Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση: Πότε θα βυθιστεί το νησί Sylt;

Newsroom

Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση: Πότε θα βυθιστεί το νησί Sylt;

Κάθε χρόνο, το νησί Sylt στη Γερμανία βυθίζεται. Οι ειδικοί υπολογίζουν πότε το γερμανικό νησί μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς….

Το νησί Sylt συρρικνώνεται

Οι χειμωνιάτικες καταιγίδες διαβρώνουν κάθε χρόνο μέρος της ακτογραμμής, η αμμώδης παραλία γίνεται όλο και πιο στενή.

Σε αυτό προστίθεται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής απειλούν την ύπαρξη του νησιού.

Μπορεί όμως το Sylt να βυθιστεί πραγματικά στις παλίρροιες της Βόρειας Θάλασσας στο ορατό μέλλον;

Κάθε χρόνο το νησί χάνει ένα έως δύο μέτρα επιφάνειας, δήλωσε ο Ekkehard Klatt, γεωλόγος στο Sylt, στην εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung” πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια.

Το νότιο άκρο του Hörnum Odde μετατοπίζεται ακόμη και κατά 40 μέτρα ετησίως, όπως ανέφερε η “Hamburger Abendblatt” το 2021.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η διοίκηση του νησιού προσπαθεί να μετριάσει αυτή την εξέλιξη με την πλήρωση άμμου.

Χωρίς αυτά τα μέτρα, το νησί τελικά δεν θα υπήρχε πια, δήλωσε στο NDR το 2021 ο διευθυντής του κρατικού γραφείου για την προστασία των ακτών, του εθνικού πάρκου και της θάλασσας.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον  Μιχάλη Βουσδούκα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ίσπρα της Ιταλίας, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Climate Change τον Ιούνιο του 2018:

Με βάση τις αλλαγές στις ακτογραμμές σε δορυφορικές εικόνες, περίπου οι μισές από όλες τις αμμώδεις παραλίες παγκοσμίως θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το σενάριο, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4,8 βαθμούς θα είχε ακραίες συνέπειες: Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε τόσο πολύ ώστε η ακτογραμμή στις παραλίες θα υποχωρούσε κατά 99,2 και έως 246,9 μέτρα.

Εμπειρογνώμονας: Το Sylt θα εξαφανιστεί σε 2.000 έως 3.000 χρόνια

Όμως είναι ελάχιστα πιθανό να εξαφανιστεί το νησί στο εγγύς μέλλον. “Θα φτάσουμε στο σημείο να εξαφανιστεί κάποια στιγμή το νησί, αλλά αυτές είναι φυσιολογικές αλλαγές”, καθησυχάζει ο Κλατ την “SZ”.

Κατά τη γνώμη του, σε 2.000 έως 3.000 χρόνια θα υπάρχουν μόνο σημεία που θα εξέχουν από τη θάλασσα και θα φέρουν το όνομα Sylt σε έναν χάρτη.

“Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 50 εκατοστά μέχρι το 2100, θα το πω ευθέως τώρα, δεν είναι αυτό που απειλεί το Sylt – σε καμία περίπτωση”, δήλωσε ο Klatt στη “Deutschlandfunk”.

Ο Klatt, αλλά και άλλοι εμπειρογνώμονες, πιστεύουν ότι δεν είναι μόνο η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αλλά ακραία φαινόμενα όπως ισχυρές καταιγίδες ή τυφώνες.

“Μέχρι τα μέσα του αιώνα, το Sylt θα είναι αρκετά ασφαλές – μετά το 2050, μπορεί στην πραγματικότητα να αρχίσει να γίνεται κρίσιμο σε ακραία σενάρια”, λέει στη “Deutschlandfunk” ο ερευνητής του κλίματος Mojib Latif από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz του Κιέλου.

Το Σύλτ κινδυνεύει αν αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας

“Εάν πράγματι έχουμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου ένα μέτρο, τότε θα είναι δύσκολο για το Sylt. Δεν πρέπει να ξεχνάμε:

Τα κύματα καταιγίδων θα πλήξουν τότε την στάθμη της θάλασσας που είναι ήδη σημαντικά υψηλότερη, οπότε οι ζημιές θα είναι δυσανάλογα μεγάλες.

Η εκτεθειμένη θέση του νησιού, ο συνεχής κυματισμός, οι καταιγίδες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μερικά από τα προβλήματα για το νησί της Βόρειας Θάλασσας. Αλλά η προστασία των ακτών στο Sylt λειτουργεί σταθερά ενάντια στις επιπτώσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης