Πώς η Γερμανία προετοιμάζεται για έκτακτη ανάγκη;

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι, αν κλείσει οριστικά η στρόφιγγα ρωσικού φυσικού αερίου…

Tι θα συμβεί εάν πράγματι σταματήσει η ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία και τι πρέπει να κάνoυν το κράτος, τα νοικοκυριά, η βιομηχανία;

«Η Γερμανία προετοιμάζεται για την έκτακτη ανάγκη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο σημειώνει: «Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου».

Όπως παρατηρεί η SZ oι νομοθετικές παρεμβάσεις που αναμένονται να περάσουν εσπευσμένα από Βουλή και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο «είναι προετοιμασίες για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να μην είναι τόσο μακριά».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ «δεν αποκλείει επιδείνωση της κατάστασης» και ένα οριστικό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης.

«Πρώτα θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία (…) Eάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η δέσμη μέτρων ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για δύο επιλογές: «άμεση παρέμβαση του κράτους και επιβολή εισφοράς, για μια ευρύτερη κατανομή του πρόσθετου ενεργειακού κόστους στους πολίτες».

Όπως σημειώνει: «Είναι σημαντικό να αποτραπεί μια δεύτερη επανάληψη της υπόθεσης Lehman Brothers, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας το 2008 επέφερε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Εκείνη την εποχή, η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε να τη διασώσει».

Πρώτα «θα κρυώσει» η βιομηχανία και μετά τα νοικοκυριά

Το ίδιο δημοσίευμα αναλύει εκτενώς και τις συνέπειες μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στους πολίτες. Σε περίπτωση ανάληψης από το κράτος κρίσιμων δομών ενέργειας δεν θα επιβαρύνονταν καταρχήν οι καταναλωτές, αλλά ένα διαφορετικό θέμα είναι εάν αργότερα οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας οδηγήσουν σε μετακύλισή τους στους καταναλωτές, παρατηρεί η SZ. «Σε μια κατάσταση έλλειψης φυσικού αερίου μπορεί να σημειωθούν υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές αγοράς, αναφέρει το σχετικό νομοσχέδιο».

Σε πρώτη φάση πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου η κυβέρνηση θα στραφεί αρχικά στη βιομηχανία και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού, με την επιστροφή στον άνθρακα.

Πάντως βασική αρχή για ενδεχόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει η εξής: «Πρώτα θα πρέπει να απέχουν από το φυσικό αέριο η βιομηχανία και τελευταίοι οι ‘προστατευόμενοι καταναλωτές’, στους οποίους ανήκουν τα νοικοκυριά».

Δήμητρα Κυρανούδη | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.