“Εμβολιασμός ή απόλυση” – Τι λέει η γερμανική νομοθεσία;

Η United Airlines θέλει να απολύσει σχεδόν 600 υπαλλήλους – επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης τον εμβολιασμό των υπαλλήλων τους. Στη Γερμανία, ωστόσο, αυτό θα ήταν δύσκολα εφικτό.

Οι νόμοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες – και στην Ευρώπη – επιτρέπουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον εργοδότη σε ορισμένους τομείς ή επαγγέλματα. Στη Γερμανία, η νομική κατάσταση είναι διαφορετική.

“Εμβολιασμός ή απόλυση” – Τι λέει η γερμανική νομοθεσία;

Δεν υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός στη Γερμανία

Είναι νόμιμες οι απολύσεις όπως αυτές της United Airlines στη Γερμανία; Όποιος εργάζεται στη Γερμανία υπόκειται στους γερμανικούς νόμους και κανονισμούς.

Και αυτοί – τουλάχιστον επί του παρόντος – δεν προβλέπουν υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ο εργοδότης έχει δικαίωμα της διεύθυνσης. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για λειτουργικά θέματα.

Μόλις επηρεαστεί ο προσωπικός τρόπος ζωής, ο εργαζόμενος μπορεί να το επικαλεστεί αυτό. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο εμβολιασμός αποτελεί μέρος αυτού – εκτός αν ο νομοθέτης τον επιβάλλει.

Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να απορρίπτεται μόνο και μόνο επειδή δεν είναι εμβολιασμένος. Η Lufthansa δεσμεύεται επίσης από αυτό – εκτός από τις θυγατρικές της Swiss ή Austrian Airlines, οι οποίες δεν έχουν έδρα στη Γερμανία.

Σε γενικές γραμμές, οι εργοδότες στη Γερμανία έχουν και άλλα δικαιώματα: Εκτός από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή τα σχολεία, δεν επιτρέπεται να ρωτούν για την κατάσταση εμβολιασμού.

Πολλοί εργοδότες έχουν έννομο συμφέρον να γνωρίζουν την κατάσταση εμβολιασμού των εργαζομένων τους. Η Lufthansa, για παράδειγμα, διαθέτει τα πληρώματά της σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν κράτη που απαιτούν εμβολιασμό κατά την είσοδο. Η δυνατότητα χρήσης μόνο εμβολιασμένου προσωπικού σε αυτές τις συνδέσεις δυσχεραίνει τον προγραμματισμό.

Προς το παρόν, η αεροπορική εταιρεία αρκείται σε μια δήλωση των πιλότων και των αεροσυνοδών ότι θα συμμορφωθούν με τους κανονισμούς εισόδου της χώρας προορισμού – οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαίτηση εμβολιασμού.

Ωστόσο, η Lufthansa διαπραγματεύεται επί του παρόντος άλλους κανονισμούς με το συμβούλιο εργαζομένων.

Η DGB Rechtsschutz GmbH είναι επιφυλακτική. Τα μέρη της εταιρείας δεν επιτρέπεται να συνάψουν κάτι που αντίκειται στους γερμανικούς κανονισμούς.

Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να διευθετηθεί είναι μια εναλλακτική δραστηριοποίηση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί – δηλαδή αποστολή μόνο εντός της Γερμανίας και σε δρομολόγια μεσαίων αποστάσεων.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η μόνη επιλογή είναι η απαλλαγή τους. Το αν αυτό γίνεται με ή χωρίς μισθολογική αποζημίωση είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο διαφωνίας.

Εμβολιασμός ή απόλυση στη Γερμανια
“Εμβολιασμός ή απόλυση” – Τι λέει η γερμανική νομοθεσία;

Καμία εξαίρεση για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια

Ο κορωνοϊός μπορεί επίσης να μεταδοθεί στο χώρο εργασίας. Για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο εργασιακός χώρος σε χώρο διάδοσης, η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια για τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εργοδότες πρέπει να καταρτίσουν ένα σχέδιο υγιεινής. Αυτό περιλαμβάνει απολυμαντικά, κανόνες απόστασης, μάσκες ή τακτικά τεστ.

Γενικά, ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων – είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας, ο εργοδότης πρέπει να τηρεί τους προβλεπόμενους κανονισμούς προστασίας. Και οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτούς.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να τηρείται η εργατική νομοθεσία.

Με πληροφορίες από www.br.de

Δείτε επίσης

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.