Έλλειψη AdBlue στη Γερμανία: Ανησυχία για άδεια ράφια

Έλλειψη οδηγών, υψηλό κόστος καυσίμων, προβλήματα παράδοσης πολλών προϊόντων: Οι εταιρείες εφοδιαστικής αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή.

Τώρα, ως αποτέλεσμα της κρίσης του φυσικού αερίου, ο παράγοντας καθαρισμού καυσαερίων AdBlue απειλείται επίσης να γίνει σπάνιος – με σοβαρές συνέπειες.

7.000 λίτρα – τόσο AdBlue έχει σήμερα στο ρεζερβουάρ του ο Georg Mayer, εργολάβος μεταφορών από το Maxhütte-Haidhof στην περιοχή Schwandorf.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυτό θα ήταν αρκετό για τέσσερις εβδομάδες το πολύ για να ανεφοδιαστούν τα περίπου 30 φορτηγά της οικογενειακής επιχείρησης. Εάν το AdBlue τελειώσει, τα φορτηγά θα πρέπει να σταματήσουν.

AdBlue για τον καθαρισμό των καυσαερίων

Τα σύγχρονα φορτηγά χρησιμοποιούν AdBlue για τον καθαρισμό των καυσαερίων για τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου. Εάν το AdBlue στη δεξαμενή εξαντληθεί, η απόδοση του κινητήρα μειώνεται κατά το ένα τέταρτο, λέει ο Mayer.

Εάν δεν υπάρχει ακόμα ανεφοδιασμός, τα μηχανήματα επιβραδύνονται σε μέγιστη ταχύτητα 20 km/h. “Τότε μπορείτε να οδηγήσετε μόνο μέχρι το επόμενο πάρκινγκ”.

Η εταιρεία του Mayer εξακολουθεί να προμηθεύεται τον παράγοντα καθαρισμού καυσαερίων, αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί απότομα λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου.

Το AdBlue παράγεται κυρίως ως υποπροϊόν από τους παραγωγούς λιπασμάτων, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο.

Ενώ πριν από την κρίση πλήρωνε μερικές φορές μόνο 17 λεπτά για ένα λίτρο AdBlue, ο προμηθευτής του Mayer αναμένει σήμερα τιμές πολύ πάνω από ένα ευρώ. Μακροπρόθεσμες υποσχέσεις για τις τιμές δεν έχουν δοθεί εδώ και αρκετό καιρό.

“Ο προμηθευτής μου λέει ότι θα εξακολουθεί να δέχεται παραγγελίες από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν θα μας προμηθεύσει και σε ποιες ποσότητες”, λέει ο Mayer.

Η παραγωγή έχει ήδη περιοριστεί λόγω του υψηλού κόστους του φυσικού αερίου

Η κατάσταση είναι σοβαρή, λέει ο Mayer: “Αρκετοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή AdBlue λόγω των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου.

Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Γερμανίας, η SKW Piesteritz στη Σαξονία-Άνχαλτ, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πρέπει να σταματήσει την παραγωγή τον Οκτώβριο λόγω των υψηλών τιμών και της εισφοράς φυσικού αερίου, εάν η εταιρεία δεν λάβει βοήθεια.

Η συνέπεια μιας μεγάλης κλίμακας διακοπής του εφοδιασμού: σχεδόν κανένα φορτηγό δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στη Γερμανία.

Οι εταιρείες, τα πρατήρια καυσίμων και τα σούπερ μάρκετ θα αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα παράδοσης. “Αν τα φορτηγά σταματήσουν να κινούνται, όλα καταρρεύσουν. Ολόκληρη η οικονομία θα ακινητοποιηθεί”, λέει ο Mayer.

Παρόμοια προβλήματα θα αντιμετώπιζαν και οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, όπως ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση αποβλήτων του Schwandorf.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είτε θα έπρεπε να κλείσουν είτε οι πολιτικοί θα έπρεπε να επιτρέψουν την εκπομπή πολύ πιο βρώμικων καυσαερίων.

Περισσότερα καυσαέρια ή στάσιμα φορτηγά

Εάν το AdBlue δεν είναι πλέον διαθέσιμο, μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί και για τα οχήματα μεταφοράς.

Είτε η μεταφορά εμπορευμάτων θα κατέρρεε είτε οι πολιτικοί θα επέτρεπαν τον επαναπρογραμματισμό των φορτηγών ώστε να συνεχίσουν να κυκλοφορούν χωρίς το σύστημα καθαρισμού των καυσαερίων.

Αυτό όμως θα επιβάρυνε σημαντικά το περιβάλλον. Ένα δίλημμα.

Οι εναλλακτικές μονάδες δεν αποτελούν λύση επί του παρόντος

Μια άλλη επιλογή θα ήταν τα φορτηγά με εναλλακτικούς κινητήρες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγα από αυτά. Ο Georg Mayer διαθέτει ακόμη και τέσσερα φορτηγά στο αγρόκτημά του που τροφοδοτούνται με υγρό αέριο. Αρχικά τα αγόρασε για να μειώσει τις εκπομπές CO2.

Λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών της βενζίνης, δεν αξίζει τον κόπο για τον Mayer να χρησιμοποιεί τα οχήματα αυτή τη στιγμή. Εάν υπάρξει μεγάλης κλίμακας διακοπή της παροχής AdBlue, μπορεί τελικά να τα ταξινομήσει ξανά.

“Όταν όλα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα σταθμεύσουν, ίσως κάποιος θα είναι πρόθυμος να πληρώσει το υψηλό κόστος”, λέει ο Mayer.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.