ένα σημείο επαφής γι’ αυτό: η Verkehrsopferhilfe, ένας θεσμός των γερμανικών ασφαλιστών αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, όπου οι ζημιωθέντες αποζημιώνονται για τις ζημιές τους υπό ορισμένες προϋποθέσεις – μέχρι το ποσό των 500 ευρώ.

Ο Frank Günther γνωρίζει επίσης για τα οχήματα παράδοσης που είναι καταχωρημένα στο εξωτερικό.

Ως γραμματέας του συνδικάτου στη Verdi, είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες δεμάτων και τις ειδοποιήσεις στην περιοχή της Ιένας κυρίως για τα αυτοκίνητα Hermes με πολωνικές πινακίδες κυκλοφορίας, στα οποία οδηγούν εργαζόμενοι από τη Λετονία.

Για τις υπηρεσίες παράδοσης, αυτό είναι ένα μοντέλο εξοικονόμησης χρημάτων, λέει.

Hermes: Οι υπεργολάβοι αναλαμβάνουν το 90% των δρομολογίων

Όταν ερωτάται, η Hermes δηλώνει ότι σήμερα συνεργάζεται με περίπου 330 λεγόμενους συνεργάτες υπηρεσιών, οι οποίοι αναλαμβάνουν περίπου το 90% των δρομολογίων.

Εάν τα οχήματα έχουν ταξινομηθεί στο εξωτερικό για το σκοπό αυτό, πρέπει να είναι ασφαλισμένα και να πληρώνουν φόρους στη Γερμανία, εξηγεί η εταιρεία.

Παρεμπιπτόντως, το ποσοστό ατυχημάτων για τα οχήματα διανομής είναι σαφώς πάνω από το μέσο όρο, όπως λέει ο δικηγόρος κυκλοφορίας Pfitzenmaier.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μερικές φορές ακόμη και οι ίδιοι οι υπεργολάβοι χρησιμοποιούν ξένους υπεργολάβους.

Στο τέλος, αυτό συχνά αφήνει τις εταιρείες να μεταφέρουν τα εμπορεύματα χωρίς κέρδος – γεγονός που οδηγεί σε μεγάλη πίεση και υψηλό κίνδυνο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.