Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε

Γεώργιος Σαμαρίδης

Updated on:

Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε

Αν αρρωστήσετε, θα χαρείτε να μάθετε ότι η γερμανική στάση απέναντι στην ασθένεια δεν είναι “σηκωθείτε” και ξεπεράστε την. Αν γνωρίζετε τους παρακάτω νόμους, θα είστε εντάξει.

Ενημερώστε τον εργοδότη σας πριν πάτε στο γιατρό στη Γερμανία

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να πηγαίνουν στο γιατρό τους και μόνο αργότερα να ενημερώνουν τον εργοδότη τους.

Μην κάνετε αυτό το λάθος, καθώς έχει οδηγήσει σε περίεργες νομικές διαμάχες μεταξύ μιας εταιρείας και ενός απολυμένου εργαζομένου.

Νομικά, πρέπει να έχετε ενημερώσει τον εργοδότη σας ότι είστε άρρωστος πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας – διαφορετικά παραβιάζετε τους όρους της σύμβασής σας.

Εάν δεν το κάνετε, το αφεντικό σας έχει το δικαίωμα να σας δώσει μια Abmahnung (επίσημη προειδοποίηση).

Εάν το κάνετε για δεύτερη φορά, ο εργοδότης σας έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβασή σας.

Θυμηθείτε, αν δεν επιθυμείτε να σας “ανακρίνει” το αφεντικό σας στο τηλέφωνο, δεν χρειάζεται να το κάνετε.

Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ή ένα φαξ αναγνωρίζονται και τα δύο νομικά ως μέθοδοι γνωστοποίησης της ασθένειάς σας.

“Πρόσφατα υπήρξαν νομικές υποθέσεις όπου ένας εργαζόμενος ενημέρωσε τον εργοδότη του μέσω Whatsapp και το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό ήταν εντάξει, δεδομένου ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε το Whatsapp για την επικοινωνία”, αναφέρει ο Benjamin Pfaffenberger, ειδικός σε θέματα εργατικού δικαίου στην Winheller Attorneys.

Εάν η εταιρεία σας επικοινωνεί χρησιμοποιώντας το Slack ή άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, αυτό θα πρέπει επίσης να είναι εντάξει.

Γερμανία: Ενημερωθείτε για τη διαφορά μεταξύ Krankmeldung και Krankschreibung

Ενώ πρέπει να ενημερώσετε τον εργοδότη σας ότι είστε άρρωστος πριν από την έναρξη της ημέρας, στην πραγματικότητα πρέπει να προσκομίσετε αποδείξεις με τη μορφή ιατρικού σημειώματος μόνο την τέταρτη ημέρα.

Για να χρησιμοποιήσουμε τη γερμανική ορολογία, πρέπει να αναφέρετε στον προϊστάμενό σας μια Krankmeldung (γνωστοποίηση ασθένειας) πριν από την έναρξη της εργασίας την πρώτη ημέρα.

Αλλά πρέπει να παραδώσετε το Krankschreibung (ιατρικό σημείωμα) μόνο την τέταρτη ημέρα (εκτός αν αναφέρεται στη σύμβασή σας ότι πρέπει να το υποβάλλετε νωρίτερα).

Έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να παραδώσετε το Krankschreibung, γνωστό και ως “gelbe Schein”, την τέταρτη ημερολογιακή ημέρα μετά την πρώτη δήλωση ασθένειας.

Έτσι, αν λείψετε από την εργασία σας την Παρασκευή, θα πρέπει να προσκομίσετε στο αφεντικό σας τη Δευτέρα ένα ιατρικό σημείωμα, αν εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε έτοιμοι να πάτε στην εργασία σας.

Διαβάστε ακόμα στο GRland:

Τι επιτρέπεται να κάνετε κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας;
Ενημερωθείτε για τη διαφορά μεταξύ Krankmeldung και Krankschreibung

Το αφεντικό σας έχει το δικαίωμα να γνωρίζει στη Γερμανία

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο εάν το αφεντικό σας είναι άξιο της εμπιστοσύνης σας.

Από το 2012 ο εργοδότης σας έχει το δικαίωμα να ζητήσει σημείωμα ασθενείας ακόμη και την πρώτη ημέρα που δεν έρχεστε στη δουλειά.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργασίας αποφάσισε εκείνο το έτος ότι ένα καχύποπτο αφεντικό μπορεί να ζητήσει αυτή την άμεση απόδειξη της ασθένειας.

Ο Pfaffenberger συμβουλεύει ότι πρέπει πάντα να πηγαίνετε στον γιατρό την πρώτη ημέρα, σε περίπτωση που το αφεντικό σας το ελέγξει.

“Ακόμα και για ένα κρυολόγημα, ο γιατρός θα σας γράψει συνήθως άδεια από την εργασία σας για ένα διάστημα τεσσάρων ημερών περίπου, ώστε να μην χρειάζεται να επιστρέφετε κάθε μέρα”, λέει, προσθέτοντας ότι ο γιατρός θα γράψει μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο σημείωμα μέχρι την οποία θα πρέπει να επιστρέψετε για επανεκτίμηση.

Η Entgeltfortzahlung στη Γερμανία

Αυτή η βαρύγδουπη γερμανική λέξη είναι ο νομικός όρος για το δικαίωμά σας σε πληρωμή όταν είστε άρρωστος.

Δικαιούστε Entgeltfortzahlung (συνέχιση της πληρωμής) για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

“Ορισμένοι εργοδότες θα σας χορηγήσουν περισσότερο χρόνο από αυτό. Τρεις μήνες είναι το τυπικό”, λέει ο Pfaffenberger.

“Εάν το δικαίωμά σας είναι μόνο το νόμιμο ελάχιστο, δεν θα υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό στη σύμβαση εργασίας σας, αλλά εάν έχετε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό θα αναφέρεται στη σύμβαση”.

Έχετε δικαίωμα σε αυτή την πληρωμή ακόμη και αν είστε απλώς εργαζόμενος μερικής απασχόλησης ή αν κάνετε μια μίνι δουλειά.

Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχετε ήδη εργαστεί για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Λήψη Krankengeld στη Γερμανία

Εάν είστε άρρωστος για περισσότερο από έξι εβδομάδες, η ασφαλιστική σας εταιρεία θα αρχίσει να σας καταβάλλει Krankengeld (χρήματα ασθενείας).

Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στο 70 % του μισθού σας και τα δικαιούστε για 78 εβδομάδες. Για να τα λάβετε όμως, ο γιατρός σας πρέπει να σας δηλώσει ανίκανο για εργασία.

Η κατάθλιψη και η επαγγελματική εξουθένωση είναι συνηθισμένοι λόγοι για τους ανθρώπους που χρειάζονται αυτό το παρατεταμένο διάστημα απουσίας από την εργασία, εξηγεί ο Pfaffenberger.

Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε
Λήψη Krankengeld σε περίπτωση ασθενείας στη Γερμανία

Γνωρίζοντας τα όριά σας στη Γερμανία

Το να είστε εκτός εργασίας άρρωστος δεν σημαίνει ότι είστε δεμένοι στο κρεβάτι σας. Σημαίνει απλώς ότι δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την ασθένεια.

Έτσι, αν πάσχετε από εξάντληση ή κατάθλιψη, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να βγείτε έξω. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε γρίπη, είναι μάλλον σκόπιμο να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους.

Οι ειδικοί του εργατικού δικαίου συνιστούν να λάβετε μια επιστολή άδειας από τον γιατρό σας για κάθε προγραμματισμένη δραστηριότητα.

Παράλληλα, αν το αφεντικό σας σας εντοπίσει σε μια καφετέρια ενώ έχετε γρίπη, αυτό θα είναι κακό για τις σχέσεις εμπιστοσύνης στο γραφείο, δήλωσε στο business-on ο ειδικός σε θέματα εργατικού δικαίου Dr. Nicolai Besgen.

Σώστε τις διακοπές σας στη Γερμανία

Αν έχετε ήδη κλείσει διακοπές και στη συνέχεια αρρωστήσετε, μην ανησυχείτε. Θα πάρετε πίσω τις διακοπές σας, αρκεί να αναφέρετε στον εργοδότη σας ότι είστε άρρωστος.

Και πάλι ισχύει η ίδια αρχή, μέχρι την τρίτη ημέρα θα πρέπει να παραδώσετε ένα ιατρικό σημείωμα.

Απολύεστε στη Γερμανία

Εάν ένας εργαζόμενος συνεχίζει να δηλώνει άρρωστος, το αφεντικό του έχει το δικαίωμα να τον απολύσει – αλλά οι νομικές απαιτήσεις για κάτι τέτοιο είναι πολύ υψηλές.

“Είναι πολύ δύσκολο για έναν εργοδότη να απολύσει κάποιον που είναι μακροχρόνια άρρωστος”, λέει ο Pfaffenberger.

“Πρέπει να περιμένει 24 μήνες και στη συνέχεια να αξιολογήσει αν το άτομο είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του”.

Σύμφωνα με την Der Westen, η εταιρεία σας μπορεί να ακυρώσει τη σύμβασή σας εάν πιστεύει ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να αναλάβετε ξανά τη δουλειά σας μόλις αναρρώσετε.

Έτσι, για παράδειγμα, μια κατασκευαστική εταιρεία θα μπορούσε να ακυρώσει τη σύμβαση ενός εργαζομένου που έχει μείνει ανάπηρος από ατύχημα.

Ενεργήστε γρήγορα στη Γερμανία

Συμβαίνει περιστασιακά μια εταιρεία να απολύει έναν εργαζόμενο επειδή ανακαλεί την εργασία του υπερβολικά συχνά.

Αν αυτό σας συμβεί και αισθάνεστε ότι σας έχουν φερθεί άδικα, πρέπει να δράσετε γρήγορα.

“Πρέπει να καταθέσετε αγωγή στο περιφερειακό εργατικό δικαστήριο εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή της ειδοποίησης για την καταγγελία της σύμβασης”, λέει ο Pfaffenberger.

“Μετά την πάροδο τριών εβδομάδων η καταγγελία της σύμβασης αποκτά νομική ισχύ και δεν μπορεί να αλλάξει.

Αλλά η υποβολή της αγωγής αξίζει σίγουρα τον κόπο.

Θα πρέπει να υποβληθείτε σε ιατρική εξέταση, η οποία θα προσκομιστεί ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο, αλλά “το βάρος της απόδειξης φέρει ο εργοδότης.

Γνωρίζω πολύ λίγες περιπτώσεις στις οποίες ο εργοδότης κέρδισε στο δικαστήριο”, εξηγεί ο Pfaffenberger.

Εάν η απόλυση δεν ανατραπεί συνολικά, είναι πιθανό να φύγετε με αποζημίωση.

Η αναρρωτική άδεια στη Γερμανία

Στη Γερμανία δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση να προσποιηθείτε μια ασθένεια. Εάν ο εργοδότης σας το ανακαλύψει, έχει το δικαίωμα να σας απολύσει με άμεση ισχύ.

Αλλά κινδυνεύετε να χάσετε ακόμη και τη δουλειά σας αν καθυστερήσετε πολύ να παραδώσετε το σημείωμα ασθενείας.

Μια δασκάλα στο Ροστόκ έχασε τη δουλειά της αφού έπεισε έναν γιατρό να την απαλλάξει αναδρομικά από την εργασία της πέντε ημέρες αφότου θα έπρεπε να είχε παραδώσει την Krankschreibung.

Το κρατικό δικαστήριο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας συμφώνησε με την απόλυση, κρίνοντας ότι ένα σημείωμα ασθενείας μπορεί να γραφτεί μόνο μέχρι δύο ημέρες αργότερα και τότε μόνο εάν υπάρχουν ελαφρυντικά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.