Νέοι νόμοι από τον Οκτώβριο 2021 στη Γερμανία: Τι αλλάζει;

Τον Οκτώβριο του 2021 θα υπάρξουν καινοτομίες και αλλαγές σε ορισμένους νόμους και κανονισμούς που ισχύουν σήμερα στη Γερμανία.

Για παράδειγμα, από το νέο μήνα τα γρήγορα τεστ κορωνοϊού πλέον θα χρεώνονται, θα εισαχθούν ηλεκτρονικές συνταγές στο φαρμακείο και εκτεταμένες εξετάσεις νεογνών.

Νέοι κανόνες θα ισχύουν όμως και για τα κοινωνικά δίκτυα και τα πρατήρια καυσίμων από την 1η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για το stalking και θα χαλαρώσουν οι ποινές για το ντόπινγκ. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά θέματα που θα αλλάξουν τον Οκτώβριο του 2021.

Δείτε επίσης:  “Εμβολιασμός ή απόλυση” – Τι λέει η γερμανική νομοθεσία;

Μια επισκόπηση

  • Πανδημία: καραντίνα και γρήγορα τεστ
  • Ανεφοδιασμός: Σύγκριση κόστους για ντίζελ, βενζίνη και ηλεκτρισμό
  • Εξετάσεις: Έλεγχοι υγείας για νεογέννητα και ενήλικες
  • Stalking: Νόμος και κυρώσεις
  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Οι ηλεκτρονικές συνταγές δεν θα έρθουν τελικά
  • Έξοδα: Λιγότερα τέλη είσπραξης
  • Κοινωνικά δίκτυα: Αποκλεισμός αναρτήσεων
  • Ελάχιστος μισθός: Αύξηση σε έναν τομέα
  • Νόμος περί ντόπινγκ: Πιθανή μείωση της ποινής
Σημαία-Νέοι νόμοι από τον Οκτώβριο 2021 στη Γερμανία: Τι αλλάζει;
Νέοι νόμοι από τον Οκτώβριο 2021 στη Γερμανία: Τι αλλάζει;

Αλλαγές στα μέτρα κατά της πανδημίας: καραντίνα, γρήγορα τεστ και υποχρεωτικές μάσκες

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα αποζημιώνονται πλέον για την απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση που χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα.

Δεν υπάρχει ενιαία εθνική ημερομηνία έναρξης, αλλά τα ομοσπονδιακά κρατίδια σκοπεύουν να εφαρμόσουν τον κανονισμό αυτό κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Η απόφαση ομοσπονδίας-κράτους ορίζει την 1η Νοεμβρίου 2021 ως την τελευταία ημερομηνία.

Ήδη από τις 11 Οκτωβρίου, τα γρήγορα τεστ που οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται συχνά όταν πηγαίνουν σε εστιατόρια ή εκδηλώσεις, θα πρέπει να πληρώνονται από τους ίδιους.

Ωστόσο, θα παραμείνουν δωρεάν για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών κάτω των 12 ετών.

Στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, η απαίτηση χρήσης μάσκας που είχε αρχικά επιβληθεί, θα αρθεί και πάλι.

Σύγκριση κόστους στα πρατήρια καυσίμων

Από την 1η Οκτωβρίου, τα μεγαλύτερα πρατήρια καυσίμων θα είναι υποχρεωμένα να εμφανίζουν στις αντλίες βενζίνης ή στον χώρο πώλησης μια σύγκριση του κόστους των διαφόρων πηγών ενέργειας, όπως η βενζίνη, η ντίζελ, ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο ή το υδρογόνο, σε ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα.

Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές κίνησης.

Εξετάσεις νεογνών από τον Οκτώβριο – περισσότερες υπηρεσίες που καλύπτονται από την ασφάλιση υγείας

Από την 1η Οκτωβρίου θα επεκταθεί η εξέταση έγκαιρης ανίχνευσης (screening) για σπάνιες συγγενείς παθήσεις σε βρέφη κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους.

Στο μέλλον, θα περιλαμβάνει επίσης τη δρεπανοκυτταρική νόσο. Η εξέταση θα περιλαμβάνει επίσης τη νωτιαία μυϊκή ατροφία.

Δωρεάν εξετάσεις ηπατίτιδας

Από την 1η Οκτωβρίου, τα άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών που έχουν νόμιμη ασφάλιση υγείας έχουν το δικαίωμα να εξεταστούν μία φορά για τις ιογενείς ασθένειες ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C. Η προσφορά αυτή αποτελεί νέα συνιστώσα του προγράμματος και μπορεί να γίνεται κάθε τρία χρόνια.

Αλλαγή του νόμου για την παρενόχληση και το stalking – αυστηρότερες ποινές από τον Οκτώβριο

Όποιος παρενοχλεί επανειλημμένα ένα άλλο άτομο θα καταλήξει στο δικαστήριο νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν. Προηγουμένως, οι δράστες έπρεπε να αποδείξουν “επίμονη” συμπεριφορά καταδίωξης που επηρεάζει “σοβαρά” τη ζωή του θύματος.

Από τον Οκτώβριο, θα αρκεί η “επανειλημμένη” παρενόχληση κάποιου και, συνεπώς, η επίδραση στη ζωή του “να μην είναι ασήμαντη”.

Επιπλέον, οι ποινές θα είναι αυστηρότερες: ενώ προηγουμένως μπορούσε να επιβληθεί μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών για παρενόχληση, τώρα είναι δυνατή και η φυλάκιση πέντε ετών.

Επιπλέον, από τον Οκτώβριο, η ψηφιακή “κυβερνοπαρακολούθηση” θα αποτελεί επίσης αξιόποινη πράξη – για παράδειγμα, αν κάποιος έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης ή στα δεδομένα κίνησης του θύματός του.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φαρμακεία δεν θα εισαχθεί τελικά

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντικές ηλεκτρονικές συνταγές θα ήταν δυνατές σε εθνικό επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου. Αλλά λίγο πριν από την παρουσίαση, η υπεύθυνη εταιρεία ανακοίνωσε: Όχι ακόμα.

Μετά από ένα δοκιμαστικό στάδιο στο Βερολίνο και το Βρανδεμβούργο, τα ιατρεία σε εθνικό επίπεδο θα έπρεπε να μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές φαρμάκων από την 1η Οκτωβρίου.

Οι ασθενείς μπορούν στη συνέχεια να διαχειρίζονται τις ηλεκτρονικές συνταγές μέσω smartphone, για παράδειγμα, αλλά παραμένει επίσης δυνατή η εκτύπωση σε χαρτί.

Από τον Ιανουάριο, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα είναι υποχρεωτική – αυτό θα ισχύσει παρά την αναβολή.

Ο λόγος για την αλλαγή του σχεδίου είναι ότι πολλά ιατρεία δεν έχουν ακόμη την τεχνική δυνατότητα να εκδίδουν ψηφιακές συνταγές.

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγες ασφαλιστικές εταιρείες υγείας που συμμετέχουν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Gematik για να είναι ελπιδοφόρα μια εθνική εισαγωγή. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μείωση των τελών είσπραξης για μικρά ποσά

Ανακούφιση για οφειλέτες μικρών ποσών: Κατά κανόνα, οι εισπράκτορες οφειλών πρέπει να ενημερώνουν τον οφειλέτη για λογαριασμό του οποίου ενεργούν, ποια σύμβαση αφορά και τι κόστος μπορεί να προκύψει σε περίπτωση αθέτησης.

Στην περίπτωση μικρών απαιτήσεων έως 50 ευρώ, τα έξοδα είσπραξης που πρέπει να καταβάλουν επιπλέον οι οφειλέτες δεν επιτρέπεται να είναι υψηλότερα από την ίδια την απαίτηση. Σημαντικά μέρη του νόμου τίθενται σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Αλλαγή του νόμου για τον αποκλεισμό στα κοινωνικά δίκτυα

Στον “νόμο για την επιβολή του δικτύου”, ο οποίος υποτίθεται ότι θα καταπολεμήσει το μίσος και την αναταραχή στο διαδίκτυο, εισάγεται μια “διαδικασία αντέφεσης”.

Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook πρέπει να δώσουν στους χρήστες τους την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους εξωδικαστικά κατά του αποκλεισμού του φερόμενου ως παράνομου περιεχομένου. Για παράδειγμα, οι θιγόμενοι μπορούν να ζητήσουν ατομική αιτιολόγηση για τη διαγραφή των αναρτήσεων τους.

Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 12,55 ευρώ για τους εργάτες σε σκαλωσιές

Οι εργάτες που εργάζονται σε σκαλωσιές θα αμείβονται καλύτερα. Ο κατώτατος μισθός στο επάγγελμα θα αυξηθεί από 12,20 ευρώ την ώρα σε 12,55 ευρώ.

Μια περαιτέρω αύξηση στα 12,85 ευρώ έχει ήδη συμφωνηθεί για τον Οκτώβριο του επόμενου έτους. Ωστόσο, οι συλλογικά συμφωνημένοι μισθοί στον κλάδο είναι πολύ υψηλότεροι: εδώ το βασικό ωρομίσθιο θα αυξηθεί σε 17,47 ευρώ την 1η Οκτωβρίου.

Χαλάρωση των ποινών στο νόμο κατά του ντόπινγκ

Θα τεθεί σε ισχύ ένα πρόγραμμα επιείκειας στον νόμο κατά του ντόπινγκ που θα επιτρέπει την επιβολή ελαφρύτερης ποινής ή την απαλλαγή από την τιμωρία των αθλητών που ντοπάρονται, εάν παρέχουν στους ερευνητές πληροφορίες σχετικά με τους υποκινητές και τα εγκληματικά δίκτυα.

Ξεκινά η “Expo 2020” – μια ματιά στο μέλλον με ρομπότ

Μια ματιά στο μέλλον υπόσχεται η Expo 2020, η οποία θα ξεκινήσει στο Ντουμπάι την 1η Οκτωβρίου, με ένα χρόνο καθυστέρηση. 191 χώρες θα έχουν τα δικά τους περίπτερα στην πρώτη παγκόσμια έκθεση στον αραβόφωνο κόσμο.

Τα σημαντικότερα σημεία της γιγαντιαίας εκδήλωσης στην έρημο: Οι επισκέπτες θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με περισσότερα από 100 ρομπότ στο χώρο.

Και στο ισπανικό περίπτερο θα παρουσιαστεί ένα όχημα Hyperloop, το οποίο πρόκειται να φτάσει μια μέρα σε ταχύτητα έως και 1000 χιλιόμετρα την ώρα.

Είναι κάπως πιο εύκολο να πάρετε μια γεύση από το μέλλον στη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο στη Φρανκφούρτη (από 20 Οκτωβρίου) και στην έκθεση παιχνιδιών του Έσσεν, τη μεγαλύτερη έκθεση επιτραπέζιων παιχνιδιών στον κόσμο (από 14 Οκτωβρίου).

Κυκλοφορούν τα Windows 11

Η Microsoft ήθελε αρχικά να σταματήσει στα 10 – τουλάχιστον αυτό υπέθεσαν πολλοί: Όταν παρουσιάστηκε το 2015, είχε ακουστεί ότι το λειτουργικό σύστημα θα εξελισσόταν σταθερά περαιτέρω, αλλά ότι το όνομα Windows 10 θα παρέμενε. Αλλά η Microsoft συνεχίζει να μετράει και τώρα τα Windows 11 είναι προ των πυλών.

Νέοι νόμοι από τον Οκτώβριο 2021 στη Γερμανία: Τι αλλάζει;

Δείτε επίσης

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.