Η Bosch στη Γερμανία εξασφαλίζει 80.000 θέσεις εργασίας

Η Bosch στη Γερμανία εξασφαλίζει 80.000 θέσεις εργασίας

Χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Bosch απειλούνται από τη μετάβαση στην ηλεκτρονική κινητικότητα. Τώρα μια συμφωνία πρόκειται να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια – τουλάχιστον μέχρι το 2027…

Ο προμηθευτής αυτοκινήτων Bosch και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θέλουν να διαμορφώσουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση στο μέλλον.

Ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι ο αποκλεισμός των υποχρεωτικών απολύσεων μέχρι το τέλος του 2027, που θα αφορά σχεδόν 80.000 εργαζόμενους στη Γερμανία, ανακοίνωσαν την Τρίτη η εταιρεία, το κεντρικό επιχειρησιακό συμβούλιο και το συνδικάτο IG Metall.

Η συμφωνία δημιουργεί προβλεψιμότητα και ασφάλεια για τους εργαζόμενους του επιχειρηματικού τομέα Mobility, δηλαδή του τμήματος προμηθευτών.

Η συμφωνία ρυθμίζει επίσης τις ανταλλαγές με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Θα καθιερωθεί πιο εντατική συμμετοχή σε στρατηγικά θέματα.

Στο μέλλον, τα συμβούλια εργαζομένων θα συμμετέχουν στις αποφάσεις σχετικά με τις τοποθεσίες και θα μπορούν να παρουσιάζουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπονται σε μια μελλοντική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό θα διασφαλίσει τη μελλοντική βιωσιμότητα των γερμανικών θέσεων κινητικότητας μακροπρόθεσμα, δήλωσαν.

Η εταιρεία βλέπει τη συμφωνία ως ορόσημο

Η πλευρά της εταιρείας εξήρε τη συμφωνία ως ορόσημο.

Ο Διευθυντής Εργασίας της Bosch Stefan Grosch δήλωσε: “Είμαστε ικανοποιημένοι που φτάσαμε σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα”.

Πρόσθεσε ότι ο μετασχηματισμός της κινητικότητας μεταβάλλει δραματικά την επιχειρηματική δραστηριότητα της Bosch.

“Για εμάς είναι σημαντικό να παραμείνουμε αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό μόνο αν όλοι συσπειρωθούν και αναλάβουν τις ευθύνες τους”, δήλωσε ο Grosch.

Οι εργαζόμενοι της Bosch στη Γερμανία φοβούνται για τις θέσεις εργασίας τους εδώ και αρκετό καιρό. Ο λόγος για αυτό είναι πολυάριθμες διαδικασίες μετασχηματισμού.

Εκτός από τη στροφή προς την ηλεκτρονική κινητικότητα, η ανάπτυξη λογισμικού και οι λειτουργίες αυτοματοποιημένης οδήγησης αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στον προμηθευτή αυτοκινήτων.

Ωστόσο, πολλές θέσεις εργασίας της Bosch εξακολουθούν να εξαρτώνται από την κλασική δραστηριότητα με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

420.000 συνεργάτες παγκοσμίως στο τμήμα προμηθευτών

Επιπλέον, στον κλάδο διαμορφώνεται μια τάση να τοποθετείται η παραγωγή για την ηλεκτροκίνηση στην Ανατολική Ευρώπη.

Εξαιτίας ενός σχεδιαζόμενου εργοστασίου της Bosch στην Τσεχική Δημοκρατία, ο Sell, ο επικεφαλής του κεντρικού συμβουλίου εργαζομένων και άλλοι εκπρόσωποι των εργαζομένων συγκέντρωσαν τον Φεβρουάριο 17.000 συνεργάτες σε εννέα γερμανικές τοποθεσίες για μια ειδική επιχειρησιακή συνάντηση.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση για την Bosch, εμφανίστηκε στη συνέχεια ενώπιον του Τύπου και απαίτησε συνομιλίες.

Ο τομέας των προμηθευτών είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός τομέας της Bosch.

Αντιπροσώπευε σχεδόν το 60% των 88,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πωλήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία πέρυσι.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από τους μισούς από τους περίπου 420.000 εργαζόμενους εργάζονται σε αυτό το τμήμα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης