Δύσκολος άνεμος για την Lufthansa μετά από δικαστική απόφαση

Η Lufthansa έχει μεγάλες απώλειες από την πανδημία. Η γερμανική κυβέρνηση παρεμβαίνει με ένα πακέτο διάσωσης δισεκατομμυρίων. Η Επιτροπή της ΕΕ εγκρίνει την ενίσχυση – λανθασμένα, όπως έκρινε σήμερα το δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Επιτροπή της ΕΕ δεν επιτρεπόταν να εγκρίνει την ενίσχυση δισεκατομμυρίων ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης προς τη Lufthansa κατά την πανδημία, σύμφωνα με το δικαστήριο της ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσαν οι δικαστές στο Λουξεμβούργο την Τετάρτη. Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν φέρει την επιχειρηματική δραστηριότητα της Lufthansa σχεδόν σε αδιέξοδο. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας διακυβεύονταν στην εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 138.000 άτομα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση στήριξε τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας την άνοιξη του 2020 με ένα πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων.

Σε αντάλλαγμα, η Lufthansa έπρεπε να δεσμευτεί να αποφύγει στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, για παράδειγμα παραχωρώντας δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο στους ανταγωνιστές της.

Το σχέδιο διάσωσης προέβλεπε την εγγραφή μετοχών από το κρατικό ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια μιας αύξησης κεφαλαίου, προκειμένου να δημιουργηθεί μερίδιο 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της αεροπορικής εταιρείας.

Επιπλέον, προβλέπονταν αφανείς συμμετοχές ύψους έως 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνειο ύψους έως τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το τελευταίο, ωστόσο, δεν υπόκειτο σε όρους και είχε ήδη εγκριθεί επί της αρχής.

Το δικαστήριο κατονομάζει λάθη της Επιτροπής της ΕΕ

Η Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε την ενίσχυση ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο του 2020. Οι ανταγωνιστές της Lufthansa Ryanair και Condor υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους κατά της απόφασης αυτής της Επιτροπής της ΕΕ ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν εν μέρει υπέρ τους. Η Επιτροπή της ΕΕ είχε κάνει πολλά λάθη στην αξιολόγησή της. Αφενός, είχε εσφαλμένα υποθέσει ότι η Lufthansa δεν θα μπορούσε να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές.

Επιπλέον, εκτίμησε λανθασμένα τη σημαντική ισχύ της Lufthansa στην αγορά σε ορισμένα αεροδρόμια. Κατά συνέπεια, οι υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στην εταιρεία δεν διασφάλιζαν τη διατήρηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης