2023: Πτώση των τιμών των ακινήτων σε 14 γερμανικές πόλεις

Η στεγαστική κρίση στη Γερμανία και οι προσπάθειες επίλυσης

Μετά από χρόνια εκτίναξης των τιμών των ακινήτων στα ύψη, νέα στοιχεία από την πλατφόρμα στέγασης Immowelt διαπίστωσαν ότι οι τιμές μειώνονται πλέον σε 14 γερμανικές πόλεις. Το Ανόβερο, η Δρέσδη και η Βρέμη είδαν τις μεγαλύτερες μειώσεις…

Οι τιμές των κατοικιών μειώνονται σε γερμανικές πόλεις

Σύμφωνα με την πλατφόρμα ακινήτων Immowelt, οι τιμές των ακινήτων σε 14 γερμανικές πόλεις μειώθηκαν πρόσφατα μετά από μια περίοδο συνεχούς αύξησης των τιμών από το 2016 και μετά και την κορύφωση το 2022.

Τα ευρήματα της Immowelt προσδιόρισαν το Ανόβερο ως τη γερμανική πόλη όπου οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση.

Τα σπίτια και τα διαμερίσματα που διατίθενται στην αγορά της πόλης στην Κάτω Σαξονία καταγράφηκαν με πτώση της τιμής κατά 16,9% σε σύγκριση με το 2022.

Ο κάτοικος του Ανόβερου μπορεί πλέον να περιμένει να πληρώσει περίπου 255.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα 75 τετραγωνικών μέτρων στην πόλη.

Για τη διενέργεια της ανάλυσης, η Immowelt εξέτασε τις τιμές των διαμερισμάτων πρώτου ορόφου που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990, τα οποία έχουν τρία δωμάτια, είναι 75 τετραγωνικά μέτρα και καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα το 2022.

Οι τιμές των ακινήτων στο Βερολίνο μειώθηκαν οριακά

Εκτός από το Ανόβερο, σε τέσσερις άλλες πόλεις της Γερμανίας σημειώθηκε πτώση των τιμών των ακινήτων σύμφωνα με την Immowelt.

Οι αγοραστές στη Δρέσδη μπορούν να αναμένουν τιμές 13,0 τοις εκατό χαμηλότερες από ό,τι το 2022, ενώ η Βρέμη και η Στουτγάρδη είδαν αντίστοιχες μειώσεις 11,6 και 11,1 τοις εκατό.

Εν τω μεταξύ, οι κυνηγοί κατοικιών στο Μόναχο θα πληρώνουν πλέον 10,8 τοις εκατό λιγότερο από πέρυσι.

Η Κολωνία, το Ντίσελντορφ, η Νυρεμβέργη και η Φρανκφούρτη είδαν μειώσεις τιμών της τάξης του 9 τοις εκατό.

Σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις βορειότερα η εικόνα είναι λίγο λιγότερο δραστική- ενώ τα ακίνητα στο Αμβούργο είδαν πτώση τιμών κατά 7,2 τοις εκατό, δεν υπήρξε τόσο μεγάλη κίνηση στη Λειψία και το Βερολίνο, όπου οι τιμές μειώθηκαν μόλις κατά 4,2 και 3,3 τοις εκατό αντίστοιχα.

Αν και η συνολική τάση είναι ελπιδοφόρα για τους αγοραστές, οι τιμές των ακινήτων στις περισσότερες γερμανικές πόλεις εξακολουθούν να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτες για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα.

Συνολικά, σύμφωνα με την Immowelt, αυτές είναι οι γερμανικές πόλεις όπου οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί από το 2022 και κατά πόσο:

 1. Ανόβερο, -16,9 τοις εκατό
 2. Δρέσδη, -13,0 τοις εκατό
 3. Βρέμη, -11,6 τοις εκατό
 4. Στουτγάρδη, -11,1 τοις εκατό
 5. Μόναχο, -10,8 τοις εκατό
 6. Κολωνία, -9,7 τοις εκατό
 7. Ντίσελντορφ, -9,6 τοις εκατό
 8. Νυρεμβέργη, -9,4 τοις εκατό
 9. Φρανκφούρτη, -9,0 τοις εκατό
 10. Αμβούργο, -7,2 τοις εκατό
 11. Έσσεν, -6,7 τοις εκατό
 12. Ντόρτμουντ, -5,7 τοις εκατό
 13. Λειψία, -4,2 τοις εκατό
 14. Βερολίνο, -3,3 τοις εκατό

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης