Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;

Οι συντάξεις είναι ένα συγκεχυμένο θέμα και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν έχετε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να λάβετε σύνταξη – ειδικά σε μια ξένη χώρα. Δείτε εδώ πόσο καιρό πρέπει να πληρώνετε στο ταμείο στη Γερμανία για να έχετε κάποια επιπλέον ασφάλεια στα γηρατειά σας.

Πώς λειτουργεί το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα;

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά ουσιαστικά βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την κρατική σύνταξη, την επαγγελματική σύνταξη και την ιδιωτική σύνταξη.

Για λόγους απλότητας, θα μιλήσουμε σήμερα μόνο για τον πρώτο, δεδομένου ότι αυτός είναι που ισχύει για όλους.

Κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, οι εργαζόμενοι καταβάλλουν το 18,6% του μηνιαίου μισθού τους στο συνταξιοδοτικό ταμείο.

Αυτή η υποχρεωτική εισφορά κατανέμεται μεταξύ εσάς και του εργοδότη σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα δείτε μόνο το 9,8% του μισθού σας να φεύγει από την τσέπη σας.

Η κατάσταση είναι ελαφρώς πιο περίπλοκη για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιλέξουν να πληρώνουν εθελοντικά στο συνταξιοδοτικό ταμείο, αλλά θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι το πλήρες ποσό της εισφοράς του 18,6% – εκτός αν πληρώνουν στο Künstlersozialkasse, ένα ειδικό κοινωνικό ταμείο για καλλιτέχνες και άλλους δημιουργικούς επαγγελματίες.

Το ποσό της σύνταξης που θα λάβετε αργότερα εξαρτάται γενικά από μερικούς παράγοντες: πόσο υψηλός είναι ο μισθός σας, σε ποια ηλικία μπαίνετε στη σύνταξη και πόσο καιρό έχετε καταβάλει στο συνταξιοδοτικό ταμείο.

Από το 2004, η ελάχιστη σύνταξη που μπορείτε να λάβετε ορίζεται στο 43% του τελευταίου σας μισθού. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι πρέπει να συμπληρώσουν την κρατική τους σύνταξη με επαγγελματικές ή ιδιωτικές συντάξεις ή βάζοντας στην άκρη κάποιες αποταμιεύσεις.

Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
Πώς λειτουργεί το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα;

Υπάρχει ελάχιστο χρονικό διάστημα για το οποίο πρέπει να καταβάλλω εισφορές;

Ναι – ή, ακριβέστερα, υπάρχουν διάφορα. Ακολουθούν οι κυριότερες που πρέπει να γνωρίζετε:

5 έτη

Πέντε χρόνια είναι ο “γενικός χρόνος αναμονής” για να δικαιούστε σύνταξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε χρόνια εισφορών μέχρι να φτάσετε στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Αυτό είναι επίσης το ποσό των εισφορών που χρειάζεστε για να διεκδικήσετε σύνταξη λόγω θανάτου, όπως σύνταξη χηρείας ή ειδική σύνταξη για άτομα που δεν ήταν σε θέση να εργαστούν ή των οποίων οι δυνατότητες κέρδους ήταν μειωμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

20 χρόνια

Είκοσι χρόνια είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να έχετε καταβάλει εισφορές αν θέλετε να διεκδικήσετε σύνταξη για άτομα με δραστικά μειωμένες δυνατότητες κέρδους.

Αυτό ισχύει για εσάς μόνο εάν είχατε λιγότερα από πέντε έτη εισφορών εργαζομένων πριν, για παράδειγμα, αρρωστήσετε σοβαρά και δεν μπορέσετε να εργαστείτε.

35 έτη

Μετά από 35 έτη, θα είστε επιλέξιμοι για τη λεγόμενη “σύνταξη μακροχρόνιας ασφάλισης ασφαλισμένου”, που σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε να συνταξιοδοτηθείτε λίγο νωρίτερα από την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης.

Αυτός είναι επίσης ο χρόνος που θα πρέπει να έχετε πληρώσει για να έχετε πρόσβαση στην κρατική σύνταξη για βαριά ανάπηρους.

45 έτη

Μετά τα 45 έτη, μπορείτε να λάβετε τη λεγόμενη “σύνταξη ιδιαίτερα μακροχρόνιας ασφάλισης”, η οποία σας επιτρέπει επίσης να συνταξιοδοτηθείτε ελαφρώς νωρίτερα.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα μειονέκτημα που θα εξετάσουμε αργότερα.

Τι γίνεται με τις περιόδους ανεργίας;

Όλα εξαρτώνται από το τι κάνατε όταν ήσασταν άνεργοι – και από τους λόγους της ανεργίας σας.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι περίοδοι εκπαίδευσης ή σπουδών, οι περίοδοι ασθένειας και ο χρόνος αδείας για την ανατροφή των παιδιών θα προσμετρηθούν στο σύνολό σας.

Για τα άτομα που έζησαν στη ΛΔ της Γερμανίας, υπολογίζονται επίσης οι περίοδοι ανεργίας λόγω πολιτικών διώξεων.

Για το σύνολο των 35 ετών, οι γενικές περίοδοι ανεργίας μπορούν επίσης να προσμετρηθούν στο σύνολό σας, αλλά για το σύνολο των 45 ετών, ο χρόνος που διανύθηκε με τη διεκδίκηση του Arbeitslosengeld I ή του Arbeitslosengeld II δεν θα προσμετρηθεί.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συνιστούν να βρείτε μια μίνι δουλειά (Minijob) ενώ βρίσκεστε στο Arbeitslosengeld I, καθώς αυτό δεν θα επηρεάσει το επίδομά σας, αλλά θα προσμετρηθεί ως περίοδος ασφάλισης και μπορεί να προστεθεί στο σύνολό σας.

Ποια είναι η τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης;

Αυτή τη στιγμή η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία είναι τα 65 έτη, αλλά αυτή πρόκειται να αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ώστε, έως το 2031, να ισχύει η ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών.

Στη συμφωνία των “φαναριών”, ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) υποσχέθηκε να μην αυξήσει περαιτέρω την ηλικία συνταξιοδότησης – αν και τα δημογραφικά ζητήματα ενδέχεται να καταστήσουν δύσκολη την τήρηση αυτής της υπόσχεσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας τεράστιος αριθμός ατόμων από τη γενιά των “baby boomers” εισέρχεται σήμερα στη σύνταξη, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι πληρώνουν στο ταμείο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία αυξάνονται πιο αργά από τον αριθμό των συνταξιούχων και έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον το σημερινό σύστημα της Γερμανίας είναι βιώσιμο.

Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
Ποια είναι η τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία;

Πώς παίρνετε πρόωρη συνταξιοδότηση;

Αν δεν σας πειράζει να αντιμετωπίσετε την αποδοκιμασία του Scholz, μπορείτε να πάρετε πρόωρη σύνταξη εφόσον έχετε καταβάλει εισφορές είτε για 35 είτε για 45 χρόνια.

Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι το ποσό της σύνταξης που θα λάβετε θα μειωθεί.

Σε γενικές γραμμές, η σύνταξή σας θα περικόπτεται κατά 0,3% ανά μήνα ή κατά 3,6% για κάθε επιπλέον έτος, με ανώτατο όριο το 14,4%.

Τα καλά νέα για τους εργασιομανείς, από την άλλη πλευρά, είναι ότι το ίδιο ισχύει και αντίστροφα: όσο πιο αργά βγείτε στη σύνταξη, τόσο περισσότερα χρήματα θα λάβετε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.