5 σημάδια ότι έχετε εγκλιματιστεί στη ζωή στη Γερμανία

Η Γερμανία μπορεί να είναι μια δύσκολη χώρα για να εγκατασταθείς και υπάρχουν πολλές παράξενες παραδόσεις και πολιτιστικές ιδιορρυθμίες που χρειάζονται λίγο χρόνο για να τις συνηθίσεις.

Αλλά αν διαπιστώσετε ότι τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω ισχύουν για εσάς, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι έχετε προσαρμοστεί στη ζωή στη χώρα.

Νιώθετε άνετα να… γδύνεστε

Ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που βιώνουν συχνά οι ξενιτεμένοι όταν φτάνουν για πρώτη φορά στη Γερμανία είναι η ευκολία με την οποία οι Γερμανοί βγάζουν τα ρούχα τους.

Στις σάουνες, τα σπα και τα αποδυτήρια των αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι απολύτως φυσιολογικό να κυκλοφορείς χωρίς ρούχα στη Γερμανία.

Το καλοκαίρι, η προτίμηση στη γύμνια γίνεται ακόμη πιο εμφανής, καθώς οι λάτρεις της λεγόμενης Frei-körper-kultur (FKK) τα βγάζουν όλα, ενώ απολαμβάνουν τον ήλιο στις λίμνες και στα πάρκα.

Έτσι, αν βρεθείτε να βγάζετε τα ρούχα σας με χαρά και χωρίς καμία έγνοια, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι έχετε συνηθίσει τη ζωή στη Γερμανία.

Δεν κάνετε τίποτα την Κυριακή

Πουθενά δεν ισχύει περισσότερο από τη Γερμανία η ρήση “Η Κυριακή είναι ημέρα ανάπαυσης”, και είναι μια αρχή που μπορεί να προβληματίσει και να απογοητεύσει τους ξενιτεμένους που μετακομίζουν για πρώτη φορά στη χώρα.

Η αρχή της Sonntagsruhe (Κυριακάτικη ανάπαυση) είναι τόσο σημαντική στη Γερμανία, που έχει καταγραφεί ακόμη και στο σύνταγμα.

Το άρθρο 140 του νόμου λέει: “Οι Κυριακές και οι αναγνωρισμένες από το κράτος αργίες παραμένουν προστατευμένες από το νόμο ως ημέρες ανάπαυσης από την εργασία και πνευματικής ανάτασης”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές και ο λόγος για τον οποίο κάποιοι οικιακοί εργολάβοι μπορεί να καταλήξουν σε επίσκεψη από την αστυνομία – καθώς η υπερβολική φασαρία αποτελεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ποινικό αδίκημα.

Έτσι, αν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει ησυχία για τους γείτονες, είστε σε πολύ καλό δρόμο για να γίνετε Γερμανός.

Είστε πάντα στην ώρα σας

Δεν είναι μυστικό ότι η τυπικότητα είναι μεγάλη υπόθεση στη Γερμανία, και είναι ένα πολιτισμικό χαρακτηριστικό που οι ξένοι πρέπει να υιοθετήσουν γρήγορα.

Το να αργήσετε έστω και ένα λεπτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε ραντεβού και να έχετε ένα μαύρο σημάδι στο όνομά σας με τον εργοδότη σας.

Επομένως, είναι συνετό να υιοθετήσετε τη γερμανική πρακτική να προγραμματίζετε εκ των προτέρων και να προσπαθείτε να φτάνετε νωρίς.

Έτσι, αν τώρα θεωρείτε ότι η μια συνάντηση με φίλους που οργανώνεται με λιγότερο από δύο εβδομάδες προειδοποίηση είναι αυθόρμητη (spontan), έχετε κάνει το 99% του δρόμου για να γίνετε Γερμανοί.

5 σημάδια ότι έχετε εγκλιματιστεί στη ζωή στη Γερμανία
Είστε πάντα στην ώρα σας στη Γερμανία | By typo-graphics

Έχετε ένα ντουλάπι αρχειοθέτησης

Η εξοικείωση με τη γερμανική γραφειοκρατία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νεοεισερχόμενοι στη χώρα.

Υπάρχουν αμέτρητα Bescheinigungen (πιστοποιητικά) που πρέπει να κρατήσετε, είστε υποχρεωμένοι να κρατάτε τις μισθοδοτικές καταστάσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο, και οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι κρατικές αρχές εξακολουθούν να λατρεύουν να στέλνουν χαρτιά.

Εάν πετάξετε απρόσεκτα σημαντικά έγγραφα, μαθαίνετε γρήγορα ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσετε στη Γερμανία είναι να παρακολουθείτε τη γραφειοκρατία σας – και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αποκτήσετε ένα σύστημα αρχειοθέτησης.

Πηγαίνετε προετοιμασμένοι στο σούπερ μάρκετ

Στη Γερμανία, τα ψώνια από το παντοπωλείο είναι μια σοβαρή υπόθεση. Οι ομογενείς συχνά σοκάρονται από τους ταχύτατους εργαζόμενους στο ταμείο, οι οποίοι περιμένουν να συσκευάσετε τα προϊόντα σας με εξίσου γρήγορο τρόπο, ώστε να μην καθυστερήσει η ουρά.

Οι βόλτες στο σούπερ μάρκετ για τους Γερμανούς συνεπάγονται επίσης την επιστροφή των μπουκαλιών στο μηχάνημα για να διεκδικήσουν τις επιστροφές τους.

Έτσι, αν οι βόλτες σας στο σούπερ μάρκετ συνοδεύονται από μια τσάντα γεμάτη λεγόμενα Pfandflaschen και μερικές ανθεκτικές, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, μπορείτε να θεωρήσετε ότι έχετε εγκλιματιστεί καλά στη ζωή στη Γερμανία.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.