Έχετε κήπο στη Γερμανία; Δείτε τι πρέπει να κόψετε τον Ιανουάριο

Η χρονιά είναι μόλις λίγων ημερών, αλλά ήδη γίνονται οι πρώτες εργασίες στον κήπο. Οι τρέχουσες ήπιες θερμοκρασίες παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες για το κλάδεμα των πρώτων δέντρων και θάμνων. Σας λέμε τι πρέπει να κάνετε τώρα.

Ήπιες θερμοκρασίες, τακτικές βροχοπτώσεις και ελάχιστος παγετός στο έδαφος: η νέα χρονιά ξεκινάει καλά για τους ιδιοκτήτες κήπων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερασιτέχνες κηπουροί πρέπει να πιάνουν τα ψαλίδια τους τόσο νωρίς το χρόνο – επειδή υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα φυτά μπορούν να ανθίσουν σωστά την άνοιξη.

Τα φυτά βρίσκονται σήμερα στο λεγόμενο λήθαργο, εξηγεί η πύλη Garten.de.

Αυτό σημαίνει ότι τα κλαδιά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου χυμούς και, επομένως, οι θάμνοι και τα δέντρα μπορούν να κλαδευτούν ιδιαίτερα ήπια – εφόσον δεν κάνει πολύ κρύο έξω και το κλάδεμα δεν είναι πολύ ριζικό. Ωστόσο, κάθε φυτό έχει διαφορετικές απαιτήσεις.

Τα οπωροφόρα δέντρα και οι θάμνοι με μούρα επωφελούνται ιδιαίτερα από το κλάδεμα τον Ιανουάριο.

Στην περίπτωση των οπωροφόρων δέντρων, το πολύ αργό κλάδεμα θα εμπόδιζε την ανάπτυξη νέων βλαστών, εξηγεί το περιοδικό Mein schöner Garten.

Έτσι, το πρώιμο κλάδεμα είναι σημαντικό, ώστε τα δέντρα να μπορέσουν σύντομα να αναπτυχθούν δυναμικά.

Ειδικά αν οι κηπουροί θέλουν να αραιώσουν τις κόμες των δέντρων και να τις κάνουν πιο ευάερες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στα μεγαλύτερα δέντρα αρκεί να κλαδεύετε κάθε δύο χρόνια ή μόνο κάθε λίγα χρόνια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους θάμνους μούρων: αν κλαδευτούν πριν από την άνοιξη, η ανάπτυξή τους τονώνεται. Το αποτέλεσμα είναι ισχυροί βλαστοί, όπως υπόσχεται το myhomebook.de.

Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες

Ιδανικές συνθήκες για αυτό το εγχείρημα είναι όταν η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι κάτω από -3 βαθμούς και ο καιρός είναι “γενικά όχι πολύ υγρός”, σύμφωνα με το Garten.de.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα κοψίματα γίνονται ομαλά και θρυμματίζονται λιγότερο. Όσοι θέλουν να κλαδέψουν θάμνους και δέντρα θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι δεν κόβεται περισσότερο από το μισό φυτό – με αυτόν τον τρόπο διατηρεί αρκετή δύναμη για να ξαναβλαστήσει.

Το weigelie μπορεί επίσης να κλαδευτεί τον Ιανουάριο. Αυτό ονομάζεται “κλάδεμα συντήρησης” και περιλαμβάνει την αφαίρεση νεκρών, αδύναμων και λανθασμένα αναπτυσσόμενων κλαδιών.

Και δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε το κλάδεμα των φθινοπωρινών σμέουρων.

Στην πραγματικότητα, αυτό θα έπρεπε να γίνει τον Νοέμβριο, αλλά όσοι το έχασαν θα πρέπει να το κάνουν το αργότερο τώρα για μια πλούσια συγκομιδή, τονίζει το myhomebook.de.

Οι κηπουροί που θέλουν να κάνουν κάτι καλό για τα έντομα και τα ζώα στον κήπο μπορούν να συσσωρεύουν τα κομμένα κλαδιά και τα κλαδιά σε έναν πυκνό σωρό.

Σκαντζόχοιροι, ποντίκια και έντομα μπορούν να βρουν εκεί καλό καταφύγιο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης