Η Βαυαρία ζητά την άμεση κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Η Βαυαρία ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κηρύξει το επίπεδο έκτακτης ανάγκης 3 για το φυσικό αέριο. Το κράτος πρέπει να παρέμβει στη διαχείριση του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Aiwanger.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τοπικό επίπεδο και φοβάται απότομη αύξηση των τιμών.

Οι μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου πρέπει να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερο με αντάλλαγμα τις αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν να γεμίσουν πιο γρήγορα οι αποθήκες φυσικού αερίου για το χειμώνα, δήλωσε ο Βαυαρός υπουργός Οικονομίας Hubert Aiwanger στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Aiwanger: Σημαντική η “άμεση εξοικονόμηση φυσικού αερίου σε μεγάλη κλίμακα”

“Αυτή τη στιγμή καίμε τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας”, δήλωσε ο Aiwanger, αναφερόμενος στη μεγάλη βαυαρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Irsching.

“Όσο η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί ακόμα να παραχθεί επικερδώς από το φυσικό αέριο, θα γίνεται”. Ωστόσο, είπε, είναι σημαντικό τώρα να γίνει άμεσα μαζική εξοικονόμηση φυσικού αερίου, διότι αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα όσον αφορά την πλήρωση των αποθηκών.

Ο Aiwanger ζητά την επανεκκίνηση του εργοστασίου στο Gundremmingen

Ο Aiwanger συνεχίζει επίσης να πιέζει για την επανεκκίνηση του βαυαρικού πυρηνικού σταθμού στο Gundremmingen. Ζήτησε επίσης να παραμείνει το Isar 2 σε πλήρη λειτουργία.

“Αυτό θα επέφερε ένα τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ώστε να γεμίσουν επιτέλους οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου για το χειμώνα”.

Διαφορετικά, είπε, διαφαίνεται μια ιδιαίτερα σοβαρή κρίση, ιδίως στο νότο, επειδή η Βαυαρία, ως το ομόσπονδο κρατίδιο με την ισχυρότερη βιομηχανία, έχει μακράν την υψηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένα κρατίδια

Εν τω μεταξύ, έχει γίνει γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, αναμένει έκτακτη ανάγκη εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε μεμονωμένα κρατίδια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ είχε ήδη ενημερώσει τους επικεφαλής των καγκελαριών των ομόσπονδων κρατιδίων σε συνδιάσκεψη την Πέμπτη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει νέο στραγγαλισμό των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τις εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, επικαλούμενη προσχήματα.

Φοβούνται διπλάσιες έως τριπλάσιες τιμές φυσικού αερίου

Μόνο αν η Ρωσία παρέδιδε και πάλι στη Γερμανία περισσότερο από το 40% του συμφωνημένου όγκου φυσικού αερίου, η Γερμανία θα μπορούσε να περάσει το χειμώνα. Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Η κυβέρνηση υποθέτει επίσης ότι η Γερμανία θα εξακολουθεί να εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα 2023/24 – και ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα διπλασιαστούν έως τριπλασιαστούν.

Επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων της διανομής φυσικού αερίου

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) αναμένει επίσης ότι μια “μακροχρόνια έλλειψη φυσικού αερίου” θα πλήξει τη Γερμανία. Τώρα “κάθε κιλοβατώρα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που εξοικονομείται μετράει”, δήλωσε στο dpa ο πρόεδρος της BDI Siegfried Russwurm.

Ως εκ τούτου, ο Russwurm ζητά την επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της διανομής φυσικού αερίου.

“Για τη νέα σκληρή ενεργειακή πραγματικότητα, οι πολιτικοί στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες πρέπει να δημιουργήσουν έναν νέο κανονισμό. Αυτό πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα μέρη της κοινωνίας ανάλογα με τις δυνατότητές τους”.

Για τον πρόεδρο της BDI Russwurm, αυτό περιλαμβάνει και τα ιδιωτικά νοικοκυριά. “Εκτός από τις εταιρείες, τους δήμους και τα ομόσπονδα κρατίδια, οι ιδιώτες καταναλωτές πρέπει να γίνουν μέρος της μαζικής εκστρατείας εξοικονόμησης ενέργειας”.

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά αποτελούν μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τον ισχύοντα σήμερα κανονισμό της ΕΕ και το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, ορισμένες ομάδες καταναλωτών πρέπει να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο μέχρι το τέλος, αν είναι δυνατόν.

Αυτοί οι προστατευόμενοι καταναλωτές περιλαμβάνουν ιδιωτικά νοικοκυριά, κοινωνικά ιδρύματα όπως νοσοκομεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου που προμηθεύουν επίσης τα νοικοκυριά με θερμότητα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.