Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών: Συνέδριο ΟΕΚ 2022

Τη διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (Ο.Ε.Κ.) – ακόμα και με τον υπάρχοντα αριθμό των εκλεγμένων συνέδρων προκειμένου να εκλέξει προσωρινό ΔΣ – για να διασφαλιστεί η νομική υπόσταση της, προτείνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών» (Α.Συ.Μ.), θέση που εξέφρασε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΕΚ, που ασχολήθηκε με το θέμα.

Σε σχετική της ανακοίνωση η Α.Συ.Μ. αναφέρει:

«Το Σάββατο 15.10.2022 συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων με θέμα τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας που εκκρεμεί από το 2016.

Μέσα από τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε αυτό που οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Α.Συ.Μ. στην ΟΕΚ και στις Κοινότητες, αναδεικνύουν σε όλη τη Γερμανία όλη την προηγούμενη δεκαετία:

Η πολιτική απαξίωσης, εκφυλισμού και τελικά διάλυσης των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν σταδιακά στο μαρασμό και τελικά κλείσιμο ή υπολειτουργία της πλειοψηφίας των πάλαι ποτέ 150 ενεργών και ζωντανών κοινοτήτων.

Αποτέλεσμα είναι μόλις 10 κοινότητες να μπορούν να εκπροσωπηθούν στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας με μόνο 10 αντιπροσώπους – συνέδρους.

Ο πραγματικός αριθμός των κοινοτήτων που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος θα ήταν λίγο μεγαλύτερος αν δεν υπήρχαν προβλήματα με τα καταστατικά και τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων!

Οι Ελληνικές Κοινότητες έχασαν το ρόλο τους ως χώρος συσπείρωσης των μεταναστών γιατί στην πλειοψηφία τους ξεκόπηκαν από τις αγωνίες και τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες εργαζόμενους εγκαταλείποντας τον αγωνιστικό διεκδικητικό χαρακτήρα τους.

Με ευθύνη των δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, ακροδεξιών ομάδων κι ενώ οι Έλληνες μετανάστες βυθίζονταν όλο και περισσότερο στη φτώχεια και τα αδιέξοδα που πλέον ούτε η μετανάστευση μπορούσε να τους λύσει, οι Κοινότητες μετατρέπονταν σε χειροκροτητές της αντιλαϊκής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής τόσο των ελληνικών όσο και των γερμανικών κυβερνήσεων.

Βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες όπως η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό γερμανικό σύστημα, η μη γνώση της Γερμανικής γλώσσας, δεν αποτέλεσαν επ‘ουδενί λόγω αντικείμενο ενασχόλησης των παραπάνω δυνάμεων.

Οι παρατάξεις αυτές μάλιστα μετέτρεψαν τις κοινότητες σε επιχειρήσεις – κυνηγούς κρατικών και ευρωενωσιακών προγραμμάτων έτσι ώστε να εξασφαλίσουν μια υποτυπώδη και συνεχώς αμφισβητούμενη χρηματοδότηση.

Προγράμματα που αποτελούν τον κύριο μοχλό χειραγώγησης των μεταναστών και παραπέρα προώθησης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας και που καμία σχέση δεν έχουν με την καθημερινότητα και τα προβλήματα τους.

Να γιατί τόσο η ΟΕΚ όσο και η πλειοψηφία των κοινοτήτων δεν στάθηκαν δίπλα στους δεκάδες χιλιάδες νεοφερμένους μετανάστες που αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μετακύλησαν το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της δραστικής μείωσης της χρηματοδότησης και της λειτουργίας της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις πλάτες ΟΛΩΝ των αστικών κομμάτων και των Κυβερνήσεων τους από το 2011 έως σήμερα – με φωτεινή εξαίρεση τη στάση του ΚΚΕ που εναντιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την πολιτική.

Πολιτική που οδήγησε στο κλείσιμο και στη συρρίκνωση δεκάδων σχολείων την ώρα που οι ροές μεταναστών πολλαπλασιάζονταν.

Το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση της λειτουργίας των προξενικών αρχών σε όλη τη Γερμανία με αποτέλεσμα 500.000 Έλληνες μετανάστες να εξυπηρετούνται με το 1/10 του προσωπικού πριν από την κρίση και να καλούνται ταυτόχρονα να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να εξυπηρετούνται!

Οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταναστών μέσα σε αυτήν την αντιλαϊκή θύελλα ανέδειξαν τα προβλήματα των μεταναστών, πήραν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, πρωτοστάτησαν για να αποκτήσουν οι Κοινότητες και η ΟΕΚ αγωνιστικό προσανατολισμό και διεκδικητικό χαρακτήρα, από θέσεις κυρίως μειοψηφίας στα όργανα τους.

Η Α.Συ.Μ, με την πείρα δεκαετιών στο Μεταναστευτικό Κίνημα, ως συνέχεια της Δημοκρατικής Ενότητας που πρωτοστάτησε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στην ίδρυση της πλειονότητας των Ελληνικών Κοινοτήτων, απευθύνεται στους ίδιους τους μετανάστες κάθε γενιάς, παλιότερους ή νέους, που βρέθηκαν με διάφορες συνθήκες στη Γερμανία, να επανασυγκροτήσουν ή να αναζωογονήσουν τις ήδη υπάρχουσες κοινότητες, με προοπτική τη ζωντανή λειτουργία τους και τον διεκδικητικό χαρακτήρα τους, ώστε να αποτελούν χώρους αγωνιστικής συνάντησης της ομογένειας, υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μεταναστών.

Να λειτουργήσουν ως γέφυρες φιλίας κι αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους από όλες τις εθνικότητες με τους οποίους εργαζόμαστε πλάι-πλάι κάθε μέρα και έχουμε τα ίδια προβλήματα, μαζί με τη Γερμανική εργατική τάξη της οποίας πλέον αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι.

Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Α.Συ.Μ. στην ΟΕΚ και όσοι δραστηριοποιούνται στις διάφορες Κοινότητες δεσμεύονται ότι θα κάνουν τα πάντα για να δυναμώσει η πάλη των Ελλήνων μεταναστών, να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη και τη μαζικοποίηση των Ελλήνων κοινοτήτων που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να διασωθεί και να ανασυνταχθεί η ιστορική Ομοσπονδία των Ελλήνων Μεταναστών.

Στη σημερινή κρίσιμη καμπή για την ΟΕΚ – η Α.Συ.Μ. με ευθύνη προτείνει την διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου της – ακόμα και με τον υπάρχοντα αριθμό των εκλεγμένων συνέδρων προκειμένου να εκλέξει προσωρινό ΔΣ – για να διασφαλιστεί η νομική υπόσταση της.

Το Συνέδριο να δεσμεύσει το νέο ΔΣ ώστε να ξεκινήσει την προετοιμασία για νέο Συνέδριο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπροσώπηση των κοινοτήτων.

Ένα Συνέδριο που θα συζητήσει ουσιαστικά την κατάσταση στο μεταναστευτικό κίνημα.

Μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορούν να αναδειχτούν οι ευθύνες όλων των δυνάμεων που οδήγησαν την ΟΕΚ ως εδώ αλλά και να χαραχτεί αγωνιστική πορεία με βασική προϋπόθεση κι εγγύηση για την αντιστροφή της κατάστασης την ισχυροποίηση της ΑΣΥΜ .

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!»

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.